Παιδεία

Φροντιστήρια από το Δημοτικό

Γονείς δεν έχουν που να αφήσουν τα παιδιά τους - Τα ολοήμερα σχολεία η μόνη λύση, λένε Χατζηγιάννης και Σολομωνίδης

Τα κέντρα μελέτης, που μπορεί να λειτουργούν σε υφιστάμενα φροντιστήρια ή να δημιουργούνται αποκλειστικά ως τέτοια για παιδιά Δημοτικού, αυξάνονται ραγδαία. Τα παιδιά μετά το σχολείο συνήθως πηγαίνουν σε αυτά ώστε να μελετήσουν και να απασχοληθούν δημιουργικά μέχρι αργά το απόγευμα. Αυτό από τη μια λύνει τα χέρια των γονιών, που δεν έχουν τον χρόνο πλέον να κάτσουν μαζί με τα παιδιά τους, ωστόσο δημιουργεί εύλογα την απορία αν αυτή η «στήριξη» στα παιδιά είναι η ιδανική που θα τα βοηθήσει ουσιαστικά να καλλιεργήσουν την αγάπη προς το διάβασμα, τη μάθηση και αν θα ανεξαρτητοποιηθούν κάποια στιγμή στη μελέτη τους.
Στα μελετητήρια από ανάγκη;


Η μεγάλη εισροή των παιδιών του Δημοτικού στα φροντιστήρια δημιούργησε την ανάγκη λειτουργίας περισσότερων κέντρων μελέτης, τα οποία φροντίζουν, όπως λένε, να διαβάζουν τα παιδιά τα μαθήματά τους αλλά και ακολουθούν δημιουργικές δραστηριότητες, ώστε να ικανοποιούνται όλες οι ανάγκες τους. Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, Κυριάκος Χατζηγιάννης, μιλώντας στη «Σημερινή», τόνισε ότι «δεν είναι προτεραιότητα στα παιδιά του Δημοτικού η απόκτηση γνώσεων. Τα παιδιά του Δημοτικού πρέπει να αναπτύξουν προσωπικότητα, χαρακτήρα, δεξιότητες και μέσα από την ολόπλευρη ανάπτυξη έρχεται η γνώση. Όμως, για την ανάγκη εγγραφής του παιδιού σε μελετητήριο, να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι ανάγκη του ίδιου του παιδιού να πηγαίνει σε χώρο όπου άλλοι θα φροντίζουν να κάνει τη μελέτη του, αλλά ανάγκη των ίδιων των γονιών που δεν έχουν πού ν’ αφήσουν τα παιδιά τους».


Οι εποχές έχουν αλλάξει και οι αυξανόμενες ανάγκες δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στους γονείς. Άλλοτε οι παππούδες αναλάμβαναν τον ρόλο της γκουβερνάντας, ωστόσο σήμερα λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να κάτσουν με τα εγγόνια τους να παίξουν, να διαβάσουν, να τα νουθετήσουν με βασικές αξίες της ζωής. Ο θεσμός των ολοήμερων σχολείων σίγουρα θα έδινε μια πολύ καλή λύση στο πρόβλημα, σημείωσε ο κ. Χατζηγιάννης, ενώ δεν δίστασε να επισημάνει και το χαρακτηριστικό του μιμητισμού, που σπρώχνει πολλούς στα κέντρα μελέτης.


«Η απουσία του θεσμού των ολοήμερων σχολείων είναι αυτή που εξαναγκάζει πολλούς να πληρώνουν τεράστια ποσά στα μελετητήρια. Από την άλλη, μας διακατέχει η τάση της μόδας να κάνουμε ό,τι κάνουν οι άλλοι, άρα θα πάρω το παιδί μου εκεί που πάει και το άλλο. Το ολοήμερο σχολείο θεωρώ είναι απαραίτητο όχι μόνο για τους ίδιους τους γονείς, που δεν έχουν πού να αφήσουν τα παιδιά τους, αλλά και για τα ίδια τα παιδιά. Μάλιστα είχαμε προτείνει ώστε το ολοήμερο σχολείο να δουλεύει στη βάση του αναλυτικού προγράμματος και όχι ανεξέλεγκτα. Οι εξαγγελίες για τη λειτουργία του δεν έγιναν ακόμη πράξη», ανέφερε.
«Δεν έχουν πού να αφήσουν τα παιδιά»


«Πρώτιστη ανάγκη αυτή των ίδιων των γονιών», επισημαίνει και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Φροντιστηρίων Κύπρου, Απόστολος Ψαράς. «Το παιδί που φοιτά, για παράδειγμα, στη Β’ Δημοτικού, δεν πρόκειται να πει στους γονείς ότι έχει ανάγκη να πάει στο μελετητήριο. Η απόφαση λαμβάνεται μέσα από τις ανάγκες των ίδιων των γονιών. Δυστυχώς, δεν έχουν πού να αφήσουν τα παιδιά τους. Ωστόσο τα μελετητήρια μπορούν να εξασφαλίσουν στο παιδί ευχάριστες δημιουργικές ώρες, ενώ παράλληλα μαθαίνει εκεί πώς να διαβάσει. Τις ανάγκες αυτές το δημόσιο σχολείο δεν μπορεί να τις καλύψει, έτσι έρχεται ο ιδιωτικός τομέας να τις καλύψει. Από την άλλη πλευρά είναι τόσοι πολλοί οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, που δημιουργούν κέντρα ιδιωτικής εκπαίδευσης, ώστε να έχουν δουλειά», πρόσθεσε.


Στην ερώτησή μας αν τα κέντρα μελέτης που ανοίγουν τόσο γρήγορα έχουν εξασφαλισμένες άδειες, ο κ. Ψαράς μάς ξεκαθάρισε ότι «τα μελετητήρια - αναγνωστήρια υπάγονται στον νόμο των φροντιστηρίων. Για να μπορέσουν να λειτουργήσουν, θα πρέπει να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες άδειες. Σίγουρα δεν έχουν όλα τις απαραίτητες άδειες, γι' αυτό καλό θα ήταν οι ίδιοι οι γονείς να μεριμνούν να μαθαίνουν αν το κέντρο στο οποίο θα εγγράψουν το παιδί τους έχει άδεια λειτουργίας ως τέτοιο».
Απογευματινή απασχόληση


Ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονεών Δημοτικής Εκπαίδευσης, Μορφάκης Σολομωνίδης, σε δηλώσεις του στη «Σ», σχολιάζοντας την εισροή πιο μικρών παιδιών στα μελετητήρια, τόνισε για άλλη μια φορά την αδυναμία του κράτους να παρέχει την απαραίτητη επίβλεψη στους μαθητές. «Λόγω της απουσίας του θεσμού των ολοήμερων σχολείων, λειτουργεί μια υποτυπώδης φύλαξη, η οποία αναλαμβάνεται από τοπικούς συνδέσμους γονέων, ωστόσο είναι παράνομο. Δεν είναι αδειοδοτημένο από το κράτος. Την ευθύνη την έχει ο Σύνδεσμος Γονέων», ανέφερε. Σήμερα, όπως είπε, λειτουργούν προαιρετικά ολοήμερα σχολεία σε 190 δημοτικά σε παγκύπρια βάση από τα 330 σύνολο.


«Αυτά, όμως», συνέχισε, «λειτουργούν μέχρι τις 15:30 περίπου και δεν είναι για να διαβάσουν τα παιδιά. Εκεί παρέχονται εξειδικευμένα μαθήματα όπως αγγλικά, ηλεκτρονικοί υπολογιστές ή τέχνη. Και εκεί όμως το κράτος δεν αναλαμβάνει την ευθύνη σίτισης των παιδιών και είναι αναγκασμένοι οι οργανωμένοι γονείς να βρίσκουν εταιρείες παροχής φαγητού». Τα ενιαία ολοήμερα, όπως είπε, είναι μόνο 17 και εκεί υποχρεωτικά μένουν οι μαθητές μέχρι τις 15:30. Σύμφωνα με τον κ. Σολομωνίδη, ένα από τα ενιαία ολοήμερα είναι το «Πεύκιος Γεωργιάδης», το οποίο αν και καινούριο σχολείο, εντούτοις δεν έχει εστιατόριο και έτσι τα παιδιά αναγκάζονται να τρώνε στις τάξεις.


«Άλλες λύσεις για τους γονείς δίνονται μέσω των πολυδύναμων κέντρων που λειτουργούν είτε από δήμους είτε από Συμβούλια Κοινωνικής Ευημερίας, τα οποία είναι αδειοδοτημένα από το Υπουργείο Εργασίας. Αυτά όμως δεν έχουν εκπαιδευτικό πρόγραμμα και μέσα σε μια τάξη μπορεί να συναντήσεις διαφορετικής ηλικίας παιδιά. Η άλλη λύση για γονείς και παιδιά είναι οπωσδήποτε το μελετητήριο. Αυτό ίσως να είναι το πιο καλό για τα παιδιά, ωστόσο κοστίζει πολύ», ανέφερε καταληκτικά.