Κι αν η Τουρκία… «δείξει καλή θέληση;»

Ο ΠτΔ δεν χάνει ευκαιρία να διακηρύξει την προσήλωσή του και τη διάθεσή του για επίτευξη λύσης του Κυπριακού. Έχει κάνει απαράδεκτες υποχωρήσεις και δηλώνει έτοιμος να προσέλθει σε συνομιλίες, ακόμα και υπό την απειλή των κανονιοφόρων και ενόσω τα τουρκικά τρυπάνια έχουν κάνει εισβολή στην ΑΟΖ της Κ.Δ. Δηλώνει πανέτοιμος για λύση. Και το μόνο που αναμένει είναι να δείξει και η Τουρκία καλή θέληση.

Οι παράμετροι της λύσης θα είναι οι συγκλίσεις Χριστόφια - Ταλάτ και Αναστασιάδη - Ακιντζί, το πλαίσιο Γκουτέρες, τα ψηφίσματα των Η.Ε. και οι αξίες και αρχές της Ε.Ε. Αν συνοψίσουμε, θα δούμε ότι οι συγκλίσεις περιλαμβάνουν τον συνεταιρισμό δύο κρατιδίων με πολιτική ισότητα, με μία κυριαρχία που θα προέρχεται από δύο πηγές, με μία υπηκοότητα που θα είναι διπλή και μία διεθνή προσωπικότητα, όπου το κάθε κρατίδιο θα μπορεί να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες, ενώ θα αναγνωριστούν οι συμφωνίες του παράνομου κατοχικού μορφώματος. Η Κ.Δ. θα εξαφανιστεί.

Στις συνομιλίες θα πρέπει οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν, εφαρμόζοντας τις προτάσεις του κ. Γκουτέρες, που περιλαμβάνονται στην έκθεσή του και αναφέρουν:

  1. Πρότεινα στα μέρη να προτείνουν λύσεις λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους το γεγονός ότι το υπάρχον σύστημα εγγυήσεων, ειδικότερα το άρθρο 4 της Συνθήκης Εγγυήσεων, το οποίο περιλαμβάνει το μονομερές δικαίωμα επέμβασης, ήταν «μη-βιώσιμο».
  2. Πρότεινα, επίσης, ότι ένα νέο σύστημα ασφαλείας ήταν απαραίτητο για την Κύπρο, όπως και ένα αξιόπιστο πλαίσιο για την εποπτεία της εφαρμογής της συμφωνίας, στο οποίο οι υφιστάμενες εγγυήτριες δυνάμεις θα έπαιζαν ένα ρόλο.
  3. Αναφορικά με το ζήτημα της παρουσίας ελληνικών και τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο συμφωνήθηκε ότι τα οποιαδήποτε εκκρεμή ζητήματα αναφορικά με τα στρατεύματα θα ήταν καλύτερο να συζητηθούν στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο εμπλέκοντας τους πρωθυπουργούς των τριών εγγυητριών Δυνάμεων.
  4. Κατά τη διάρκεια των διμερών μου επαφών στο Κραν Μοντανά φάνηκε ότι μια συμφωνία επί του εδαφικού ήταν εφικτή. Το ζήτημα, ωστόσο, θα μπορούσε να επιλυθεί μόνον ως μέρος ενός τελικού πακέτου.
  5. Πρόοδος σημειώθηκε στο περιουσιακό, μέσω της συνεννόησης ότι θα υπάρξει ένα περιουσιακό καθεστώς το οποίο θα κλίνει, σε μεγάλο βαθμό, υπέρ των σημερινών χρηστών στις περιοχές που δεν θα επιστραφούν και ένα άλλο περιουσιακό καθεστώς το οποίο θα κλίνει, σε μεγάλο βαθμό, υπέρ των εκδιωχθέντων ιδιοκτητών σε εκείνες τις περιοχές που θα επιστραφούν… Διάφορες λεπτομέρειες παρέμειναν προς συμφωνία αναφορικά με τα ακριβή κριτήρια που θα ισχύσουν σε καθένα από τα δύο περιουσιακά καθεστώτα.
  6. Ισότιμη μεταχείριση: Σε ό,τι αφορά τη μόνιμη παραμονή Τούρκων υπηκόων, πρέπει να υπάρχει ένα ακριβοδίκαιο με τους Έλληνες καθεστώς. Περαιτέρω συζήτηση, ώστε να διευκρινιστεί τι συνιστά ακριβοδίκαιο σε ό,τι αφορά τη διαμονή.
  7. Αποτελεσματική συμμετοχή: Χρειάζεται να συζητηθεί περαιτέρω το αίτημα μιας πλευράς (τ/κ) για θετική ψήφο, καθώς επίσης και άλλα στοιχεία του κεφαλαίου της διακυβέρνησης για εκ περιτροπής προεδρία.

Αν υποθέσουμε ότι η Τουρκία «μάς κάνει τη χάρη» και «δείξει καλή θέληση» και δηλώσει ότι αποδέχεται τις προτάσεις Γκουτέρες για το θέμα των εγγυήσεων, του μονομερούς δικαιώματος επέμβασης, του νέου συστήματος ασφαλείας, του θέματος της παρουσίας στρατευμάτων και αποδέχεται τις τελικές συμβιβαστικές προτάσεις που θα υποβάλει ο Γ.Γ. Η δική μας πλευρά θα είναι έτοιμη να αποδεχτεί τα δύο καθεστώτα των περιουσιών, θα αποδεχθεί για τους Τούρκους υπηκόους να ισχύει το ίδιο καθεστώς με τους Έλληνες υπηκόους, που είναι Ευρωπαίοι πολίτες; Θα αποδεχτεί τη μία θετική ψήφο σε όλα τα θέματα και φυσικά την εκ περιτροπής προεδρία; Οι άλλες παραχωρήσεις περιλαμβάνονται στις συγκλίσεις.

Και, φυσικά, με όλες αυτές τις επιμέρους συγκλίσεις και συμφωνίες θα εγκαθιδρυθεί μια νέα ΔΔΟ, στη θέση της Κ.Δ., που θα καταστεί εκλιπούσα, έστω και αν οι κομματικές ηγεσίες που θα αποδέχονται τη λύση θα ισχυρίζονται ότι η Κ.Δ. θα μετεξελιχθεί σε ΔΔΟ.

Αυτή θα είναι η κατάληξη της δηλωμένης επιθυμίας της πλευράς μας για λύση και της άνευ όρων συμμετοχής μας σε συνομιλίες για τελική λύση; Θα θυσιάσουμε την διεθνώς αναγνωρισμένη Κ.Δ., μέλος του ΟΗΕ, ισότιμο μέλος της Ε.Ε. για να μετεξελιχθεί σε συνιστώσα πολιτεία μιας ΔΔΟ, που θα την ελέγχει πλήρως η Τουρκία; Αυτή η λύση θα είναι συνταγή τουρκοποίησης, ενώ η άρνησή μας να αποδεχτούμε κατάργηση της Κ.Δ. και απαράδεκτη λύση θα αποτελεί για μας την ελπίδα για αποφυγή χειρότερων δεινών και τουρκοποίηση της Κύπρου. Ο λαός πρέπει να έχει τον λόγο. Αν ο ΠτΔ δεν μπορεί να ακολουθήσει την επιθυμία του λαού, μπορεί να παραιτηθεί, παρά να δεσμεύσει τον λαό, αποδεχόμενος και υπογράφοντας απαράδεκτη λύση.