Υγεία

Πρώτη διάγνωση για το ΓεΣΥ

Τρεις γιατροί μιλούν στη "Σ" για το νέο σύστημα

ΟΚΥΠΥ: Τα δημόσια νοσηλευτήρια πληρούν όλες τις προδιαγραφές για να ξεκινήσουν να λειτουργούν υπό καθεστώς ΓεΣΥ
ΔΡ Λ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Το καλύτερο θα ήταν να το εφαρμόσουμε, με όσα μειονεκτήματα μπορεί να υπάρχουν, και να το βελτιώσουμε στην πορεία.


ΔΡ Γ. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ: Οι γιατροί δεν έχουν ξεκάθαρες απαντήσεις σχετικά με τις κοστολογήσεις, με τα αναλώσιμα, με τις κατευθυντήριες γραμμές που εξασφαλίζουν τη σωστή άσκηση του επαγγέλματος.


ΔΡ ΒΑΣΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η Πολιτεία να διαθέσει περισσότερα χρήματα στον τομέα της Υγείας και δεν εννοούμε στους μισθούς των ιατρών
Οι διαφωνίες και οι αντιπαραθέσεις στον τομέα της Υγείας καλά κρατούν. Ο διάλογος είναι πάντοτε ανοικτός αλλά με τις πλευρές να εμμένουν στις θέσεις τους, χωρίς να αχνοφαίνεται κάποιο μικρό φως στην άκρη του τούνελ, τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Μεγάλο μέρος της ιατρικής κοινότητας αρνείται την είσοδό της σε ένα σύστημα που δεν διασφαλίζει τα αυτονόητα, όπως λένε, ενώ από την άλλη οι εγγραφές στη λίστα του ΓεΣΥ συνεχίζονται, με ΟΚΥΠΥ και ΟΑΥ να διακηρύσσουν την ετοιμότητά τους για εφαρμογή του νέου συστήματος. Ποια είναι όμως τα προβλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσει η εφαρμογή του ΓεΣΥ όπως αυτό έχει διαμορφωθεί και ποια τα ζητούμενα του ΠΙΣ για την ένταξή τους σε ένα σύστημα που θα μπορεί να επιτύχει;
«Δεν υπάρχει ιδανικό σύστημα»


Η ύπαρξη ενός γενικού συστήματος υγείας ήταν το στοίχημα πολλών ετών, το οποίο βρίσκεται ένα βήμα πριν από την εφαρμογή του. Εντούτοις, οι διαφωνίες σε σημαντικά σημεία που αφορούν προϋπολογισμούς και διαδικασίες έφεραν τα πάνω κάτω στις σχέσεις μεταξύ Υπουργείου Υγείας (με τον ΟΚΥΠΥ και ΟΑΥ στο δικό του στρατόπεδο) και Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου. Οι ενστάσεις προκύπτουν ως φυσικό επακόλουθο όταν υπάρχουν αλλαγές, πόσω μάλλον όταν πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε μια εξολοκλήρου νέα πραγματικότητα στον τομέα της υγείας για ασθενείς αλλά και για ιατρική κοινότητα.


Τα «όχι» που ακούστηκαν μέχρι σήμερα από διάφορες ιατρικές υπηρεσίες και εταιρείες είναι τόσα πολλά, που σε κάνουν να αναρωτιέσαι αν πράγματι αυτό το σχέδιο υγείας θα μπορέσει να πετύχει και να σταθεί ως έχει. Ωστόσο υπάρχουν και οι δυνατές φωνές του «ναι», που αισιοδοξούν στην επιτυχία ενός συστήματος απαραίτητου όπως λένε στον τόπο μας.
«Η ηγεσία του ΠΙΣ το κυριότερο πρόβλημα»


Για ανυπαρξία ιδανικού συστήματος υγείας κάνει λόγο ο καρδιολόγος Δρ Λάκης Αναστασιάδης, ο οποίος μίλησε στη «Σ» για την αναγκαιότητα της εφαρμογής του ενιαίου συστήματος υγείας. «Δεν υπάρχει ιδανικό σύστημα, το οποίο να ευχαριστεί όλους. Μας συστήθηκε ένα μείγμα διαφόρων συστημάτων και το εφαρμόσαμε. Σε κάποια ζητήματα που αντιτίθενται οι ιατροί, έχουν δίκιο, αλλά δεν είναι σωστό να το σταματήσουμε τώρα. Το καλύτερο θα ήταν να το εφαρμόσουμε με όσα μειονεκτήματα μπορεί να υπάρχουν και να το βελτιώσουμε στην πορεία. Προβλήματα προκύπτουν και θα προκύπτουν, αλλά εδώ είμαστε για να βρούμε τις λύσεις, όπως για παράδειγμα το οικονομικό μέρος. Το κυριότερο πρόβλημα, όμως, είναι ότι είμαστε αρνητικοί στο να συμπορευθεί η ηγεσία μας».
«Πολλές ασάφειες»


Την υποστήριξή του στο ΓεΣΥ εξέφρασε ανοικτά και ο παθολόγος-γαστρεντερολόγος Δρ Γιώργος Ποταμίτης, ο οποίος, όμως, διασαφήνισε μιλώντας στη «Σ» ότι θα υπάρξουν πολλά προβλήματα αν η εφαρμογή γίνει χωρίς ξεκαθάρισμα των διαδικασιών και των οικονομικών. «Υπάρχουν πολλές ασάφειες, στις οποίες ο ΟΑΥ δεν έχει δώσει ακόμη απαντήσεις, γι' αυτό επικρατεί η άρνησή τους. Είπαμε να υποστηρίξουμε, αλλά οι γιατροί δεν έχουν ξεκάθαρες απαντήσεις σχετικά με τις κοστολογήσεις, με τα αναλώσιμα, με τις κατευθυντήριες γραμμές που εξασφαλίζουν τη σωστή άσκηση του επαγγέλματος.


Αυτές οι γραμμές θα πρέπει να δοθούν από επιστημονικές εταιρείες και όχι από ακαδημαϊκές επιτροπές. Το εργασιακό πλαίσιο στο οποίο θα εργάζονται οι γιατροί δεν είναι ξεκάθαρο. Εν τη απουσία ιατρών δεν γίνεται να λαμβάνονται αποφάσεις. Η πλειοψηφία των ιατρών θέλει να ενταχθεί αλλά δεν νιώθουν ασφάλεια να το πράξουν με τα δεδομένα. Αυτό σαφώς δημιουργεί και θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα».
Πλήρης ετοιμότητα


Στον αντίποδα της ανησυχίας των υπέρ και κατά του ΓεΣΥ, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί, βρίσκεται ο ΟΚΥΠΥ, ο οποίος δηλώνει την ετοιμότητα του συστήματος να προχωρήσει στην πρώτη φάση εφαρμογής του. Σε ερώτησή μας τι χρειάζονται τα δημόσια νοσηλευτήριά μας για να είναι έτοιμα προς την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ, ο Λειτουργός του ΟΚΥΠΥ Χαράλαμπος Χαριλάου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «τα νοσηλευτήρια πληρούν όλες τις προδιαγραφές για να ξεκινήσουν να λειτουργούν υπό καθεστώς ΓεΣΥ.


Από τις κτηριακές υποδομές, μέχρι τον τεχνικό εξοπλισμό και το προσωπικό, τα νοσηλευτήρια, που θα είναι πλέον κέντρα υγείας και εξωτερικά ιατρεία εξωνοσοκομειακών ειδικοτήτων, είναι έτοιμα για την πρώτη τουλάχιστον φάση εφαρμογής του ΓεΣΥ». Όσον αφορά την πλήρη εφαρμογή του, η οποία αναμένεται σε ενάμιση χρόνο περίπου, ο κ. Χαριλάου ανέφερε ότι η αναγκαία αναδιοργάνωση θα ολοκληρωθεί.


«Σε περίπου τρία με πέντε χρόνια θα ολοκληρωθεί η πλήρης αναδιοργάνωσή τους και εξοπλισμός τους, ώστε να μπορούν να λειτουργούν χωρίς καμία δυσκολία. Αλλά και πάλι δεν θα αντιμετωπιστούν ιδιαίτερες δυσκολίες, εφόσον οι υποδομές μας είναι εξαιρετικές».


Την ικανοποίησή του για το μεγάλο ενδιαφέρον και ανταπόκριση του κόσμου στην εξαγγελία των 305 θέσεων εργασίας εξέφρασε ο κ. Χαριλάου, επαναλαμβάνοντας την αισιοδοξία του για τη λειτουργικότητα ενός συστήματος που χρειάζεται ο τόπος μας.
Γιατί διαφωνεί ο ΠΙΣ
Πρόχειροι σχεδιασμοί, που θα οδηγήσουν σε κατάρρευση του συστήματος

Ο ΠΙΣ μένει αμετάκλητος στις θέσεις του, καθώς αυτές καθορίζουν το μέλλον του ιατρικού επαγγέλματος στην Κύπρο αλλά και τη σωστή μεταχείριση των ασθενών. Για πρόχειρους και ρηχούς σχεδιασμούς, επικίνδυνους για κατάρρευση, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Δρ Βάσος Οικονόμου, ο οποίος μας εξήγησε τους λόγους για τους οποίους «υπάρχουν περισσότεροι από 3.000 πικραμένοι ιατροί στην παρούσα φάση», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Σύμφωνα με τον Δρα Οικονόμου, οι ενστάσεις του Ιατρικού Συλλόγου αφορούν τα εξής σημεία:


1. «Βασική πρόταση είναι όπως η Πολιτεία διαθέσει περισσότερα χρήματα στον τομέα της υγείας. Δεν εννοούμε στους μισθούς των ιατρών, όπως πολλοί υποστηρίζουν, αλλά στον γενικότερο προϋπολογισμό. Η δουλειά του ιατρού καθορίζεται όχι μόνο από το πόσο καλός χειρουργός είναι, αλλά και από τα αναλώσιμα που θα χρησιμοποιήσει - όπως γάζες, ραφές, φάρμακα κλπ. Απορρίφθηκε.


2. Οι αμοιβές των ιατρών και η σταθερότητα αυτών είναι κάτι οπωσδήποτε που μας ενδιαφέρει και που πρέπει να διασφαλιστεί, ωστόσο ακόμη υπάρχει διαφωνία.


3. Ο αριθμός των ιατρών που ισχύει για την πρώτη φάση του ΓεΣΥ δεν είναι ικανοποιητικός. Τα πιο γνωστά ιδιωτικά νοσηλευτήρια δεν έχουν ενταχθεί. Τι θα γίνει αν ο προσωπικός ιατρός θα πρέπει να παραπέμψει τον ασθενή σε ακτινογραφίες, ultrasound, εξειδικευμένες αναλύσεις αίματος, κλπ.; Έτσι ΔΕΝ αποσυμφορούνται τα δημόσια νοσηλευτήρια, αλλά τα επιβαρύνουμε περισσότερο.


4. Θέμα ελεύθερης άσκησης ιατρικού επαγγέλματος στο πλαίσιο του ΓεΣΥ. Απορρίφθηκε. Αντ’ αυτού ο ΟΑΥ θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο στην τιμολόγηση, στις διαδικασίες, σε ποινές.


5. Το ΓεΣΥ έγινε για τους πολίτες, να είναι καθολικό για όλους, να μπορεί να αναλάβει δύσκολες περιπτώσεις χωρίς η οικογένεια να προβαίνει σε εράνους για να μπορέσει να πληρώσει τα έξοδα. Όπως είναι σήμερα, αδυνατεί να λάβει τέτοιες ευθύνες.


6. Να δοθεί το δικαίωμα στον πολίτη που έχει την οικονομική ευχέρεια, να μπορεί να χρησιμοποιεί ΔΙΚΗ του προσωπική ασφάλεια, να πάει στον γιατρό της επιλογής του είτε μετέχει αυτός είτε όχι και να πληρώσει αυτός ή η ασφάλειά του. Να μην είναι μονοασφαλιστικό το σύστημα. Επίσης δεν έγινε δεκτό.


7. Στους γιατρούς να δοθούν κίνητρα για να ενταχθούν στο ΓεΣΥ. Για παράδειγμα, αν θέλει μια μέρα της εβδομάδας να ιδιωτεύει, κάνοντας δικά του χειρουργεία και να φορολογείται κανονικά. Ούτε αυτό συζητείται».