Η φυγοστρατία απ’ την… ανάποδη

ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟΝ, για όσους διαθέτουν διαχρονική και αδιάλειπτη γνώση κι εμπειρία των στρατιωτικών πραγμάτων των τελευταίων 45 χρόνων της Εθνικής Φρουράς, ότι:


ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ της φυγοστρατίας και της αποχής από την Εφεδρεία, που ανέδειξε την περασμένη βδομάδα «ακάλεστος και παρεμπιπτόντως» ο Γενικός Ελεγκτής, είναι ένα πρόβλημα που αποτελεί, κατά κύριο λόγο, προϊόν και «γνήσιο τέκνο» τής εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής στην Αμυντική Θωράκιση του τόπου.


ΥΠΗΡΞΑΝ και εποχές που το πρόβλημα εμφανιζόταν απ’ την... ανάποδη:


Το κράτος δεν είχε τότε την ετοιμότητα και η Ε.Φ. δεν διέθετε εγκαίρως τις δυνατότητες ώστε να στρατεύσει, να εξοπλίσει, να οργανώσει και να εκπαιδεύει το σύνολο των πολιτών που φορτικά πίεζαν να ενταχθούν στις μονάδες της εφεδρείας και να υπηρετούν την ένοπλη άμυνα έναντι του Αττίλα εισβολέα - κατακτητή. Είναι σημαντικά ενδεικτικό να θυμηθούμε κάποια γεγονότα:


- ΟΤΑΝ ΤΟ 1978, για πρώτη φορά μετά την Καταστροφή του 1974, η Κυβέρνηση μερίμνησε να αντικαταστήσει τον απαρχαιωμένο οπλισμό του Β ́ Παγκ. Πολέμου, τυφέκια Λι-Ένφιλντ, αυτόματα Στεν, οπλοπολυβόλα Μπρεν, πολυβόλα Βίκερς κ.ο.κ. της Ε.Φ., με καινούργια τότε γιουγκοσλαβικά Ζάσταβα και βραζιλιάνικα τεθωρακισμένα Κασκαβέλ και Τζαραράκα, γαλλικά αντιαρματικά Μίλαν κ.ο.κ., πλήθος «ακάλεστοι» στην Εφεδρεία εκλιπαρούσαν να ενταχθούν στις μονάδες, να μάθουν τον χειρισμό των νέων τυφεκίων, να παίρνουν μέρος στις εξαήμερες ασκήσεις ΕΥΑΓΟΡΑΣ αρχικά και ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ στη συνέχεια.


- ΟΤΑΝ ΤΟ 1987, για πρώτη φορά η Ε.Φ. προμηθεύτηκε τα πρώτα γαλλικά άρματα μάχης ΑΜΧ-30Β2, τα τεθωρακισμένα Βαπ, τα ελληνικά ερπυστριοφόρα ΛΕΩΝΙΔΑΣ, τα ελβετικά αντιαεροπορικά Έρλιγκον, τα γαλλικά ελικόπτερα Γκαζέλ κ.ο.κ., πολλαπλάσιο πλήθος πολιτών παρουσιαζόταν στις μονάδες με αιτήσεις ένταξης στην Εφεδρεία, στην εκπαίδευση και στις ασκήσεις.


- ΟΤΑΝ ΤΟ 1988 ο Αττίλας πυροβολούσε και σκότωνε φαντάρους της Ε.Φ. στα φυλάκια της Γραμμής Κατάπαυσης του Πυρός (Γ.Κ.Π.), στον Άγιο Κασσιανό, στην Αθηαίνου κ.α., εκατοντάδες πολίτες, άνδρες και γυναίκες «βομβάρδιζαν» το Υπουργείο Άμυνας με γραπτές αιτήσεις, να οργανώσει την ένταξή τους, την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό τους, ώστε ο καθένας, ένα δίωρο την εβδομάδα να υπηρετεί ενόπλως στη φρούρηση της Προκεχωρημένης Γραμμής Άμυνας (Π.Γ.Α.) απέναντι στον Αττίλα.


- ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΕΤΟΣ 1989, το Υπ.Αμ. και η Ε.Φ., ανταποκρινόμενοι στη λαϊκή πίεση, συγκρότησαν για πρώτη φορά τους Λόχους Κατοικημένων Τόπων (Λ.Κ.Τ.) της Εθνοφυλακής, στους οποίους κλήθηκαν να υπηρετούν οι συμπληρώσαντες την ηλικία υπηρεσίας στην Εφεδρεία. Και για πρώτη φορά το κράτος εμπιστεύθηκε στους Εθνοφύλακές του, να έχουν ο καθένας στο σπίτι του το τυφέκιο και τα πυρομαχικά του. Ώστε να αποτελεί ο Λ.Κ.Τ. στον τόπο διαμονής τους, την πρώτη σε χρόνο ένοπλη δύναμη απόκρουσης οιασδήποτε αιφνιδιαστικής επιχείρηση του Αττίλα.


Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά εντάχθηκαν στην Ε.Φ. οι γυναίκες εθελόντριες μόνιμες υπαξιωματικοί και το Υπ. Άμ. εξήγγειλε και τους σχεδιασμούς του για στρατιωτική θητεία και των 18χρονων κοριτσιών (σχέδιο που ωστόσο ναυάγησε λόγω γονεϊκών αντιδράσεων «πουριτανισμού & παρθενίας»).


Τότε έσπευδαν οι πάντες να ενταχθούν στην Εθνοφυλακή, να χρεωθούν τυφέκιο, να εκπαιδεύονται κάθε 15 μέρες και να κάνουν αμέτρητες βολές στα κατά τόπους πεδία βολής της Ε.Φ. Η οποία συνέχιζε και τον πολλαπλασιασμό των εξοπλισμών της και την αύξηση των μονάδων της και τον εμπλουτισμό των εκπαιδεύσεών της.


- ΟΛΑ ΑΥΤΑ εντάθηκαν σε κορυφώσεις ανάπτυξης από την «άγια μέρα» που το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας - Κύπρου έφερνε στην Κύπρο την ελλα-δική μας Πολεμική Αεροπορία, το Πολεμικό Ναυτικό και τους αλεξιπτωτιστές, στις συνδυασμένες Ασκήσεις ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ - ΤΟΞΟΤΗΣ από το 1994 και την ενίσχυση από το 1996 της Ε.Φ. με τα ρωσικά Τ-80, τα ΒΜΡ-3 κ.ο.κ.


- ΠΡΑΓΜΑΤΙ εκείνα τα χρόνια υπήρξε το επίτευγμα του Ένοπλου Λαού. Πρόπλασμα της Παλλαϊκής Στράτευσης: Ο παππούς Εθνοφύλακας με το τυφέκιο και τα πυρομαχικά του, ο πατέρας Έφεδρος, επίσης με το τυφέκιό του και τα πυρομαχικά του στο σπίτι και ο εγγονός κληρωτός στην 26μηνη θητεία.


- ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ των ίδιων των πολιτών - Εθνοφυλάκων, το Υπ. Άμ. σχεδίασε και η Επιτροπή Άμυνας της Βουλής ενέκρινε ώστε οι Εθνοφύλακες αρχικά, στη συνέχεια και οι Έφεδροι, να εκτελούν και υπηρεσία νυχτερινής ενίσχυσης των φυλακίων της Ε.Φ. μαζί με τους κληρωτούς στην πρώτη γραμμή απέναντι στον Αττίλα.


- ΜΠΟΡΕΙ κανείς να αναζητήσει και τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων εκείνης της εποχής:


(α) «Φιλελευθέρου & AMER» του Φεβρουαρίου 1997 με συντριπτικές πλειοψηφίες άνω του 90% των πολιτών:


- ΥΠΕΡ του Δόγματος Ενιαίου Αμυντικού Χώρου,


- ΥΠΕΡ της αγοράς των αντιαεροπορικών πυραύλων S-300,


- ΥΠΕΡ της διάθεσης περισσότερων χρημάτων για την Αμυντική Θωράκιση.


(β) Του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών, Ιουλίου - Αυγούστου 1997, με πλειοψηφίες πολιτών 87%:


- ΥΠΕΡ της λήψης περισσότερων μέτρων ενίσχυσης της άμυνας.


- ΥΠΕΡ μεγαλύτερων οικονομικών θυσιών για την άμυνα.


- ΥΠΕΡ της στράτευσης και των γυναικών.


- ΥΠΕΡ της βελτίωσης της Εφεδρείας για την κατάσταση της οποίας μόνο το 19% των ερωτηθέντων έκριναν ότι λειτουργούσε αρκετά ή και πολύ καλά, ενώ το 32% την έκριναν ως μέτρια και το 39% απαιτούσαν βελτίωσή της.


ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ η φυγοστρατία ήταν μια άγνωστη, σπάνια και αποτροπιαστική λέξη, που καμιά οικογένεια δεν επέτρεπε στα μέλη της να της την φορτώσουν...


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ, όμως:


Το ατιμωτικό φιάσκο με τους S-300.


Το διαδέχθηκε η κατάργηση της άσκησης ΤΟΞΟΤΗΣ.


Το ξήλωμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.


Το Σχέδιο Ανάν.


Η κατάργηση και του «ορφανού» ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ.


Η διακοπή των εξοπλισμών της Ε.Φ.


Το φάγωμα του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης.


Η μείωση της θητείας.


Η κατάργηση μονάδων, η συρρίκνωση σχηματισμών, η εγκατάλειψη φυλακίων.


Η ραγδαία αύξηση των απαλλαγών λόγω... ψυχολογικών προβλημάτων.


ΠΡΑΓΜΑΤΑ που δεν ερεύνησε βέβαια - λόγω αναρμοδιότητας - ο Γενικός Ελεγκτής και τα οποία αποσιωπούν και δεν σχολιάζουν ούτε οι κυβερνώντες, ούτε οι αντιπολιτευόμενοι, ούτε η Βουλή τους, ούτε τα κόμματά τους.


ΕΠΕΙΔΗ είναι συνένοχοι. Και το ξέρουν.
ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ