Ενέργεια

Το ενεργειακό καλεντάρι του 2019

Από την αποκάλυψη του Γλαύκου στον ενεργειακό Αττίλα 3 και τους αρραβώνες της Αφροδίτης

To 2019 υπήρξε μια χρονιά σταθμός για το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και στην ευρύτερη ενεργειακή αρχιτεκτονική της Ανατολικής Μεσογείου. Σημαντικότεροι σταθμοί υπήρξαν η ανακάλυψη του «Γλαύκου» στο θαλασσοτεμάχιο 10 της ΑΟΖ από την Εxxon Mobil την οποία ακολούθησε ο ενεργειακός Αττίλλας στα ύδατα της Κύπρου από τα γεωτρύπανα Πορθητής και Yavuz. Η προσπάθεια της Άγκυρας να ανατρέψει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην περιοχή συνάντησε την διπλωματική, μέχρι στιγμής, αντίδραση της διεθνούς κοινότητας με την Ε.Ε να προχωρεί σε συμβολικές κυρώσεις εναντίον της. Η χρονιά ολοκληρώθηκε με την συμφωνία εκμετάλλευσης και μεταφοράς της Αφροδίτης στην Αίγυπτο την ώρα που το γεωτρύπανα της κοινοπραξίας ΕΝΙ/ΤΟΤΑL βρίσκεται παρά πόδα για τη διενέργεια της νέας γεώτρησης στο τεμάχιο 6 το γεωτρύπανο Tungsten Explorer.

Η χρονιά ξεκίνησε με τη δήλωση-εκτίμηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στο «Σίγμα» ότι οι ποσότητες που τυχόν εντοπισθούν από την Exxon Mobil στο θαλασσοτεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ θα αλλάξουν τη γεωστρατηγική ιστορία όχι μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και της περιοχής. Τις ίδιες μέρες ο τέως Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, σε συνέντευξή του στην τ/κ εφημερίδα Kibris δήλωνε πως κίνητρο για την Άγκυρα προκειμένου να επιτευχθεί λύση είναι η μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω αγωγού προς την Τουρκία και από εκεί στην Ευρώπη.

Παράλληλα, εν μέσω τουρκικών αντιδράσεων, πραγματοποιείται στο Κάιρο η σύσταση του EastMed Gas Forum από την Κύπρο, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Ιορδανία και την Παλαιστίνη με στόχο τη δημιουργία περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου, τη μείωση του κόστους των υποδομών και την προσφορά ανταγωνιστικών τιμών, συμφώνησαν οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.

Στο τέλος του μήνα, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου φτάνει στα κατεχόμενα, όπου προαναγγέλλει τουρκική γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο τον Φεβρουάριο με το Barbaros να πραγματοποιεί παράνομες έρευνες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου πραγματοποιεί συνάντηση με τον Ιταλό Υπουργό Εξωτερικών όπου συζήτησαν την προοπτική κατασκευής του αγωγού East Med.

Φεβρουάριος: Η αποκάλυψη του Γλαύκου

Ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ δηλώνει αρχές του μήνα στην τουρκική τηλεόραση ότι η Άγκυρα θα στείλει ένα δεύτερο γεωτρύπανο για γεώτρηση χωρίς να αποκλείεται αυτή να είναι εντός της AOZ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Πορθητής περνάει τα στενά του Γιβραλτάρ 15 Φεβρουαρίου με κατεύθυνση την Ανατολική Μεσόγειο και ο Ερντογάν δηλώνει πως η Άγκυρα δεν θα σταματήσει τις έρευνες όσο και αν ενοχλούνται οι Ε/κ. Η Τουρκία μέσω της TPAO επιβεβαιώνει τα σχέδια για γεώτρηση στα βορειοδυτικά της Κύπρου τοποθετώντας την χρονικά μετά το καλοκαίρι.

Στις 28 Φεβρουάριο ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Αντιπρόεδρος του Αμερικανικού κολοσσού της Εxxon Mobil ανακοινώνουν ότι στον στόχο Γλαύκος στο θαλασσοτεμάχιο 10 της ΑΟΖ. Ανακαλύφθηκε στήλη φυσικού αερίου 133 μέτρων σε βάθος 4200 μέτρων κάτω από την θάλασσα που υπολογίζεται σε 5 έως 8 τρις εκατομμύρια κυβικά πόδια. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ανακάλυψη στην Κυπριακή ΑΟΖ και μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως τα τελευταία δυο χρόνια. Ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στέλνει μήνυμα προς την Ε/κ πλευρά ότι η ανακάλυψη δεν εξυπηρετεί έτσι την ειρήνη και ο υποθαλλάσιο πλούτος, θα πρέπει να χρησιμοποιείται και από τις δύο πλευρές.

Τον ίδιο μήνα η δημιουργία Ταμείου Επενδύσεων, το οποίο θα διαχειρίζεται τα τυχόν έσοδα από τους υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ, τίθεται προς συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Μάρτιος: Τριμερής με ευλογίες ΗΠΑ

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ προειδοποιεί ότι το ψευδοκράτος είναι και ενδιαφερόμενος και κάτοχος του φυσικού πλούτου γύρω από το νησί, την ώρα που η Κυπριακή Δημοκρατία καταγγέλλει στον ΟΗΕ τις παράνομες έρευνες Τουρκίας σε ΑΟΖ.

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει πως τo ισραηλινό ναυτικό θα προστατεύει τον αγωγό φυσικού αερίου East Med. H ανακάλυψη του Γλαύκου δημιουργεί κλίμα αισιοδοξίας για τις επόμενες γεωτρήσεις, ενώ παράλληλα πληθαίνουν οι φωνές που πιέζουν για κατασκευή σταθμού υγροποίησης στην Κύπρο κάτι που επιθυμεί και η ίδια η Exxon Mobil.

Στις 20 Μαρτίου πραγματοποιείται στην Ιερουσαλήμ Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας, Ισραήλ, ΗΠΑ με παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Μάικ. Πομπέο. Στην κοινή διακήρυξη που εκδόθηκε οι ηγέτες Τσίπρας-Αναστασιάδης - Νετανιάχου αναφέρουν πως «συμφώνησαν να αυξήσουν την περιφερειακή συνεργασία, να στηρίξουν την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια, και να αμυνθούν ενάντια σε εξωτερικές κακές επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή».

Απρίλιος: Επαφές με Λίβανο

Τις βάσεις για περαιτέρω ενίσχυση και προώθηση της τριμερούς συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, της εκπαίδευσης, της οικονομίας και του εμπορίου έθεσαν ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και οι ομόλογοί του από τον Λίβανο Gebran Bassil και την Ελλάδα Γιώργος Κατρούγκαλος, στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης τριμερούς Υπουργικής Συνάντησης Κύπρου – Ελλάδας – Λιβάνου, που πραγματοποιείται στη Βηρυτό στις 4 Απριλίου . Μια βδομάδα αργότερα ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είχε συνάντηση από κοινού με τον Υπουργό Ενέργειας κ. Γιώργο Λακκοτρύπη, με τους Υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας του Λιβάνου, κ. Gebran Bassil και κα. Nada Boustani, όπου συζήτησαν πλαίσιο συνεκμετάλλευσης φυσικού αερίου συμφώνησαν Κύπρος.

Η Κυπριακή Βουλή ανάβει το πράσινο φως για κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Αίγυπτο.

Η Κυβέρνηση ενέκρινε την ανάπτυξη του Βασιλικού, της περιοχής όπου έγινε πρόταση για κατασκευή σταθμού LNG, ως αποκλειστικού ενεργειακού λιμανιού. Ωστόσο δημοσιεύματα φιλοξενούν απόψεις των εκπροσώπων των ενεργειακών εταιρειών και εταιρειών διαχείρισης εγκαταστάσεων φυσικού αερίου στην Κύπρο όπου εκφράζονται παράπονα για έλλειψη εγκαταστάσεων σε Κύπρο.

Μάιο: Η εισβολή του Πορθητή

Βορειοδυτικά της Πάφου κάνει την εισβολή του αρχές του μήνα το τουρκικό γεωτρύπανο Πορθητής με σκοπό την διεξαγωγή παράνομης γεώτρησης. Οι διερευνητικές δραστηριότητες διεξάγονται σε γεωγραφικό μήκος 31 29 25 E και γεωγραφικό πλάτος 34 55 32 Ν. στην μη οριοθετημένη ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η διεθνή κοινότητα υψώνει διπλωματική ασπίδα προς την Κ.Δ μέσω καταδικαστικών ανακοινώσεων. Ε.Ε, Γαλλία, Ελλάδα, Αίγυπτος, Ισραήλ, Ρωσία και Ηνωμένο Βασίλειο εκδίδουν ανακοινώσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί στις 8 Μαΐου ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης. Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα της Άγκυρας, η οποία επιδιώκει την ένταση στην περιοχή.

Η Κ.Δ προχωρεί στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για πλήρωμα τουρκικού πλοίου και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνει λόγο για δεύτερη εισβολή και με επιστολή στον Γ.Γ του ΟΗΕ θέτει τον Οργανισμό ενώπιον των ευθυνών του για διαφύλαξη της ειρήνης και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Γκουτέρες περιορίζεται στο να δηλώσει ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις με ανησυχία.,

Εν μέσω διεθνούς κατακραυγής, το τουρκικό Υπουργείο Ενέργειας, με ανακοίνωσή του απευθύνει κάλεσμα για μια συμφωνία win-win στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ ο Ερντογάν καλεί τον Αλλάχ, να «φωτίσει όσους σφετερίζονται δικαιώματά της Άγκυρας στην Κύπρο»..

O Πρόεδρος Αναστασιάδης ζητά από τους ομολόγους του στην Ε.Ε να εξετάσουν συγκεκριμένα μέτρα εναντίον ατόμων και εταιρειών που εμπλέκονται σε διερευνητικές γεωτρήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.

Στις 11 Μαΐου το Εθνικό Συμβούλιο καταδίκασε ομόφωνα την παραβίαση κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.

Δυο μέρες αργότερα ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης ανακοινώνει στο Σίγμα , συμφωνία με την Total όχι μόνο για το τεμάχιο 7 αλλά και για το 2, 3, 8 και 9. Όπως τόνισε, αποδεικνύεται ότι οι εταιρείες, παρόλες τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, συνεχίζουν να υλοποιούν τον ενεργειακό σχεδιασμό.

Την έντονη στρατικοποίηση της περιοχής από την Τουρκία καταγγείλει και ο Υπουργός Άμυνας , Σάββας Αγγελίδης, στους ευρωπαίους ομολόγους του, στο πλαίσιο του Συμβουλίου των ΥΠΑΜ στις Βρυξέλλες.

Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί η δήλωση του Βρετανού Υπουργού Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν ο οποίος μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, χαρακτήρισε την ΑΟΖ περιοχή με κυριαρχία «υπό αμφισβήτηση». Ο Πρόεδρο Αναστασιάδη δηλώνει πως Ντάνκαν υπήρξε και παραμένει απαράδεκτος με τον τελευταίο να δηλώνει μάλιστα «θιγμένος».

Η Τουρκία ξεκινά διπλωματικό πόλεμο παρουσιάζοντας χάρτες σε ξένους διπλωμάτες που κάλεσαν για μπρίφινγκ στο τουρκικό ΥΠΕΞ, υποστηρίζοντας ότι οι δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας είναι εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας και εντός της περιοχής που το ψευδοκράτος αδειοδότησε την κρατική εταιρεία πετρελαίου.

Οκτώ γεωτρήσεις εντός ΑΟΖ, έξι ερευνητικές και δύο επιβεβαιωτικές, κατά τους επόμενους 24 μήνες, ανακοίνωσε στις 21 Μαΐου ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης.

Το νομοσχέδιο «EastMed Act», κατατίθεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, προκαλώντας τεράστιες αντιδράσεις από την Τουρκία, καθώς αναδεικνύει και αναβαθμίζει την Ελλάδα και τη θέτει στο επίκεντρο του στρατηγικού ενδιαφέροντος των ΗΠΑ, μαζί με την Κύπρο.

Ομάδα επενδυτών της Cynergy, σύμφωνα με το Bloomberg, σχεδιάζει μια σημαντική ανατροπή της βιομηχανίας φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, σε μια προσπάθεια να ξεκλειδώσει πωλήσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων που παρεμποδίζονται από την πολιτική και βιομηχανική πολυπλοκότητα της περιοχής.

Στην έκθεση προόδου της Τουρκίας γίνεται καταγραφή των παράνομων ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ, με επανάληψη των προειδοποιήσεων κατά της Άγκυρας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά και έκκληση για τήρηση των υποχρεώσεών της για κανονικοποίηση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία και συμβολή στην επίλυση του Κυπριακού.

Στις 31 Μαΐου ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Τάσος Τζιωνής, προβαίνει σε παρουσίαση προς τους Πρέσβεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι διαπιστευμένοι στην Κύπρο αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις εντός της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την προβολή και χαρτών.

Ιούνιος: Στην Μεσόγειο το Yavuz

Η Λευκωσία ξεκινά διπλωματική εκστρατεία για οικοδόμηση του αναγκαίου υπόβαθρου για επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου της 20ης Ιουνίου.

Ξεκινούν να δημοσιεύονται με χάρτες στον τουρκικό Τύπο ιδέες για οριοθέτηση ΑΟΖ Τουρκίας με Λιβύη-Αίγυπτο-Ισραήλ .

Έκκληση του Βρετανού Ύπατου Αρμοστή στην Κύπρο, Στίβεν Λίλι προς την Τουρκία "να μην προχωρήσει σε γεώτρηση στην περιοχή". Παρόμοιες εκκλήσεις και από την Πρέσβειρα των ΗΠΑ στο νησί Τζούντιθ Γκάρμπερ. Οι διμερείς σχέσεις Κύπρου - ΗΠΑ, τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και τα ενεργειακά, βρέθηκαν μεταξύ άλλων στην ατζέντα της συνάντησης του ΥΠΕΞ με τον Βοηθό Υφυπουργό των ΗΠΑ αρμόδιο για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ.

Η «Σημερινή» και το «Sigmalive» δημοσιεύουν αποκαλυπτικό χάρτη του Υπουργείου Ενέργειας (Bureau of energy Resources) των ΗΠΑ τον οποίο ο πρώην Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Θέματα Ενέργειας Άμος Χοκστάιν, παρουσίασε προσωπικά στον ίδιον τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό 2015-2017. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δείχνει ένα αγωγό φυσικού αερίου να ξεκινά από το κοίτασμα Αφροδίτη και να κατευθύνεται μέσω Κύπρου στα νότια παράλια της Τουρκίας.

Το Τουρκικό ΥΠΕΞ προειδοποιεί ότι θα απαντήσει κατάλληλα για τα εντάλματα σύλληψης του πληρώματος του Πορθητή.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην οικονομική ζώνη της Κύπρου από την Μάλτα μετά τη λήξη των εργασιακών της 6ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της Ε.Ε στις 14 Ιουνίου προκαλώντας την οργή του Ερντογάν που τον αποκαλεί «ατζαμή».

Στις 18 Ιουνίου ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι ‘Πορθητής’ έχει ξεκινήσει γεώτρηση

Ομόφωνη απόφαση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 20 Ιουνίου για «στοχευμένα μέτρα» κατά της Τουρκίας εξαιτίας των παράνομων γεωτρήσεων.

Φτάνει στην Ανατολική Μεσόγειο με συνοδεία πολεμικών πλοίων το δεύτερο Τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz και ο πρώην Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προειδοποιεί την Άγκυρα να μην σκεφτεί καν να κάνει γεώτρηση στο Καστελόριζο.

Υπογράφετε πρωτόκολλο Τουρκίας-Ψευδοκράτους για παρακολούθηση σε ΑΟΖ.

Ιούλιος: Η πρόταση Ακιντζί

Συν διαχείριση στο Φυσικό Αέριο, με Δικοινοτική Επιτροπή και Κοινό Ταμείο ζητεί με επιστολή προς ΟΗΕ και ΕΕ ο Μουσταφά Ακιντζί. Την πρόταση, την οποία βεβαίως χαιρετίζει η Άγκυρα, απορρίπτει η Λευκωσία που δηλώνει ότι για το ζήτημα αυτό υπάρχει ήδη συμφωνία. Η H πρόταση του κατοχικού ηγέτη περιλαμβάνει την διάρθρωση, τους στόχους και την μέθοδο συνεργασίας κοινής Επιτροπής, τη Δημιουργία ενός Ταμείου και τον τρόπο οφέλους και τη συμμετοχή στην Επιτροπή, με ίσο αριθμό μελών από τις δύο κοινότητες, υπό την εποπτεία του ΟΗΕ και την ΕΕ ως παρατηρητή.

Το Κατάρ διαβεβαίωσε την Τουρκία πως ούτε τα συμφέροντα της Τουρκίας ούτε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων θα βλάπτονται ως αποτέλεσμα της συνεργασίας της Qatar Petroleum με την Exxon Mobil στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Tο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφασίζει μεταξύ άλλων να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις για τη συνολική Συμφωνία Αεροπορικών Μεταφορών με την Τουρκία και συμφωνεί με την πρόταση της Επιτροπής να μειωθεί η προενταξιακή βοήθεια προς την Τουρκία για το 2020 και καλεί την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να επανεξετάσει τις δανειοδοτικές της δραστηριότητες στην Τουρκία, ιδίως όσον αφορά τον δανεισμό με κρατικούς τίτλους. Κατά των μέτρων τάσσεται η Μόσχα με τον Ρώσο Υπουργό Ενέργειας να δηλώνει μετά από μέρες πως αν είναι εμπορικά βιώσιμο και επωφελές για όλες τις πλευρές, οι ρωσικές εταιρείες ίσως πάρουν απόφαση να συνεργαστούν με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στις 30 Ιουλίου ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης ανακοινώνει την είσοδο της κοινοπραξίας της γαλλικής Total με την ιταλική ENI στο τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ με ποσοστά 50-50, καθώς και είσοδο του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού στα τεμάχια 2, 3, 9 και 8.

Αύγουστος: Γεώτρηση Yavuz

Στις 6 Αυγούστου πραγματοποιεί παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ ο οποίος ανακοινώνει την έναρξη γεωτρήσεων από το Yavuz ανοιχτά της Καρπασίας.

Την επόμενη μέρα στην Αθήνα η Πρώτη Ενεργειακή Υπουργική Διάσκεψη με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ και των ΗΠΑ όπου μεταξύ άλλων συζητείται η επιτάχυνση κατασκευής του αγωγού EastMed.

Aλλαγή τακτικής από Άγκυρα και ψευδοκράτους που αποφασίζουν να περάσουν από την διπλωματία των κανονιοφόρων στις παράλληλες πλατφόρμες σε «αμφισβητούμενα ύδατα», όπως έγραφε ο Τουρκικό τύπος.

To τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis φτάνει τέλος του μήνα στο λιμάνι της Αττάλειας.

Σεπτέμβριος: Eνόχληση Άγκυρας για τεμάχιο 7

Από τα κατεχόμενα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δηλώνει πως «Το ντέρτι μας δεν είναι να κάνουμε καβγά με κανέναν, αλλά να θέσουμε υπό εγγύηση το δικαίωμα του τ/κ λαού».

Το Yavuz αποχωρεί από την Κυπριακή ΑΟΖ και πάει για ανεφοδιασμό σε τουρκικά λιμάνια. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, και ο Τούρκος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, δηλώνουν πως το πνεύμα του ’74 είναι παρόν και σήμερα, σε περίπτωση που θιγούν τα δικαιώματα των Τ/Κ.

Το Υπουργείο Εξωτερικών απαντά στην Τουρκία μέσω επιστολής για τις παράνομες αξιώσεις της στο θαλασσοτεμάχιο 7 της ΑΟΖ

Ο νέος Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει πως οι τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ θα καταλήξουν σε επικίνδυνο παιχνίδι και τόνισε πως «ο Ερντογάν θέλει να διασφαλίσει ότι το φυσικό αέριο που θα βρεθεί, θα περάσει τελικά μέσω της Τουρκίας».

Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος σε κοινή τους δήλωση μετά από συνάντηση των ΥΠΕΞ στη Νέα Υόρκη, καταδίκασαν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Οκτώβριος: Κυρώσεις Ε.Ε.

Στην παράτυπη δέσμευση θαλάσσιας περιοχής από τις 19 Οκτωβρίου μέχρι τις 20 Ιανουαρίου. εντός του νόμιμα οριοθετημένου τεμαχίου 7 της κυπριακής ΑΟΖ, προχώρησε η Τουρκία, με σκοπό τις παράνομες γεωτρητικές δραστηριότητες από το Yavuz. Mε αντι-NAVTEX και εντάλματα σύλληψης απαντά η ΚΔ. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε την συμβολή των ΗΠΑ για την τουρκική προκλητικότητα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δηλώνει πως θα πρέπει να γίνει πρόταση για συμμετοχή Τουρκίας σε συζητήσεις σχετικά με το φυσικό αέριο. Γαλλία και η Ιταλία μπαίνει με ανακοινώσεις των υπουργείων τους, «κατσαδιάζουν» την Τουρκία για την κορύφωση των προκλητικών ενεργειών τους στην ΑΟΖ σε τεμάχιο μάλιστα που είναι αδειοδοτημένο στην γαλλο-ιταλική κοινοπραξία. Μηνύματα στήριξης και από το Αιγυπτιακό ΥΠΕΞ.

Στην Κυπριακή ΑΟΖ όχι μόνο θα εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο, αλλά κάθε χώρα θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι «η Αμερική κάνει πάντα αυτό που χρειάζεται ώστε να προστατεύσει τα επιχειρηματικά της συμφέροντα και τους ανθρώπους της», διαμηνύει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στην μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Στις 8 Οκτωβρίου πραγματοποιείται στο Κάιρο τριμερής συνάντηση Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου. Στη κοινή διακήρυξη που εκδόθηκε καταδικάζονται οι έκνομες τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, ζητείται ο άμεσος τερματισμός τους και τονίζεται η ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών.

Ο επικεφαλής του ιταλικού ομίλου πετρελαίου και φυσικού αερίου Eni, Κλάουντιο Ντεσκάλτσι, δηλώνει σ πως δεν «αν κάποιος εμφανίζεται με πολεμικά πλοία, δεν κάνω γεωτρήσεις». Ο Υπουργός Ενέργειας ζητά εξηγήσεις από τον ιταλικό ενεργειακό κολοσσό και λαμβάνει διαβεβαιώσεις για συνέχιση του προγράμματος.

Αθήνα και Παρίσι συζητούν το ενδεχόμενο συνδρομή του γαλλικού πολεμικού ναυτικού στην ΑΟΖ και η Λευκωσία επιβεβαιώνει την παρουσία γαλλικής φρεγάτας στο τεμάχιο 7.

Στις 15 Οκτωβρίου το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αποφασίζει την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας που αφορούν: α) πάγωμα περιουσιακών στοιχείων εντός της Ε.Ε φυσικών και νομικών προσώπων, β) απαγόρευση εισόδου φυσικών προσώπων στην Ε.Ε.

Τέλος του μήνα ο Πορθητής αποχωρεί από την Κυπριακή ΑΟΖ.

Νοέμβριος: Ο αρραβώνας της Αφροδίτης

Τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο , καταδίκασαν οι υπουργοί Εθνικής 'Άμυνας Ελλάδας- Αιγύπτου και Κύπρου, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, Μοχάμεντ Αχμεντ Ζακί και Σάββας Αγγελίδης, με κοινή δήλωσή τους στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης που πραγματοποιήθηκε αρχές του μήνα στην Αθήνα.

Η IGI Poseidon και Ισραηλινοί υπέγραψαν για αγωγό EastMed.

Ο Αντιπρόεδρος ExxonMobil ενημέρωσε για την επιβεβαιωτική γεώτρηση το 2020 στον στόχο Γλαύκος.

Με στόχο της έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη» το 2025 και με εκτιμώμενα έσοδα για τη Δημοκρατία τα 9,3 δισεκατομμύρια δολάρια για περίοδο 18 ετών, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης υπέγραψε στις 7 Νοεμβρίου με την κοινοπραξία Νοble-Shell-Delek, την άδεια εκμετάλλευσης του κοιτάσματος και το Συμβόλαιο Αναλογικού Καταμερισμού του Τεμαχίου 12 της ΑΟΖ. Ο Υπουργός ανακοινώνει παράλληλα ότι τέλος 2019 – αρχές 2020 η επόμενη γεώτρηση από ENI/TOTAL. Τη γεώτρηση αναμένεται να πραγματοποιήσει στο στόχο Κρόνος στο θαλασσοτεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ το γεωτρύπανο Tungsten Explorer.

Παράνομη γεώτρηση νότια της χερσονήσου του σκλαβωμένου Ριζoκαρπάσου ετοιμάζει το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής». Σύμφωνα με νέα παράνομη Navtex που εξέδωσε η Τουρκία, οι εργασίες ξεκίνησαν στις 13 Νοεμβρίου, και θα ολοκληρωθούν στα μέσα Φεβρουαρίου 2020.

Η Energean κατέθεσε αιτήσεις για άδειες εισαγωγής φυσικού αερίου στην Κύπρο. Από το βήμα της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας προαναγγέλλει 5 νέες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα η Τουρκική εφημερίδα Μιλλιέτ στο πρωτοσέλιδο της ημερομηνίας 22 Νοεμβρίου με τίτλο «Αγωγός φυσικού αερίου στην «τδβκ» αναφέρει πως η Τουρκία και το ψευδοκράτος ετοιμάζονται το επόμενο σημαντικό βήμα.

Τη δική της απάντηση και νομικές αξιώσεις στην Ανατολική Μεσόγειο κατέθεσε η Τουρκία στον ΟΗΕ, σε μια μακροσκελή επιστολή ημερομηνίας 13 Νοεμβρίου 2019, μέσω του Μονίμου Αντιπροσώπου της Άγκυρας στον Οργανισμό, Feridun H. Sinirlioglu. Κάνει επίσης λόγο για ipso facto και ab initio νομικά και κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου που βρίσκονται δυτικά του μεσημβρινού 32 ° 16'18 "E. Απορρίπτει τον χάρτη με συντεταγμένες που κατέθεσε η Κυπριακή Κυβέρνηση στις 25 Απριλίου 2019 και τονίζει ότι η οριοθέτηση με το «δυτικό τμήμα της ελληνοκυπριακής Διοίκησης», όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, θα ήταν δυνατή μόνο μετά από μια συνολική πολιτική διευθέτηση του Κυπριακού.