Παιδεία

Αυξάνονται τα κρούσματα bullying

Καταπολέμηση της σχολικής βίας ζητούν οι εκπαιδευτικοί

«Αν 8 χρονών διαλύει το σχολείο, στα 15 τι θα κάνει;»
Για αύξηση των κρουσμάτων βίας και παραβατικότητας στα σχολεία κάνουν λόγο οι εκπαιδευτικοί, απαιτώντας τη λήψη των απαραίτητων μέτρων, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο. Με κατανόηση φαίνεται να βλέπει το θέμα ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Χαμπιαούρης, ο οποίος έδωσε οδηγίες για τάχιστη στήριξη των σχολικών μονάδων, ώστε να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα βίας. Σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρεται πως σε περιπτώσεις κρίσεως θα παρέχεται άμεση στήριξη με συνοπτικές διαδικασίες.


Το αξιοσημείωτο είναι, όμως, πως, παρόλες τις φωνές διαμαρτυρίας για τη διόγκωση αρνητικών συμπεριφορών που παρατηρούνται στις σχολικές μονάδες, εντούτοις, το Υπουργείο αναφέρει πως, «σύμφωνα με τις έρευνες του Παρατηρητηρίου για τη Βία στα σχολεία, που αφορούν στην έκταση του φαινομένου στις σχολικές μονάδες, από το 2011 που μετρήθηκε για πρώτη φορά, δεν παρατηρήθηκε καμία αύξηση του φαινομένου».
Απροθυμία αρμοδίων


Σε άμεση τοποθέτηση για το θέμα προχώρησαν οι ανεξάρτητοι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, οι οποίοι, με ανακοίνωσή τους, κάνουν λόγο για μεθοδευμένη απαξίωση του δημόσιου σχολείου αλλά και του εκπαιδευτικού, ενώ αναρωτιούνται αν η Πολιτεία επιθυμεί πραγματικά την επίλυση αυτού του κοινωνικού προβλήματος. Η ΑΚΙΔΑ (Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων Νηπιαγωγών) φέρνει ξανά στο προσκήνιο την έκθεση τής επιτροπής για τη σχολική βία, που εκπονήθηκε το 2009, η οποία, αφού παρουσίασε την εικόνα στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα, προχώρησε σε εισηγήσεις μέτρων, η εφαρμογή των οποίων θα μπορούσε να προλάβει αλλά και να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε δυσάρεστα περιστατικά.


Αντ’ αυτού, όμως, από τα 42 μέτρα που προτάθηκαν, ελάχιστα εφαρμόστηκαν πιλοτικά και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τα περισσότερα εγκαταλείφθηκαν. Παρέμεινε η Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης, η οποία, φυσικά, στο πλαίσιο εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών έχει μείνει υποστελεχωμένη.


Σχετικά με τον ρόλο της και κατά πόσον μπορεί να είναι αποτελεσματική η Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης κάτω από τις σημερινές περιστάσεις, μίλησε στη «Σημερινή» ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού, ο οποίος δήλωσε πως «η ΟΑΠ θα μπορούσε να συνεισφέρει τα μέγιστα εάν όντως μπορούσε να παρέμβει εξολοκλήρου όπου χρειάζεται. Είναι γεγονός ότι είναι υποστελεχωμένη, αφού μέχρι πρόπερσι αποτελείτο από μόλις πέντε άτομα, που ήταν υπεύθυνα για δημοτική και μέση εκπαίδευση, τα οποία -μετά από παρέμβαση της ΠΟΕΔ- ενισχύθηκαν με άλλους οκτώ.


»Αυτή η ολιγομελής ομάδα, που αποτελείται από εκπαιδευτικό κόσμο, είναι η όαση του εκπαιδευτικού συστήματος γι' αυτά τα θέματα. Αλλά πόσα να προλάβουν; Αυτήν τη στιγμή η Ομάδα διαχειρίζεται, μόνο για τη δημοτική εκπαίδευση, πάνω από 120 περιπτώσεις. Δηλαδή υπάρχουν περισσότερα από 120 παιδιά, που κριθήκαν σοβαρές έως και ακραίες περιπτώσεις. Είναι τόσο μικρή ομάδα με τόσο λίγα εργαλεία στα χέρια τους, με τόσο μειωμένο προϋπολογισμό, που όσο καλή και σπουδαία να είναι, δεν μπορεί από μόνη της να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά».
Ιδού η λύση
Την ανησυχία του για τη μη επαρκή αντιμετώπιση της σχολικής βίας εξέφρασε ο κ. Φυλακτού, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη, εφόσον όλοι συμφωνούν, ότι πρέπει να εγκύψουν στο πρόβλημα, να δοθούν και τα απαραίτητα χρήματα για ενίσχυση της προσπάθειας αυτής. «Το Υπουργείο Παιδείας σπαταλά λεφτά σε άλλους τομείς, που δεν αποδίδουν, και δεν αποκόπτει από αλλού να τα δώσει εκεί όπου υπάρχει άμεση και επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης. Αποτελεί ένα από τα πιο κρίσιμα θέματα που πρέπει να διαχειριστούμε. Τη λύση θα δώσουν και οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί που, δυστυχώς, ελλείπουν από τα σχολεία. Πέρα από αυτό, όμως, εμείς προτείνουμε ώστε αυτά τα παιδιά να έχουν ένα εναλλακτικό πρόγραμμα φοίτησης», δήλωσε.


Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Φυλακτού έδωσε ένα παράδειγμα ενός παιδιού που, αν και είναι μόλις 8 χρονών, «σπάζει κυριολεκτικά όλο το σχολείο και δέρνει δασκάλους». Κατά τη γνώμη του, το Υπουργείο θα μπορούσε να στείλει ένα δάσκαλο όσες ώρες χρειαστεί και να πει ότι «αυτός είναι υπεύθυνος γι' αυτό το παιδί. Το παιδί αν είναι καλά, θα είναι μέσα στην τάξη να κάνει μάθημα. Αν δεν είναι καλά, θα το αναλαμβάνει δάσκαλος -όχι συνοδός όπως συνηθίζεται- να αναπτύξει συναισθηματική σχέση μαζί του, να το πάρει έξω, να διαβάσει σε κομπιούτερ. Αυτό είναι ένα εναλλακτικό πρόγραμμα μάθησης, το οποίο προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού».


Όσον αφορά το συγκεκριμένο παιδί που προανέφερε, μας είπε πως ο ίδιος επισκέφθηκε το σχολείο του και το γνώρισε. «Μιλήσαμε, του έδειξα πώς να διαβάζει και ανταποκρίθηκε με πολλή προθυμία. Του είπα να διαβάσει δυνατά ανάγνωση και του άρεσε. Όταν του πρότεινα να διαβάζει έτσι και σπίτι του, στη μαμά και στον μπαμπά του, το ίδιο μου είπε ότι ο πατέρας του έφυγε και τον άφησε», πρόσθεσε. Διερωτήθηκε αν φταίνε τα παιδιά των 8 και 10 ετών για τη συμπεριφορά τους και σημείωσε πως το Υπουργείο έχει γνώση για τη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά δεν κάνει τίποτα μέχρι στιγμής.


«Το παιδί του χρόνου θα προχωρήσει στην επόμενη τάξη. Δεν πρέπει να μεριμνήσει γι' αυτό το παιδί; Αν συνεχίσει το παιδί να εξελίσσει μια κακή συμπεριφορά εντός του συγκεκριμένου πλαισίου του σχολείου πώς θα είναι όταν πάει γυμνάσιο; Ίσως να είναι χειρότερη η κατάσταση και να ασκεί βία ακόμη και στους καθηγητές του», ανέφερε ο κ. Φυλακτού.
Ξανά ενώπιον της Βουλής


Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας τέθηκε το θέμα της σχολικής βίας την περασμένη Τετάρτη και παρόντες ήταν εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών οργανώσεων, των μαθητών και της Παιδοβουλής. Στις απόψεις που ακούστηκαν, η επιχειρηματολογία για την πορεία των πραγμάτων συγκεντρώθηκε στην Εθνική Στρατηγική που ακολουθείται, με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔ Φίλιο Φυλακτού να ξεκαθαρίζει ότι αναλώνονται σε θεωρίες και δεν γίνεται τίποτα. «Για να υλοποιηθούν όσα αναφέρονται στην εθνική στρατηγική έχουν κόστος, δεν γίνεται τίποτα και στο τέλος τα παιδιά ταλαιπωρούνται στα σχολεία.


Επηρεάζονται τόσο τα παιδιά που αντιμετωπίζουν κάποια θέματα και δέχονται βία, όσο και οι δάσκαλοι και η μάθηση. Άρα κάτι πρέπει να κάνουμε, το είπαμε ξανά στη Βουλή και η συζήτηση θα συνεχιστεί», είπε. Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και η άποψη της ΟΕΛΜΕΚ, η οποία μάλιστα κατέθεσε σχετικό υπόμνημα με συγκεκριμένες εισηγήσεις.