Παιδεία

Στην ουρά για ένα… σάντουιτς

Αναγκαία η παροχή δωρεάν προγεύματος σε 10.149 μαθητές

Φανταστείτε ένα σχολείο στο κέντρο ενός πλούσιου προαστίου μιας μεγάλης πόλης, όπως το Παρίσι, ή άλλων εξίσου ακριβών και χλιδάτων ευρωπαϊκών πρωτευουσών, όπου τα ενοίκια ξεπερνούν κάθε πραγματικότητα, και οι μαθητές να μην έχουν ούτε τα αυτονόητα. Ούτε καν για ν' αγοράσουν τροφή στη διάρκεια της σχολικής ημέρας. Δυστυχώς, δεν είναι θέμα φαντασίας, ούτε ένα σενάριο που εκτυλίσσεται κάπου μακριά. Αυτή είναι η πραγματικότητα της σημερινής κυπριακής κοινωνίας.


Μόνο στη Λεμεσό της επιχειρηματικότητας, των κροίσων και των μεγάλων εταιρειών ξένων και Κυπρίων -και μόνο στη Μέση Εκπαίδευση- 1500 μαθητές δέχονται βοήθεια από το Υπουργείο Παιδείας. Παρέχεται, δηλαδή, δωρεάν πρόγευμα στους μαθητές που αντιμετωπίζουν προβλήματα, χρήζουν οικονομικής βοήθειας και εμπίπτουν στις κατηγορίες δικαιούχων που έχουν καθοριστεί από το αρμόδιο Υπουργείο.


Στο σχολικό περιβάλλον του 2019 -αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας μας- Κυπριόπουλα και παιδιά Ευρωπαίων ή άλλων που διαμένουν μόνιμα στη χώρα μας στερούνται ακόμα και το φαγητό. Οι περιπτώσεις παιδιών που λαμβάνουν το δωρεάν σάντουιτς είναι πολλές. Στη δημόσια εκπαίδευση, που περιλαμβάνει κοινοτικά και δημόσια νηπιαγωγεία, δημόσια δημοτικά σχολεία Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης στις ελεύθερες περιοχές, οι τραγικές αυτές περιπτώσεις αριθμούν, σύμφωνα με τα στοιχεία των Συνδέσμων Γονέων, 10.146 παιδιά. Ο αριθμός συγκλονίζει και τρομάζει, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι τα νούμερα θα ήταν μεγαλύτερα αν περιελάμβαναν και τα παιδιά που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα χωρίς να έχουν καταγραφεί, για διάφορους λόγους. Απέναντι σε αυτό το φαινόμενο, που συνεχώς διογκώνεται, αναζητείται ο ρόλος που οφείλουν να διαδραματίσουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς, αλλά και η ευρύτερη κοινωνία, κοιτώντας στα μάτια αυτούς που βρίσκονται στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Επί ποδός οι Γονείς


Μιλώντας στη «Σημερινή» της Κυριακής ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης, Κυριάκος Νικηφόρου, ανέφερε ότι οι Σύνδεσμοί Γονέων λειτουργούν ως ο τρίτος πυλώνας της σχολικής μονάδας. «Πέρα από τις όποιες άλλες υποχρεώσεις τους συνεισφέρουν οικονομικά ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο κριθεί αναγκαίος, στην ανακούφιση των απόρων παιδιών του σχολείου. Με μόνο γνώμονα την ευημερία των παιδιών, όλων των παιδιών, διαθέτουν χρόνο και χρήμα για να διευκολύνουν τόσο τη μάθησή τους, όσο και την ευημερία τους», αναφέρει.
Ο κ. Νικηφόρου πρόσθεσε πως κάθε σχολική μονάδα έχει ένα αριθμό παιδιών, τα οποία αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. «Οι Οργανωμένοι γονείς δεν θα μπορούσαν να παραμείνουν απαθείς στο γεγονός ότι κάποια παιδιά δεν έχουν ίσως τα απαραίτητα. Με προθυμία και αγάπη βοηθούν τα παιδιά αυτά χωρίς καμία διάκριση. Είτε βοηθούν στη σίτισή τους, ή στην ένδυσή τους, στις ασθένειές τους, ή καλύπτοντας άλλες τους ανάγκες».


Ερωτηθείς για τις ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί οι Σύνδεσμοι, απάντησε ότι πολλές φορές βοήθησαν στην αντιμετώπιση αναγκών ακόμα και των οικογενειών των παιδιών αυτών. Όπως εξήγησε, οι οικονομικοί πόροι των Συνδέσμων Γονέων είναι περιορισμένοι και στηρίζονται κυρίως στην ετήσια συνδρομή των μελών τους. Για να μπορέσουν, όμως, να ανταποκριθούν σε όσα επιβάλλει η αγάπη τους για τα παιδιά, διοργανώνουν εκδηλώσεις, ούτως ώστε να ενισχύσουν το ταμείο τους και να έχουν τη δυνατότητα να ανταποκρίνονται. «Μόνο η αγάπη ενός γονιού μπορεί να κατανοήσει και να αγκαλιάσει ένα παιδί που έχει ανάγκη», κατέληξε.
Στα σχολεία της Λευκωσίας το μεγαλύτερο πρόβλημα


Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης, Σωτήρη Χριστοφή, ο συνολικός αριθμός των απόρων παιδιών σε 296 σχολεία είναι σχεδόν 4.500. Η επαρχία με τα περισσότερα άπορα παιδιά στη δημοτική εκπαίδευση είναι η Λευκωσία, που έχει και τα περισσότερα σχολεία, συνολικά 105. Η Λεμεσός 72, η Αμμόχωστος 18, η Λάρνακα 52 και η Πάφος 48.
Σε δηλώσεις του στη «Σ», ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Προδημοτικής Εκπαίδευσης, Γιάννος Ιωάννου, είπε ότι τα άπορα παιδιά που φοιτούν στα δημόσια και κοινοτικά νηπιαγωγεία φθάνουν τα 1.200. Η επαρχία με τον μεγαλύτερο αριθμό άπορων παιδιών είναι και σε αυτήν την περίπτωση η Λευκωσία, πιθανόν και λόγω του μεγαλύτερου αριθμού λειτουργίας σχολικών μονάδων.
«Πρέπει να αλλάξουν οι όροι συμμετοχής στα συγκεκριμένα προγράμματα που αφορούν στα άπορα παιδιά, όχι για να μειωθεί ο αριθμός των σημερινών ληπτών, αλλά για να προστεθούν αυτοί που έχουν πραγματικό πρόβλημα», δήλωσε ο Γιάννος Ιωάννου. Όπως είπε, με τα σημερινά κοινωνικά κριτήρια που θέτει το Υπουργείο Παιδείας δεν καλύπτονται όλα τα παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, εξηγώντας ότι κάποιοι μαθητές αποκλείονται λόγω της εργασίας και σχετικού μισθού ενός από τους δύο γονείς.
Σοκάρουν οι αριθμοί των άπορων παιδιών


Συγκεκριμένα, οι μαθητές που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και λαμβάνουν το δωρεάν πρόγευμα από το κράτος στη Μέση εκπαίδευση ανά επαρχία είναι:
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Συνολικός αριθμός μαθητών: 15.000
Άποροι: 1.200
ΛΕΜΕΣΟΣ
Συνολικός αριθμός μαθητών: 12.189
Άποροι: 1.500, εκ των οποίων οι 525 είναι μαθητές με μεταναστευτική βιογραφία
ΛΑΡΝΑΚΑ
Συνολικός αριθμός μαθητών: 8.025
Άποροι: 1.041, εκ των οποίων οι 180 είναι μαθητές με μεταναστευτική βιογραφία
ΠΑΦΟΣ
Συνολικός αριθμός μαθητών: 5.000
Άποροι: 400, εκ των οποίων οι 120 είναι μαθητές με μεταναστευτική βιογραφία
ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ
Συνολικός αριθμός μαθητών: 2.960
Άποροι: 305, εκ των οποίων οι 53 είναι μαθητές με μεταναστευτική βιογραφία