Υγεία

Ο δεκάλογος του εορταστικού τραπεζιού

Διατροφικές συμβουλές: Πώς να απολαύσετε τις λιχουδιές χωρίς να βάλετε πρόσθετα κιλά

Αλήθεια, πόσοι από μας δεν συνδέουμε τα Χριστούγεννα με την καλοφαγία; Λαχταριστά γλυκά, πλούσιοι μπουφέδες, άφθονο ποτό κάνουν παρέλαση ήδη στο μυαλό μας ανοίγοντάς μας ακόμη περισσότερο την όρεξη! Εορταστικές θερμιδικές ανθυγιεινές ατασθαλίες, που τις έχουμε αναγάγει σε έθιμο, παρηγορώντας μας για τα έξτρα κιλά και τους «πόντους» που κερδίζουμε στις επόμενες αναλύσεις αίματος!

Αν και γνωρίζουμε ότι προκαλούμε ζημιά στον εαυτό μας, πάλι υποκύπτουμε σε γευστικούς πειρασμούς μη μπορώντας να σταθούμε μόνο στη γεύση και ριχνόμαστε με βία στους μπουφέδες λες και είναι η τελευταία μας βραδιά. Το σίγουρο είναι ότι προκαλούμε την τύχη μας και τα κιλά μας. Η κλινική διαιτολόγος και διατροφολόγος Χρίστια Χειμώνα μίλησε στη «Σ» δίνοντάς μας δέκα συμβουλές, ώστε να απολαύσουμε το γιορτινό τραπέζι χωρίς δυσάρεστες επιπτώσεις.

Απόλαυση

χωρίς στέρηση

«Αρκετές φορές υπάρχει ο προβληματισμός πώς να μη βάλουμε κιλά κατά τη διάρκεια των γιορτών, για να μην πάει χαμένος ο κόπος που κάναμε όλη τη χρονιά για να μειώσουμε ή να διατηρήσουμε το σωματικό μας βάρος. Και, όμως, υπάρχει λύση πώς να οργανωθούμε όσο το δυνατόν καλύτερα, για να μην αυξηθεί το βάρος μας χωρίς να στερηθούμε λιχουδιές, στις οποίες δεν μπορούμε να αντισταθούμε», ανέφερε η κ. Χειμώνα, αναλύοντάς μας τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να γλιτώσουμε τα χειρότερα.

  1. Μη μένετε νηστικοί όλη την ημέρα με σκοπό να φάτε το βράδυ, στο γιορτινό τραπέζι. Προσπαθήστε να μην παραλείπετε τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας.
  2. Ξεκινήστε, λοιπόν, την ημέρα σας με το πρωινό σας. Καταναλώστε 1 φρούτο για το ενδιάμεσο και για το μεσημεριανό φτιάξτε κάτι ελαφρύ (π.χ. άφθονη σαλάτα με αβγό ή άπαχο τυρί).
  3. Πριν πάτε στο γιορτινό τραπέζι, καταναλώστε ένα μικρό σνακ (π.χ. μπάρα δημητριακών ή γιαουρτάκι άπαχο), θα καλύψει το αίσθημα της έντονης πείνας και θα σας “γλιτώσει” από την υπερκατανάλωση.
  4. Αποφύγετε το τσιμπολόγημα από τα πιάτα του τραπεζιού. Σερβιριστείτε, καθίστε και απολαύστε το φαγητό σας. Αποφύγετε να τρώτε όρθιοι. Με τον τρόπο αυτό θα έχετε καλύτερο έλεγχο για την ποσότητα που θα καταναλώσετε. Γεμίστε μια φορά το πιάτο σας με τα φαγητά που πρόκειται να καταναλώσετε.
  5. Στο γιορτινό τραπέζι παραμείνετε πιστοί στον κανόνα του “Ισορροπημένου Πιάτου”. Προτιμήστε ένα μεγάλο πιάτο πράσινης ωμής σαλάτας και αποφύγετε τα ορεκτικά υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος (π.χ. σφολιάτα, λιπαρά τυριά). Στο κυρίως πιάτο επιλέξτε άσπρο κρέας (κοτόπουλο, γαλοπούλα), αντί για κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί). Φροντίστε η ποσότητα σε κρέας να μην ξεπερνάει το μέγεθος της παλάμης σας. Συνοδεύστε το κρέας με ρύζι ή ζυμαρικά, σε ποσότητα λιγότερη από το ½ του πιάτου.
  6. Τρώτε αργά, μασώντας καλά το φαγητό. Με τον τρόπο αυτό συνειδητοποιείτε καλύτερα πότε χορτάσατε, απολαμβάνετε το φαγητό καθώς και την παρέα σας.
  7. Όσον αφορά τα γλυκά, προτιμήστε φρέσκα φρούτα, φρουτοσαλάτα ή γλυκό του κουταλιού. Επίσης, καλό είναι να γνωρίζετε ότι, από τα χριστουγεννιάτικα γλυκά, το μελομακάρονο υπερτερεί του κουραμπιέ κυρίως λόγω της θρεπτικής του αξίας.
  8. Καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας πίνετε άφθονο νερό (8-10 ποτήρια). Επιπλέον, φροντίστε να πιείτε αρκετό νερό λίγη ώρα πριν από το φαγητό, κάτι που θα σας δώσει μια αίσθηση κορεσμού.
  9. Το αλκοόλ κυριαρχεί στην περίοδο των εορτών. Προτιμήστε κόκκινο κρασί που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες αντί για άλλα αλκοολούχα ποτά, όπως ουίσκι ή ρούμι, που αποδίδουν μεγάλο αριθμό θερμίδων. Εναλλακτικά, συνδυάστε το ποτό σας με σόδα ή αναψυκτικό με λίγες θερμίδες.
  10. Παραμείνετε δραστήριοι. Ακόμα κι αν δεν έχετε χρόνο να πάτε γυμναστήριο, περπατήστε κάνοντας συγχρόνως τα χριστουγεννιάτικα ψώνια σας, περπατήστε στη στολισμένη πόλη, προτιμήστε τις σκάλες και όχι το ασανσέρ και, φυσικά, χορέψτε με την ψυχή σας στις γιορτές!

Το καλό παράδειγμα

του οικοδεσπότη

  • Προσφέρετε ποικιλία από σαλάτες. Αποφύγετε την προσθήκη λιπαρών dressing με βάση τη μαγιονέζα και προτιμήστε dressing με βάση το ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο είναι πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών, αντιοξειδωτικών συστατικών και βιταμίνης Ε.
  • Προτιμήστε τα φαγητά σας να είναι μαγειρεμένα στη σχάρα, στον φούρνο ή στον ατμό. Αποφύγετε τα τηγανητά φαγητά.
  • Διαλέξτε άπαχα κρέατα, όπως κοτόπουλο και γαλοπούλα. Για τη γέμιση της γαλοπούλας μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα των εντοσθίων και των ξηρών καρπών και να προσθέσετε περισσότερο ρύζι και αποξηραμένα φρούτα.
  • Κατά το μαγείρεμα, χρησιμοποιήστε φυτικό λάδι και φυτικές μαργαρίνες αντί για βούτυρο, ενώ θα ήταν καλό να αποφύγετε την προσθήκη κρέμας γάλακτος, ή εναλλακτικά αν επιβάλλεται, μπορείτε να διαλέξετε κρέμα γάλακτος χαμηλών λιπαρών.
  • Συνοδεύστε τα γεύματά σας με γλυκοπατάτα, καστανό ρύζι ή ζυμαρικά ολικής άλεσης. Όλα αυτά είναι καλές πηγές φυτικών ινών. Όσον αφορά το επιδόρπιο, σίγουρα οι επιλογές στο τραπέζι είναι αρκετές.
  • Φροντίστε, τουλάχιστον, εκτός από τους «πειρασμούς», να υπάρχουν στο τραπέζι σας φρέσκα φρούτα, ψητά μήλα πασπαλισμένα με κανέλα, γλυκό του κουταλιού ή ακόμα και γιαούρτι με μέλι για όποιον επιθυμεί να επιλέξει κάτι πιο υγιεινό.
  • Ως συνοδευτικό κάποιου ποτού, εκτός από ξηρούς καρπούς και πατατάκια, μπορείτε να προσφέρετε sticks από καρότο, αγγουράκι, σέλινο συνοδεύοντάς τα με κάποιο ντιπ με βάση το άπαχο γιαούρτι ή χούμους. Επιπλέον, μπορείτε να φτιάξετε υγιεινά chips από πατάτα στον φούρνο.

Τέλος, η περίοδος των γιορτών αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία να περάσετε χρόνο με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, να διασκεδάσετε και να χαλαρώσετε. Μην αφήσετε τίποτε και κυρίως τη ζυγαριά να επηρεάσει τη διάθεσή σας. Άλλωστε, ακολουθώντας τις συμβουλές που αναφέρθηκαν πιο πάνω, το βάρος σας δεν κινδυνεύει να αυξηθεί.

Γιορτινό τραπέζι…

η επόμενη μέρα!

Αν πάλι φάτε λίγο παραπάνω, την επόμενη μέρα επανέλθετε στο κανονικό πλάνο διατροφής σας χωρίς ακραίες συμπεριφορές όπως η παράλειψη γευμάτων ή αφαγία, καθώς τέτοιες τακτικές μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το βάρος σας. Ας δούμε τρεις συμβουλές που πρέπει να κάνουμε για να ξαναβρούμε τον ρυθμό μας.

  • Βήμα 1: Αρχικά, απομακρύνετε από το σπίτι τα γιορτινά εδέσματα (γλυκά ή αλμυρά), τα οποία έχουν περισσέψει.
  • Βήμα 2: Προγραμματίστε το διατροφικό μενού της εβδομάδας. Φτιάξε το μενού σας στηριζόμενοι σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης όπως όσπρια, σαλάτες, φρούτα και λαχανικά και αποφύγετε να καταναλώσετε τρόφιμα πλούσια σε λίπος (π.χ. τηγανητά, σφολιάτες, γλυκά).
  • Βήμα 3: Προσαρμόστε την ψυχολογία σας στα νέα δεδομένα και μην είστε αυστηροί με τον εαυτό σας. Βάλτε τέλος στις κακές συνήθειες και κάντε νέα αρχή. Ακολουθήστε ισορροπημένη διατροφή, εντάξτε τη φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητά σας και κρατήστε ένα ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων, θα σας βοηθήσει να ελέγξετε τη διατροφή σας.