Αναλύσεις

Χρέος μας η προστασία των παιδιών από την παιδική πορνογραφία

Η πιο διαδεδομένη μορφή ηλεκτρονικού εγκλήματος στον τόπο μας μπορεί να μας επηρεάσει άμεσα. Οι Αρχές κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους, ωστόσο τα μέτρα στο δικό μας σπίτι είναι αναγκαία

Δεν προλαβαίνουμε πια τα γεγονότα! Συλλήψεις-σοκ, ειδήσεις που προκαλούν αναγούλα -το λιγότερο- και γεγονότα που συμβαίνουν όχι απλώς δίπλα μας, αλλά μέσα στο ίδιο μας το σπίτι. Γιατί ακόμη και αν δεν επηρεάστηκαν άμεσα τα δικά μας παιδιά, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι είναι τα επόμενα υποψήφια θύματα. Και τι κάνουμε γι’ αυτό; Ποιον περιμένουμε να τα προστατεύσει; Σίγουρα να τα κλείσουμε σε κλουβί χωρίς ηλεκτρονική επαφή είναι αδύνατον. Ωστόσο, στο χέρι μας είναι να ασχοληθούμε επιτέλους με τα παιδιά μας, να τα γνωρίσουμε -πρώτα και πάνω απ’ όλα καλά- και να τα οδηγήσουμε στην ορθή χρήση του διαδικτύου αλλά και στην ενδυνάμωσή τους, ώστε να αποφεύγουν οποιαδήποτε μορφή παρενόχλησης μπορεί να δεχθούν στη ζωή τους.

Η αφέλειά μας τους τρέφει

Ανυποψίαστα παιδιά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης επιτηδείων, που προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή και την αθωότητά τους με, ποιος ξέρει, ποιον απώτερο σκοπό. Η παιδική εκμετάλλευση, η σεξουαλική κακοποίηση, η παραβίαση υπήρχαν, υπάρχουν και δυστυχώς είναι κάτι που δεν εγγυάται κανείς ότι θα εξαλειφθούν από προσώπου Γης. Η τεχνολογική εξέλιξη, όμως, με όλα τα συνακόλουθά της, έχει μεταλλάξει το πρόσωπο της παιδικής εκμετάλλευσης, ανεβάζοντας τα απόλυτα προσωπικά δεδομένα του παιδιού στον μακρόκοσμο του διαδικτύου μέσω αυτού που ονομάσαμε παιδικό πορνογραφικό υλικό. Δεν είναι λίγοι αυτοί που καραδοκούν την αφέλεια των γονιών να ανεβάσουν φωτογραφίες στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να τις κλέψουν, για να μπορέσουν να τις επεξεργαστούν με κάθε τρόπο, ώστε σε αυτές να φαίνεται μόνο εκείνο που θέλουν όσοι ηδονίζονται στη θέα ενός ανηλίκου! Μπορεί να μην το χωράει ο νους του ανθρώπου, όμως αυτό συμβαίνει και μάλιστα σε μεγαλύτερη κλίματα απ’ όσο μπορούμε να διανοηθούμε. Τα πλοκάμια της παιδικής πορνογραφίας υπάρχουν δίπλα μας. Το Τμήμα Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου Αστυνομίας βρίσκεται σε συνεχή έρευνα για να εντοπίσει και να προλάβει όσα περισσότερα περιστατικά είναι δυνατόν. Ωστόσο πρόκειται για μιαν ασταμάτητη Λερναία Ύδρα, η οποία επιβάλλει την παραγωγή της παιδικής πορνογραφίας προς τέρψιν αρρωστημένων μυαλών, τα οποία πληρώνουν αδρά για να ικανοποιούν αδιανόητες φαντασιώσεις. Δυστυχώς, η εξάρτησή μας από την ηλεκτρονική κοινωνικοποίηση είναι παγκόσμιο φαινόμενο, το οποίο καταλήγει σε εθισμό, όπως τονίζουν οι ειδικοί. Αν παρατηρήσει κανείς οικογένειες σε εξωτερικούς χώρους, θα δει προσκολλημένα πρόσωπα σε οθόνες να βγάζουν οικογενειακές σέλφι για να δημοσιοποιήσουν τα προσωπικά τους δεδομένα.

Το διαδίκτυο δεν είναι παιχνίδι

Οι τελευταίες συλλήψεις δεν άφησαν κανέναν ασυγκλόνητο. Το γεγονός ότι κάποια από τα παιδιά μας έχουν πέσει θύματα εκμετάλλευσης ενός ακόμη αρρωστημένου μυαλού, δεν μπορεί να μας αφήσει αδιάφορο. Δυστυχώς, τα άτομα που ενδέχεται να προσπαθήσουν να δράσουν εναντίον των ανηλίκων δεν διαφέρουν από τον καθένα από εμάς. Διατηρούν ένα προφίλ καθημερινό, προέρχονται από οποιοδήποτε επάγγελμα και διατηρούν μια ρουτίνα όπως τη δική σου και τη δική μου. Και τι μπορούμε να κάνουμε τελικά; Ίσως τίποτα, ίσως και τα πάντα, αν καταφέρουμε να δώσουμε όσα πρέπει στα ίδια τα παιδιά μας. Αγάπη, κατανόηση, επικοινωνία και γνώση. Αυτές είναι οι λέξεις κλειδιά που πρέπει να χαρακτηρίζουν τη μεταξύ μας σχέση. Η τεχνολογία έχει μπει στη ζωή των παιδιών για τα καλά. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κερδίζουν ολοένα και περισσότερα μέλη ανηλίκων, έστω και αν το όριο ηλικίας είναι στα 13 χρόνια. Πολλά παιδιά γνωρίζουν πολλά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφού πλέον έχει γίνει ο νέος τρόπος ζωής των ίδιων των γονιών. Γι’ αυτό είναι σημαντική η γνώση για τη σωστή και ασφαλή χρήση του διαδικτύου. Ο Υπεύθυνος Τμήματος Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Αρχηγείου Αστυνομίας, Υπαστυνόμος Ανδρέας Αναστασιάδης, σε πρόσφατες δηλώσεις του, τόνισε γι’ ακόμη μια φορά τους κινδύνους από την ανάρτηση φωτογραφιών των παιδιών μας στο διαδίκτυο. Οι γονείς, όπως ανέφερε, θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη διαδικτυακή δραστηριότητα των παιδιών τους. Οι γονείς θα πρέπει να καταλάβουν τον τρόπο σκέψης του παιδιού τους σχετικά με το πώς βλέπουν τον κόσμο της τεχνολογίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Θα πρέπει να μάθουν τον τρόπο που κινούνται σε μια πλατφόρμα τα παιδιά τους. Αν ο γονιός έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για το παιδί του και τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τους κινδύνους αλλά και τον εαυτό του, τότε θα μπορέσει να προστατεύσει τα παιδιά του χωρίς επικριτικό έλεγχο.

Η συμπεριφορά των υπαιτίων

Στον οδηγό για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην οικογένεια υπάρχουν όλα τα σημαντικά σημεία που πρέπει να γνωρίζει και να ακολουθήσει ο γονιός που υποψιάζεται ότι το παιδί του έχει πέσει θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Μεταξύ άλλων αναφέρεται η συμπεριφορά των υπαιτίων, η οποία φαινομενικά είναι όπως όλων, ωστόσο οι ίδιοι ξοδεύουν μεγάλη ενέργεια για να προσεγγίσουν τα παιδιά και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους. Ενδοοικογενειακά αυτή η συμπεριφορά δεν φαίνεται ασυνήθιστη. Επίσης εφαρμόζουν τεράστιες πιέσεις πάνω στο παιδί για να κρατήσει μυστική την παραβίαση. Μπορεί να βάλουν στο στόχαστρο κορίτσια ή αγόρια, ή παιδιά και των δύο φύλων. Μπορεί επίσης να προτιμούν παιδιά συγκεκριμένης ηλικίας. Μπορεί επίσης να στοχεύουν σε παραμελημένα παιδιά, τα οποία είναι στερημένα αγάπης και φροντίδας και οι υπαίτιοι «αναλαμβάνουν» να καλύψουν αυτές τις ανάγκες.

Πώς θα προστατέψω το παιδί μου

Φροντίζω ώστε να αποκτήσει κατανόηση το παιδί για το σώμα του και για το τι είναι σεξουαλικά υγιές. Η συνομιλία γι’ αυτά τα θέματα μπορεί να είναι δύσκολη στην αρχή, όμως μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό μέρος στην προστασία του παιδιού από τον κίνδυνο της παραβίασης. Για παράδειγμα, το παιδί πρέπει να αποκτήσει κατανόηση για τα γεννητικά του όργανα για να μπορεί να ξεχωρίζει τι είδους άγγιγμα εκ μέρους κάποιου ενήλικα είναι αποδεκτό και ποιο όχι. Να είμαστε όσο είναι δυνατόν θετικοί, επειδή τα παιδιά θα πρέπει να αισθάνονται περήφανα για το σώμα τους, παρά να αισθάνονται ντροπή. Επίσης πρέπει να γνωρίζουν ότι το σώμα τους ανήκει στον εαυτό τους και σε κανέναν άλλο. Πέρα από τα υπόλοιπα, θα πρέπει να αναπτύξω μια σχέση ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης με τα παιδιά από πολύ νεαρή ηλικία. Πάντα ακούω με προσοχή τους φόβους και τις ανησυχίες τους. Θα πρέπει να μάθω στα παιδιά ότι έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν να κάνουν οτιδήποτε με κάποιον ενήλικα όταν αυτό το θεωρούν κακό ή όταν αυτό τους προκαλεί φόβο. Τονίζω ότι δεν πρέπει να διστάσουν να μιλήσουν σε σας ή σε κάποιον άλλο ενήλικα αν συμβαίνει κάτι που τους δυσαρεστεί.

Πώς θα το καταλάβω αν το παιδί μου είναι θύμα εκμετάλλευσης:

  • Αρχίζει ν’ αποφεύγει να μένει μόνο με κάποιο συγκεκριμένο άτομο.
  • Επιδεικνύει αναπάντεχο φόβο προς κάποιον ενήλικα ή δισταγμό να αναπτύξει φιλική συμπεριφορά μαζί του.
  • Εμφανίζεται απρόσμενα προσκολλημένο.
  • Προσπαθεί να μιλήσει για την παραβίαση έμμεσα, με υπονοούμενα ή υπαινιγμούς.
  • Περιγράφει συμπεριφορές εκ μέρους ενηλίκων που παραπέμπουν σε πιθανό «φλερτάρισμα» του παιδιού για μελλοντική παραβίαση.
  • Αρχίζει να συμπεριφέρεται βίαια ή να παρουσιάζει προβλήματα ύπνου ή ενούρησης.
  • Αρνείται να πάει σχολείο ή εμφανίζει ξαφνικά αφηρημάδα ή μειώνεται η επίδοσή του στο σχολείο.
  • Παρουσιάζει πρώιμη σεξουαλικότητα, περιλαμβανομένης της χρήσης της γλώσσας με σεξουαλικό περιεχόμενο και σεξουαλικές πληροφορίες, που δεν γνώριζε προηγουμένως.
  • Εμφανίζει συμπτώματα κατάθλιψης και εσωστρέφειας ή παραπονιέται για σωματικές ενοχλήσεις, που δεν έχουν ιατρική εξήγηση.