Διεθνή

Η κατάσταση του Brexit

Προκαλούνται αλυσιδωτές επιπτώσεις, που οδηγούν σε χαοτικές καταστάσεις

Οι εξελίξεις όσον αφορά το Brexit, τη διαδικασία δηλαδή αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ραγδαίες και καθημερινές, με αποτέλεσμα να προκαλούνται αλυσιδωτές επιπτώσεις, που οδηγούν σε χαοτικές καταστάσεις. Παρά το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το πλαίσιο της συμφωνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου ολοκληρώθηκαν ουσιαστικά τον Νοέμβριο του 2018, το Βρετανικό Κοινοβούλιο έχει έκτοτε απορρίψει δυο φορές μέχρι στιγμής -την πρώτη τον Ιανουάριο του 2019 και τη δεύτερη στις 13 Μαρτίου 2019- τη συμφωνία αποχώρησης.


Οι απορρίψεις, μάλιστα, έγιναν με τεράστια πλειοψηφία (διαφορά 230 βουλευτών τον Ιανουάριο και 149 τη δεύτερη φορά), γεγονός που έχει πλήξει αφάνταστα την Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, που βλέπει συνεχώς τους βουλευτές της να απομακρύνονται από τη γραμμή του κόμματος, ενώ ταυτόχρονα πλήγματα δέχεται και η κομματική συνοχή της αντιπολίτευσης.


Μετά την απόρριψη του ενδεχομένου εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς συμφωνία από την πλειοψηφία της Βουλής των Κοινοτήτων και την εξουσιοδότηση προς την Πρωθυπουργό όπως αιτηθεί παράτασης του χρονικού ορίου εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία είναι προγραμματισμένη για την 29η Μαρτίου 2019, το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται πλέον σε εντελώς αχαρτογράφητα νερά. Αυτό γιατί, παρόλο που επιθυμεί πλέον την παράταση, δεν εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από το Ηνωμένο Βασίλειο να παρατείνει την διαδικασία αποχώρησής του από την Ένωση, αλλά το αίτημά του, το οποίο θα υποβληθεί από την κ. Μέι στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 21 Μαρτίου 2019, θα πρέπει να εγκριθεί από το κάθε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεχωριστά.


Για να γίνει τούτο, πρώτον, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το χρονικό περιθώριο που επιθυμεί και, δεύτερον, να αιτιολογήσει το αίτημα δηλώνοντας ξεκάθαρα τους λόγους για τους οποίους επιθυμεί την παράταση της αποχώρησής του.


Όπως έχει δηλώσει η κ. Μέι και όπως αφηνόταν να νοηθεί τις τελευταίες ημέρες, η συμφωνία αποχώρησης, η οποία έχει απορριφθεί δυο φόρες μέχρι στιγμής, θα τεθεί ξανά προς ψηφοφορία προ της υποβολής του αιτήματος για παράταση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 20 Μαρτίου 2019. Ελάχιστα μόνο εικοσιτετράωρα πριν από την προγραμματισμένη έξοδο, οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν το σχέδιο, που έχουν ήδη απορρίψει δις. Στη βάση του αποτελέσματος εκείνης της ψηφοφορίας, η κ. Μέι θα κρίνει και το χρονικό περιθώριο της παράτασης που θα αιτηθεί την επόμενη μέρα.


Σε περίπτωση υπερψήφισης της συμφωνίας αποχώρησης από το Βρετανικό Κοινοβούλιο, η παράταση θα είναι μέχρι την 30ήν Ιουνίου 2019, δηλαδή πριν από την εγκατάσταση του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα προκύψει από τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Σε περίπτωση καταψήφισης, για τρίτη φορά, της συμφωνίας, τότε η παράταση θα είναι μακρά, γεγονός που σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές και να αντιπροσωπεύεται στα θεσμικά όργανα της Ένωσης για να μην εγερθούν σοβαρά νομικά ζητήματα όσον αφορά τη νομιμοποίηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Γεγονός παραμένει πάντως πώς μέχρι αυτήν τη στιγμή το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit παραμένει και γεγονός είναι επίσης ότι η όλη αβεβαιότητα που προκαλείται από τις ραγδαίες εξελίξεις δημιουργεί ένα αρνητικό περιβάλλον σε αρκετούς τομείς.