Πολιτισμός

Πρόσωπα και Εικόνες για το 1940

Μια έκθεση-σταθμός στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου - Πέραν των 8.500 ατόμων προσέλκυσε μέχρι τώρα η έκθεση

Το 1940 είναι ένα σύμβολο. Είναι ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, είναι οι στρατιώτες στα πεδία των μαχών, είναι μια αδυσώπητη αναμέτρηση ενάντια στον φασισμό και τις δυνάμεις του, είναι η μάχη για εθνική αξιοπρέπεια των ευρωπαϊκών λαών.

Είναι ταυτόχρονα πολλές και συγκλονιστικές αθέατες πλευρές, η συμμετοχή του κόσμου, των λαών, των απλών ανθρώπων της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η έκθεση «1940 | Πρόσωπα και Εικόνες. Kύπρος - Ελλάδα», που εγκαινιάστηκε τον περασμένο Απρίλιο στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου στη Φανερωμένη, είναι σημείο αναφοράς. Ήδη, έχει συγκεντρώσει το μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου. Πέραν των 8.500 ατόμων προσήλθαν για να δουν την έκθεση αλλά και για να συμμετάσχουν στις παράλληλες εκδηλώσεις, όπως η προβολή ντοκιμαντέρ για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε συνεργασία με τη Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία, διαλέξεις από τον ιστορικό δρα Πέτρο Παπαπολυβίου, εκ των συγγραφέων των κειμένων της έκθεσης και ξεναγήσεις από τον Δημήτρη Βαττή, φωτογράφο της έκθεσης «Οι Ξεχασμένοι ενός Πολέμου», που διοργανώνεται επίσης στον χώρο.

Στην έκθεση ξεδιπλώνονται τα πεδία των μαχών, οι καταστροφές και οι απώλειες, οι άνθρωποι που πέθαναν από λιμό κι άλλοι που έχασαν τη ζωή τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των χιτλερικών δυνάμεων.

«Μιλούν» οι εικόνες, τα πρόσωπα, τα αντικείμενα της εποχής. Ανώνυμοι ήρωες που μεγαλούργησαν. Η κάθε εικόνα και μια ιστορία, το κάθε πρόσωπο και ένας αγώνας για επιβίωση και αξιοπρέπεια.

Η Ελλάδα και ο ελληνισμός της Κύπρου, τότε υπό βρετανική κυριαρχία, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του πολέμου και έζησαν πρωτόγνωρες στιγμές.

Όσοι λοιπόν δεν έχετε περάσει από τη Φανερωμένη, αξίζει τον κόπο. Η έκθεση «1940 | Πρόσωπα και Εικόνες. Kύπρος - Ελλάδα» είναι ένα ιστορικό γεγονός για την Κύπρο, από εκείνα που συμβαίνουν πολύ σπάνια. Αποτυπώνει συγκλονιστικές στιγμές του μεγαλείου ενός λαού, από τους Κύπριους εθελοντές στον τιτάνιο κοινό αγώνα αντίστασης κατά του φασισμού μέχρι και αδημοσίευτες εικόνες από την καθημερινή τους ζωή. Σε μια Κύπρο φτωχή, με ταλαιπωρημένους ανθρώπους, οι οποίοι ωστόσο μεγαλούργησαν για την αγάπη της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας.

Η δύναμη της ανθρώπινης θέλησης

Όπως έγραψε η Επιμελήτρια της έκθεσης, Κατερίνα Λουί Νικήτα, «πρόθεση της έκθεσης δεν είναι να εξυμνήσει τις επιτυχίες στα μέτωπα των μαχών, ούτε να προβάλει τις δάφνες των νικητών και το όνειδος των νικημένων. Επιδίωξή της είναι, κυρίως, να μιλήσει για την κοινότητα των θυμάτων, αναδεικνύοντας τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης στη σύγκρουσή της με το αναπόδραστο της ιστορίας, μέσα στην ισοπεδωτική και άτεγκτη βιαιότητά του».

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Κύπρο και την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Ελλάδας και της Βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας.

Τα κείμενα έγραψαν ο δρ Πέτρος Παπαπολυβίου, Ιστορικός, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και ο Στέλιος Κυμιωνής, Ιστορικός.

«Οι Ξεχασμένοι ενός Πολέμου»

Στο πλαίσιο της έκθεσης παρουσιάζεται επίσης ένα εξαίρετο φωτογραφικό project του Δημήτρη Βαττή, υπό τον τίτλο, «Οι Ξεχασμένοι ενός Πολέμου», το οποίο αφορά τους Κύπριους βετεράνους που συστρατεύθηκαν στον αγώνα κατά του Ναζισμού. Ο φωτογραφικός φακός τούς απαθανάτισε, σε μια εύστοχη ιδέα του φωτογράφου, στις δυσμές του βίου τους, πάνω από 75 χρόνια μετά το τέλος του Πολέμου που μακέλεψε τον κόσμο και σημάδεψε και τις δικές τους ζωές. Οι βετεράνοι φωτογραφήθηκαν σε μια γωνιά τους σπιτιού τους, στην καθημερινότητα τής «τρίτης ηλικίας», καταβεβλημένοι από το πέρασμα των χρόνων, αλλά υπερήφανοι για τη συμμετοχή τους στον πόλεμο κατά του φασισμού.

Χώρος:

Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, Φανερωμένης 86-90, Λευκωσία

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα – Κυριακή 10:00 - 19:00.

Για πληροφορίες:

Τηλέφωνο 22 128157

Ιστοσελίδα www.boccf.org

Facebook στη σελίδα «Boccf»