Συνεντεύξεις

Χρυσό κόσμημα, μια διαχρονική αξία

Συνέντευξη με την επιχειρηματία κοσμημάτων Άντρια Κωνσταντίνου για την αγορά κοσμημάτων και τις συνήθειες των Κυπρίων καταναλωτών

Οι γιορτές είναι ταυτισμένες με την ανταλλαγή δώρων, μια συνήθεια που έχει μεγάλη σημασία για την έκβαση μιας σχέσης, νέας ή παλιάς, ερωτικής, φιλικής ή τυπικής. Ο χρυσός, το πολύτιμο αυτό μέταλλο, άφθαρτο στον χρόνο, ως δώρο συμβολίζει την αιωνιότητα των σχέσεων, καθώς επίσης και την αξία που δίνει κάποιος στη σχέση αυτή. Ιδιαίτερα τα Χριστούγεννα είναι η κατ’ εξοχήν περίοδος της ανταλλαγής δώρων, τα δε κοσμήματα είναι τα πρώτα στη λίστα των αγορών μας όταν θέλουμε να δείξουμε την αγάπη μας προς τα πρόσωπα που έχουν ιδιαίτερη σημασία για μας ή για να πούμε ευχαριστώ σε άτομα που μας βοήθησαν με οποιοδήποτε τρόπο. Τα κοσμήματα φυσικά απευθύνονται κυρίως στις γυναίκες, χωρίς όμως να αποκλείονται και οι άντρες που εκτιμούν τις κομψές χειρονομίες από τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Ενόψει λοιπόν των γιορτών των Χριστουγέννων ζητήσαμε από την επιχειρηματία κοσμημάτων Άντρια Κωνσταντίνου να μας μιλήσει για την αγορά κοσμημάτων και τις συνήθειες των Κυπρίων καταναλωτών.

Επένδυση που δεν χάνει ποτέ

- Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, μια κατ’ εξοχήν περίοδος ανταλλαγής δώρων. Ένα από τα αγαπημένα όλων φυσικά είναι τα κοσμήματα. Ποια είδη κοσμημάτων συνηθίζει να αγοράζει το καταναλωτικό κοινό;

- Μετά την οικονομική κρίση, η αγορά πλέον έχει αλλάξει. Οι καταναλωτές έχουν χωριστεί σε δύο κατηγορίες σε ό,τι αφορά την προσφορά ενός κοσμήματος ή άλλου δώρου σε πολύτιμο μέταλλο: Η μία κατηγορία επιλέγει φθηνά κοσμήματα και η δεύτερη επενδύει σε δώρο διαχρονικό, όπως ένα κόσμημα με διαμάντια.

- Από την πληθώρα δώρων που έχει ο καταναλωτής στη διάθεσή του, γιατί θα πρέπει να επιλέξει το κόσμημα?

- Κατ’ αρχάς το κόσμημα, και εννοείται πως αναφερόμαστε στο χρυσό, αποτελεί επένδυση που ποτέ δεν θα χάσει από την αξία του. Αντίθετα, μόνο κέρδος μπορεί να αποφέρει. Το κόσμημα είναι ένα δώρο που στα μάτια κάθε γυναίκας εκτιμάται πολύ. Στις πλείστες των περιπτώσεων ο άντρας προσφέρει προς τη γυναίκα δώρο κόσμημα. Αυτό από μόνο του και σαν χειρονομία, συμβολίζει την εκτίμηση και την αγάπη του προς αυτήν.

Προσοχή! Ψάξτε τη σφραγίδα!

- Επειδή ακριβώς πρόκειται για ακριβό σχετικά δώρο, τι θα πρέπει να προσέξει ο καταναλωτής όταν επιλέξει κόσμημα για να το προσφέρει;

- Αν πρόκειται για την αγορά διαμαντιού, θα πρέπει να ελέγξει την γνησιότητα του διαμαντιού, όπως και τα καράτιά του. Αν πρόκειται για χρυσό κόσμημα, θα πρέπει να ελέγξει ότι υπάρχει η σφραγίδα σε σχέση με τα καράτια (9κ,14κ,18κ κτλ). Η σφραγίδα αυτή ανήκει διά νόμου στον Κυπριακό Οργανισμό Σήμανσης Πολύτιμων Αντικειμένων και αποτελεί εγγύηση για τη γνησιότητα του κοσμήματος.

Καμία εγγύηση για κοσμήματα από τα κατεχόμενα

- Άρα υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες για τους καταναλωτές που επιλέγουν συνήθως να απευθύνονται σε κοσμηματοπώλες με τους οποίους διατηρούν σχέσεις, πολλές φορές μακροχρόνιες. Είναι, δηλαδή, οι τακτικοί πελάτες ενός κοσμηματοπωλείου. Ακούμε, όμως, ότι ορισμένοι αγοράζουν κοσμήματα από την κατεχόμενη Κύπρο. Πόσο εξασφαλισμένες, σε ό,τι αφορά τη γνησιότητα του χρυσού ή του διαμαντιού, είναι τέτοιες αγορές;

- Δεν υπάρχει καμία απολύτως εξασφάλιση ή εγγύηση ότι τα κοσμήματα στα κατεχόμενα είναι γνήσια. Κανένας δεν εγγυάται σε κανέναν ούτε πόσα καράτια είναι ο χρυσός, ούτε αν τα διαμάντια είναι γνήσια. Είναι αρκετές οι περιπτώσεις που κάποιοι την έπαθαν αγοράζοντας από τα κατεχόμενα ψεύτικα κοσμήματα, τα οποία ακριβοπλήρωσαν ως χρυσά. Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα παράνομο κράτος, όπου δεν ασκείται κανένας έλεγχος.

Δεν μπορούν να γίνουν μεγάλες εκπτώσεις

- Συχνά ακούμε για κοσμηματοπωλεία τα οποία προσφέρουν μεγάλες εκπτώσεις σε χρυσά κοσμήματα ή και διαμάντια. Όλοι βλέπουμε αυτές τις προσφορές ως ευκαιρίες για αγορά ενός καλού κοσμήματος σε σημαντικά μειωμένη τιμή. Πόσο ασφαλείς είναι τέτοιες αγορές;

- Οι εκπτώσεις είναι κάτι που οπωσδήποτε πρέπει να προσέξουμε. Η τιμή του χρυσού είναι διεθνής και γνωστή. Ως εκ τούτου, μεγάλες εκπτώσεις δεν μπορούν να γίνουν. Είναι καλό, λοιπόν, να αποφεύγουμε τις δελεαστικές προσφορές, γιατί ίσως να αφορούν σε κοσμήματα που δεν είναι εγγυημένα.

Σταθερή αξία

- Λέγεται ότι το χρυσό κόσμημα αποτελεί επένδυση. Εξηγήστε μας τι ακριβώς εννοείτε.

- Βεβαίως και αποτελεί επένδυση ο χρυσός, για πάρα πολλούς λόγους. Θα αναφέρω, όμως, τους πιο κύριους:

  • Ο χρυσός αποτελεί αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού.
  • Η αξία του παραμένει σταθερή υπό οποιεσδήποτε πολιτικές και κοινωνικές αναταράξεις, πολέμους και φυσικές καταστροφές.
  • Η ασταθής αξία των ακινήτων και ο πληθωρισμός έχουν καταστήσει τον χρυσό να είναι πραγματικά το μόνο διεθνές νόμισμα.
  • Σε αντίθεση με χαρτονομίσματα, μετοχές και ομόλογα, ο χρυσός δεν χάνει πότε την πραγματική του αξία.
  • Όλες οι κεντρικές τράπεζες σε όλον τον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, έχουν πάντα μεγάλα αποθέματα χρυσού. Αυτό από μόνο του δείχνει και την αξία του πολύτιμου μετάλλου ως στοιχείου ενεργητικού.

Το διαμάντι, ο καλύτερος φίλος της γυναίκας

- Και κάτι τελευταίο: Η ηθοποιός Merilyn Monroe είχε πει το ανεπανάληπτο, ότι «το διαμάντι είναι ο καλύτερος φίλος της γυναίκας» (Diamond is as woman’s best friend). Όντως είναι;

- Θα απαντήσω σαν γυναίκα: Εννοείται πως είναι. Είναι γι’ αυτό που σε κάθε ειδική περίπτωση γιορτής, αρραβώνα, γάμου ή γέννησης είθισται να δωρίζεται ένα διαμαντένιο κόσμημα. Επίσης, ένας σύζυγος - σύντροφος που θέλει να δείξει την αγάπη και την εκτίμησή του προς τη σύζυγό του, συνήθως της προσφέρει ένα κόσμημα με διαμάντι.