Συνεντεύξεις

200 γιατροί είπαν «ναι» στο ΓεΣΥ

Η αναπληρώτρια διευθύντρια του ΟΑΥ, Έφη Καμμίτση, μιλά στη "Σ"

«Μας προβληματίζει η άρνηση του ΠΙΣ, γιατί η επίσημη θέση του ήταν πάντα ότι το ΓεΣΥ είναι απαραίτητο και πρέπει να εφαρμοστεί»
Έσπασαν το φράγμα των 200 οι εγγραφές των ιατρών στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ), μέσα σε μόλις ένα μήνα. Αυτό ανέφερε η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Έφη Καμμίτση, σε συνέντευξή της στη «Σημερινή» της Κυριακής, δηλώνοντας την ικανοποίησή της και τονίζοντας ότι δεν αποτελεί επιλογή η αναστολή της εφαρμογής του συστήματος. Περαιτέρω, ξεκαθαρίζει ότι δεν γίνεται καμία προσπάθεια από πλευράς ΟΑΥ να φέρει γιατρούς από την Ελλάδα και, παράλληλα, δίνει τη δική της εξήγηση γιατί οι επιστημονικές εταιρείες προβάλλουν αντιστάσεις.
Πού πιστεύετε ότι οφείλεται η μαζική άρνηση της ηγεσίας των συνδέσμων των ιατρών να συμμετέχουν στο ΓεΣΥ;


Οι επιστημονικές εταιρείες των συνδέσμων των ιατρών, στις οποίες αναφέρεστε, ακολουθούν την πολιτική που έθεσε ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ). Ο ΠΙΣ κάλεσε τους γιατρούς να μη συμμετέχουν στο ΓεΣΥ και ακολούθως δόθηκαν οδηγίες και στις άλλες επιστημονικές εταιρείες να κάνουν το ίδιο. Εμείς πρέπει, όμως, να πούμε ότι εγγράφηκαν ήδη αρκετοί ως προσωπικοί γιατροί για ενήλικες, για τους οποίους ήταν πολύ καλή η προσέλευση μέχρι τώρα, ενώ υπάρχει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον και από γιατρούς, οι οποίοι θέλουν να μάθουν περισσότερα γιατί σκέφτονται πολύ σοβαρά τη συμμετοχή τους στο ΓεΣΥ, είτε είναι ειδικοί γιατροί είτε προσωπικοί γιατροί.


Άρα, ναι μεν υπάρχει αυτή η γραπτή, μέσω ανακοινώσεων, άρνηση του επίσημου ΠΙΣ και των επίσημων επιστημονικών εταιρειών, αλλά εμείς βλέπουμε στην πράξη ότι έχουμε σημαντικό αριθμό εγγραφών προσωπικών ιατρών, ενώ θα αρχίσουν και οι εγγραφές των ειδικών ιατρών, οπότε θα δούμε κι αυτό πώς θα πάει στην πορεία. Επίσης, να αναφέρουμε ότι στην τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Υγείας στη Βουλή υπήρχαν συγκεκριμένες θέσεις του ΠΙΣ επί των κανονισμών που αφορούν στο πώς θα λειτουργούν αύριο οι γιατροί μέσα στο σύστημα. Οπότε θεωρώ ότι υπάρχει ενδιαφέρον, παρ'όλην αυτήν τη στάση που βλέπουμε μέσω γραπτών ανακοινώσεων.
Γιατί, όμως, ο ΠΙΣ έδωσε αυτήν τη γραμμή άρνησης;


Νομίζω ότι πρέπει να ερωτηθεί ο ίδιος ο ΠΙΣ για να επεξηγήσει τη στάση του. Εμείς έχουμε έναν προβληματισμό σε σχέση με αυτά που λέει ο ΠΙΣ και με τη στάση του γενικά, γιατί ελάμβαναν μέρος στις διαβουλεύσεις, γίνονταν συζητήσεις και υπήρξαν συγκλίσεις σε αρκετά σοβαρά θέματα και ιδιαίτερα στα θέματα των αμοιβών των γιατρών, αρκετά από τα αιτήματά τους έχουν ικανοποιηθεί, έγινε και συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μετά ακολούθησε αυτή η άρνηση. Όντως μας προβληματίζει γιατί συμβαίνει και πώς μπορεί να εξηγηθεί, εφόσον και η επίσημη θέση του ΠΙΣ ήταν πάντα ότι το Γενικό Σύστημα Υγείας είναι απαραίτητο και πρέπει να εφαρμοστεί. Οπότε, ο καθένας πρέπει να κρίνει από μόνος του πώς επεξηγεί αυτήν τη στάση του ΠΙΣ.
Πολλοί μιλάνε ακόμα και για αναστολή της εφαρμογής του ΓεΣΥ. Τι θα σημαίνει ένα τέτοιο ενδεχόμενο;


Για εμάς δεν υπάρχει στο τραπέζι αυτό το ενδεχόμενο. Υπάρχει νομοθεσία, την οποία είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε, που λέει ότι την 1η Ιουλίου πρέπει να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ. Συζητήσεις έγιναν πάρα πολλές, οι οποίες κράτησαν χρόνια και τώρα είμαστε στο παρά πέντε. Οπότε προχωρούμε κανονικά. Οι οποιεσδήποτε συζητήσεις για αναστολή θεωρώ ότι είναι μέρος αυτής της προσπάθειας που γίνεται για να μην έχουμε σύστημα υγείας στο τέλος της ημέρας. Και αυτό δεν είναι επιλογή για εμάς.


Η Πολιτεία και η Βουλή αποφάσισαν ομόφωνα ότι αυτό το σύστημα πρέπει να εφαρμοστεί. Αυτό ψηφίστηκε, με τα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και με τα συγκεκριμένα ποσοστά εισφορών, οπότε είναι ξεκάθαρο ότι εμείς δεν συζητούμε αναστολή της εφαρμογής του ΓεΣΥ. Τέτοιου είδους συζητήσεις σημαίνουν να μην έχουμε ΓεΣΥ. Το να το αφήσουμε και να το ξανασκεφτούμε σημαίνει να πάμε να αλλάξουμε τον νόμο και να περάσουν ακόμα 15-20 χρόνια για να γίνουν ξανά μελέτες, για πράγματα τα οποία έγιναν και συζητήθηκαν κατά κόρον. Και όλα αυτά για να καταλήξουμε πού; Αν ο στόχος είναι να γίνει το ΓεΣΥ, υπάρχει μπροστά μας. Είναι καλά σχεδιασμένο, πολύ μελετημένο, οπότε είμαστε στο διά ταύτα και πρέπει να εφαρμοστεί.
Σε περίπτωση που δεν υπάρξει ικανοποιητικός αριθμός ιατρών που θα επιλέξουν να συμβληθούν με τον ΟΑΥ, θα φέρετε γιατρούς από την Ελλάδα;


Ο Οργανισμός δεν προσλαμβάνει γιατρούς. Οπότε το να φέρουμε από την Ελλάδα δεν ευσταθεί. Αν, όμως, ενδιαφερθούν γιατροί από την Ελλάδα ή από οποιανδήποτε άλλη χώρα και πληρούν τις προδιαγραφές και έχουν τα απαραίτητα που προνοεί ο νόμος, τότε βεβαίως θα μπορούν να ενταχθούν. Εμείς δεν είμαστε μέρος καμίας προσπάθειας να φέρουμε γιατρούς από το εξωτερικό και δεν μπορούμε κιόλας.


Τώρα, τι θα γίνει αν την 1η Ιουλίου δεν έχουμε ικανοποιητικό αριθμό γιατρών, οι ενδείξεις που έχουμε σήμερα δεν είναι αυτές. Έχουμε αρκετά ικανοποιητικό αριθμό γιατρών που έχουν εγγραφεί. Υπάρχει και το θέμα των παιδιάτρων που οργανωμένα μέσω της εταιρείας τους φαίνεται να έχουν μία πιο ισχυρή αντίσταση στο να ενταχθούν στο ΓεΣΥ, παρόλο που έχουμε και παιδιάτρους που έχουν ήδη ενταχθεί στο σύστημα και έχουν μιλήσει και δημόσια για την ανάγκη να ενταχθούν και οι υπόλοιποι στο σύστημα.


Βέβαια, υπάρχουν εργαλεία και τρόποι που μελετούμε για το τι θα γίνει αν έχουμε ελλείψεις σε κάποιες ειδικότητες, αλλά σίγουρα δεν θα φέρουμε εμείς κανένα γιατρό. Εμείς εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ενημερώσουμε και επικοινωνιακά να θέσουμε όλον τον σχεδιασμό μας ενώπιον των γιατρών και απ' εκεί και πέρα ο καθένας πρέπει να προβληματιστεί και να αποφασίσει από μόνος του. Δεν τον υποχρεώνει κανένας να συμβληθεί, αλλά ούτε και μπορεί κανένας να του πει να μη συμβληθεί. Οπότε, προχωρούμε έτσι όπως ήταν σχεδιασμένο να προχωρήσουμε.
Συμπληρώνεται σχεδόν ένας μήνας από την έναρξη των εγγραφών των ιατρών στους καταλόγους. Πόσοι ιατροί εγγράφηκαν μέχρι στιγμής;


Έχουμε πάνω από 200 γιατρούς μέχρι σήμερα. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι παιδίατροι, αν και είναι μικρός ο αριθμός τους. Ωστόσο, πρέπει να πω ότι ακόμα δεν έχουν εγγραφεί μαζικά οι γιατροί του Δημοσίου. Οπότε και με αυτούς θα είναι πολύ αυξημένος ο αριθμός. Άρα θεωρούμε ότι έχουμε μία πολύ καλή ανταπόκριση μέχρι σήμερα. Είμαστε ικανοποιημένοι και καλούμε όλους τους υπόλοιπους να ενημερωθούν σωστά από τον ΟΑΥ για να καταλήξουν στην απόφασή τους. Δεν είναι για τον ΟΑΥ που γίνεται το ΓεΣΥ, ούτε για τους γιατρούς. Γίνεται για να μπορέσει να εξυπηρετηθεί καλύτερα ο κόσμος, γιατί σήμερα όλοι παρατηρούν ότι δεν μπορεί να συνεχίσει ο υφιστάμενος τρόπος λειτουργίας. Γι’ αυτό πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ.
Δεν είναι στο τραπέζι το πολυασφαλιστικό
Οι δομές του συστήματος θα μπορούσαν ν' αντεπεξέλθουν και σε ένα πολυασφαλιστικό σύστημα;


Το πολυασφαλιστικό ήταν στο τραπέζι για αρκετό διάστημα και οι μελέτες που έγιναν από εμπειρογνώμονες έδειξαν ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Κύπρο. Έτσι η Βουλή αποφάσισε το μονοασφαλιστικό σύστημα, το οποίο υπάρχει στη νομοθεσία. Το παρόν σύστημα σχεδιάστηκε για να εξυπηρετεί τον νόμο και με αυτόν τον τρόπο λειτουργούν οι δομές του. Τώρα, αν σε 15 χρόνια χρειαστεί να γίνουν αλλαγές και μπορεί, θα γίνουν μετατροπές, όπως έγινε σε πολλές χώρες.
Επιστολές για ενημέρωση του κόσμου
Το επόμενο βήμα για την εφαρμογή του ΓεΣΥ είναι η καταβολή των εισφορών. Αρχίζουν κανονικά την 1η Μαρτίου;


Οι εισφορές αρχίζουν κανονικά την 1η Μαρτίου, πριν από την εφαρμογή του ΓεΣΥ, ώστε να μπορέσει να δημιουργηθεί το ταμείο. Τα ποσοστά των εισφορών είναι μέσα στη νομοθεσία και θα σταλούν ταχυδρομικώς ενημερωτικά εγχειρίδια σε όλα τα σπίτια για να ενημερωθεί το κοινό. Η γενική αρχή είναι ότι όσοι έχουν εισόδημα θα καταβάλλουν το ποσοστό που τους αναλογεί και βέβαια θα συνεισφέρει και το κράτος.