Η «στρατηγική συμφωνία» θα αχρηστεύσει το ΟΧΙ

Κάθε φορά που στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων υπεισέρχεται ένα δείπνο, ως τυπική ή άτυπη συνάντηση, η δική μας πλευρά εισπράττει ένα τοξικό έως δηλητηριώδες επιδόρπιο. Ο ΠτΔ το καταπίνει και μετά μας το σερβίρουν οι ηγεσίες του ΔΗ.ΣΥ. και του ΑΚΕΛ. Το συνοδεύουν με κάμποση σόδα για να γίνει ευκολοχώνευτο. Έτσι οι περισσότεροι χώνεψαν την απαράδεκτη πενταμερή, με απούσα την Κ.Δ., που με τη σόδα την ονόμασαν διεθνή διάσκεψη.

Στο δείπνο του Βερολίνου το τοξικό επιδόρπιο ήταν ο στόχος που καθόρισε επίσημα, πια, ο Γ.Γ. Στόχος θα είναι «η επίτευξη μιας στρατηγικής συμφωνίας, που θα ανοίξει τον δρόμο για μια συνολική διευθέτηση». Στην προηγούμενη φάση το νέο στοιχείο ήταν η συνομολόγηση των όρων αναφοράς, που θα αποτελούσαν τη βάση των συζητήσεων για επίτευξη της λύσης. Αν τα καταφέρουν ο ΠτΔ και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης να καταλήξουν στους «όρους αναφοράς», τι χρειάζεται άραγε η επίτευξη της στρατηγικής συμφωνίας, μιας ενδιάμεσης δηλαδή συμφωνίας; Γιατί δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε από τους όρους αναφοράς και ο στόχος να είναι η συνομολόγηση μιας συνολικής συμφωνίας, που θα τεθεί σε δημοψήφισμα για να εγκριθεί ως λύση του Κυπριακού ή να απορριφθεί από τον λαό;

Εκείνοι που θέλουν να επιβάλουν ή είναι έτοιμοι να αποδεχτούν μια συμφωνία τουρκικών προδιαγραφών πάντοτε προσπαθούν να μεθοδεύσουν τρόπους για κατάργηση της Κ.Δ. και για παράκαμψη ή αχρήστευση του δημοψηφίσματος για έγκριση ή απόρριψη μιας συμφωνίας. Η απόφαση και η στάση του 76% του λαού τούς προβληματίζει. Και απεργάζονται τρόπους παράκαμψης της θέλησης του λαού. Θέλουν να μας επιβάλουν, χωρίς την έγκρισή μας, μια λύση για την οποία έχουν σίγουρο το ΟΧΙ του λαού. Και δεν θέλουν αυτήν τη φορά να αποτύχουν. Το 2004 μάς είπαν ότι θα φέρνουν και θα ξαναφέρνουν το σχέδιο, μέχρι να πούμε ΝΑΙ. Τώρα η προσπάθειά τους είναι να μην ριψοκινδυνεύσουν αναμένοντας το ΝΑΙ, εφόσον όλα δείχνουν ότι ο λαός θα απαντήσει και πάλι ΟΧΙ.

Η «επίτευξη στρατηγικής συμφωνίας» θα λειτουργήσει όπως το καπέλο του ταχυδακτυλουργού. Ο λαός θα αναμένει το δημοψήφισμα για να βάλει κάθε κατεργάρη στη θέση του. Και ενώ θα αναμένει με τη σιγουριά ότι θα «υπερασπιστεί το δίκαιο, την Ιστορία και την αξιοπρέπειά του» και ότι θα αντισταθεί στην κατάργηση της Κ.Δ. και στην παρθενογένεση ενός νέου κράτους, από το καπέλο του ταχυδακτυλουργού θα ξεπεταχθεί η «στρατηγική συμφωνία» ως ενδιάμεση λύση, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται με προοπτική να συμφωνηθούν και οι λεπτομέρειές της.

Ο λαός θα ετοιμάζει την αντίστασή του για στήριξη της Κ.Δ. και οι συνήθεις ύποπτοι θα του πουν ότι η λύση έχει εξευρεθεί ως ενδιάμεση και ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση. Ό,τι περιλαμβάνεται στη στρατηγική συμφωνία δεν αλλάζει ούτε στις συνομιλίες, ούτε με το δημοψήφισμα. Η «στρατηγική συμφωνία», ως ενδιάμεση λύση, θα καταστήσει εκλιπούσα την Κ.Δ. και το δημοψήφισμα θα περιοριστεί στο περιεχόμενο της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, με δύο κυριαρχίες, δύο ιθαγένειες, δύο διεθνείς προσωπικότητες, που κι αυτά είναι κλειδωμένα στη συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου 2014.

Οι ιδιοκτήτες των περιουσιών, τα δικαιώματα των Τούρκων υπηκόων, η παραμονή των εποίκων και άλλα καλούδια έχουν ήδη συμφωνηθεί και περιλαμβάνονται στις συγκλίσεις, που έχουν κλειδωθεί στο πλαίσιο Γκουτέρες.

Είμαστε στο παρά πέντε. Εκεί που θα αναμένουμε τερματισμό της κατοχής και αποτροπή της διχοτόμησης θα αντιληφθούμε ότι με την «επανένωση» θα εξαγνισθεί η κατοχή, θα νομιμοποιηθεί η διχοτόμηση και η τουρκική μπότα θα κυριαρχήσει και στα ελεύθερα εδάφη της εκλιπούσας Κ.Δ.

Ο κυπριακός λαός πρέπει να απαιτήσει από τον ΠτΔ και την πολιτική ηγεσία να του διασφαλίσουν το δικαίωμα να εγκρίνει ή να απορρίψει τη λύση με δημοψήφισμα. Η ενδιάμεση στρατηγική συμφωνία τού το αφαιρεί.