Αναλύσεις

Διπλοπληρώνουν την υγεία των οικιακών βοηθών

Οι εργοδότες που απασχολούν αλλοδαπούς από τρίτες χώρες συνεχίζουν να πληρώνουν ιδιωτική ασφάλεια υγείας, με κάποιες ελαφρύνσεις, ενώ ταυτόχρονα συνεισφέρουν και στο ταμείο του ΓεΣΥ

Παράπονα για τις διπλές εισφορές που καταβάλλουν για την ασφάλιση υγείας των αλλοδαπών οικιακών βοηθών που απασχολούν, εκφράζουν οι εργοδότες, καθώς βάσει του νόμου είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν ιδιωτική ασφάλιση υγείας και παράλληλα από την 1η Ιουνίου 2019 καταβάλλουν εισφορές και στο ΓεΣΥ. Για να επιλυθεί το ζήτημα, σύμφωνα με τις εργοδοτικές οργανώσεις, απαιτείται τροποποίηση του περί Αλλοδαπών και Μεταναστεύσεως Νόμου, κάτι που μέχρι στιγμής δεν κατέστη δυνατό. Αντί αυτού, το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης με εγκύκλιο που δημοσίευσε, δίνει τη δυνατότητα απαλλαγής από κάποιες καλύψεις στις ιδιωτικές ασφάλειες, καθώς προσφέρονται από το ΓεΣΥ. Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται να επιλύει τη ρίζα του προβλήματος, καθώς οι εργοδότες συνεχίζουν να πληρώνουν διπλά, απολαμβάνοντας απλώς κάποιες ελαφρύνσεις.

Πόσα πληρώνουν

οι εργοδότες

Όπως κατήγγειλε αναγνώστης της «Σ» που τυγχάνει να εργοδοτεί αλλοδαπή οικιακή βοηθό από τρίτη χώρα, από την 1η Ιουνίου του 2019, δηλαδή από την έναρξη της Α’ φάσης του ΓεΣΥ, πληρώνει 195 ευρώ ετησίας στην ιδιωτική ασφάλεια που υποχρεώνεται να διατηρεί βάσει του νόμου, ποσό που μηνιαίως ανέρχεται στα 20,96 ευρώ, ενώ παράλληλα καταβάλλει και εισφορές στο ΓεΣΥ. Σε αυτήν τη θέση βρίσκονται, βέβαια, όλοι οι εργοδότες εργαζομένων που προέρχονται από τρίτες χώρες, οι οποίοι, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, ανέρχονται στους 28.338, εκ των οποίων οι 12.703 εργάζονται ως οικιακοί βοηθοί.

Η ρίζα του προβλήματος

Η διπλοασφάλιση των εργαζομένων από τρίτες χώρες προκύπτει λόγω της συνάρτησης της εφαρμογής του ΓεΣΥ με τις πρόνοιες του περί Αλλοδαπών και Μεταναστεύσεως Νόμου και των σχετιζόμενων με αυτόν διαδικασιών έκδοσης αδειών απασχόλησης αλλοδαπών από τρίτες χώρες που ακολουθούνται. Συγκεκριμένα, ο περί Γενικού Συστήματος Υγείας νόμος καθιστά τους αλλοδαπούς από τρίτες χώρες δικαιούχους στο ΓεΣΥ, ενώ ταυτόχρονα ο περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Νόμος δημιουργεί ξεχωριστή υποχρέωση σύναψης ιδιωτικής ασφάλισης, το κόστος της οποίας επωμίζεται είτε αποκλειστικά ο εργοδότης είτε ο εργοδότης εξ ημισείας με τον εργοδοτούμενο. Στην πράξη η διατήρηση του υφιστάμενου πλαισίου έγκρισης αδειών απασχόλησης αλλοδαπών από τρίτες χώρες οδηγεί, μέσω των εισφορών στο Ταμείο Ασφάλισης Υγείας του ΓεΣΥ και της ιδιωτικής ασφάλισης, στη διπλή πληρωμή ασφαλίστρων για πρόσβαση σε ενδοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή φροντίδα υγείας.

Την αλλαγή της εν λόγω νομοθεσίας ζήτησαν από την Κυβέρνηση κατά καιρούς τόσο η ΣΕΚ, όσο και η ΟΕΒ και η ΕΚΥΣΥ. Σε δηλώσεις του στη «Σ» ο ΓΓ της ΕΚΥΣΥ, Κώστας Σκαρπάρης, εξήγησε ότι θα έπρεπε να διαφοροποιηθεί ο νόμος, ώστε να ρυθμιστεί το κόστος προς τα κάτω. Όπως ανέφερε, η ΕΚΥΣΥ εδώ και μήνες ζήτησε την τροποποίηση του νόμου από το Υπουργείο Εσωτερικών, ωστόσο «δεν προχώρησε τίποτα ακόμη», ενώ προανήγγειλε ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα η ΕΚΥΣΥ θα επαναφέρει το θέμα ενώπιον του αρμόδιου Υπουργού.

Τι προνοεί η εγκύκλιος

Μπορεί ο νόμος να μην άλλαξε, ωστόσο, μετά τις παρεμβάσεις και εισηγήσεις εργοδοτικών και άλλων οργανώσεων, το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης εξέδωσε σχετική εγκύκλιο με την οποία παραχωρούνται κάποιες ελαφρύνσεις. Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος προνοεί ότι από την 1η Ιουνίου 2019 (Α’ φάση του ΓεΣΥ), μέχρι την 1η Ιουνίου 2020, οπότε θα εφαρμοστεί πλήρως το ΓεΣΥ, οι δικαιούχοι υπήκοοι τρίτης χώρας απαιτείται όπως διαθέτουν ιδιωτική ασφάλιση υγείας για ενδονοσοκομειακή φροντίδα υγείας, καθώς και για τις υπηρεσίες φροντίδας υγείας που δεν θα καλύπτει το ΓεΣΥ, όπως επίσης και κάλυψη εξόδων μεταφοράς σορού. Περαιτέρω, από την 1η Ιουνίου 2020 (Β’ φάση), με την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ, θα απαιτείται ιδιωτική ασφάλιση υγείας μόνο για τις υπηρεσίες φροντίδας υγείας που δεν θα καλύπτει το ΓεΣΥ, καθώς επίσης και κάλυψη εξόδων μεταφοράς σορού. Από την απαίτηση της ιδιωτικής ασφάλισης για εξωνοσοκομειακή και ενδονοσοκομειακή φροντίδα υγείας, καθώς και για την κάλυψη εξόδων μεταφοράς σορού, εξαιρούνται όσοι είναι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες ή πρόσωπα με καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας που παραχωρείται δυνάμει των διατάξεων του περί Προσφύγων Νόμου, καθώς επίσης και τα μέλη των οικογενειών τους.

Δεν αλλάζει ο νόμος

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ερωτηθείς εάν θα προωθήσει αλλαγές στον περί Αλλοδαπών και Μεταναστεύσεως νόμο, ώστε να μη διπλοπληρώνουν οι εργοδότες, δήλωσε στη «Σ» ότι δεν χρειάζεται τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας. Εξήγησε ότι ο νόμος λέει μόνο ότι χρειάζεται ιατροφαρμακευτική κάλυψη και πρόσθεσε πως η ασφάλεια του ΓεΣΥ θεωρείται ασφάλεια που καλύπτεται από το πλαίσιο του νόμου και μάλιστα η συνεισφορά του εργαζομένου αποκόπτεται αυτόματα. Αυτήν τη στιγμή, όπως είπε ο Υπουργός, χρειάζεται ασφάλιση μόνο για τη δευτεροβάθμια φροντίδα που δεν παρέχεται από το ΓεΣΥ, η οποία θα καταργηθεί με την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ, δηλαδή τον Ιούνιο του 2020.

Από πλευράς Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια, Έφη Καμμίτση, ανέφερε στη «Σ» ότι οι εργοδότες θα έπρεπε ήδη να έχουν διαμορφώσει τα ασφάλιστρα ώστε να καλύπτουν μόνο τις υπηρεσίες που δεν προσφέρονται στην Α’ φάση του ΓεΣΥ και τη μεταφορά της σορού μέχρι τον Ιούνιο του 2020 και μετά να μείνει μόνο η μεταφορά της σορού, η οποία δεν θα καλύπτεται από το ΓεΣΥ. Ταυτόχρονα, η κ. Καμμίτση τόνισε πως οι εισφορές του ΓεΣΥ είναι υποχρεωτικές για όλους και δεν μπορούν να εξαιρεθούν οι εργοδότες αλλοδαπών από τρίτες χώρες.

Με βάση, λοιπόν, τα όσα δήλωσαν οι αρμόδιοι, οι εργοδότες θα συνεχίσουν -τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο του 2020- να πληρώνουν διπλά, καταβάλλοντας εισφορές στο ΓεΣΥ και διατηρώντας παράλληλα ιδιωτική ασφάλιση.