Διεθνή

Λιώνουν οι πάγοι, εμφανίζονται σoροί

Δεκάδες σοροί ορειβατών εντοπίζονται όλο και συχνότερα στο Έβερεστ από το λιώσιμο των πάγων, το οποίο, ως γνωστόν, οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. Τα πτώματα των χαμένων για χρόνια ορειβατών βρίσκονται κυρίως στην κινεζική πλευρά, προς το βόρειο τμήμα του όρους.


Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, περισσότεροι από 300 ορειβάτες υπολογίζεται πως έχουν πεθάνει στην προσπάθειά τους να ανέβουν στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου, εκ των οποίων τα 2/3 δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη, καθώς παραμένουν θαμμένοι κάτω από το χιόνι και τον πάγο. Όπως ανέφερε κρατικός υπάλληλος, που εργάζεται στο όρος, ο ίδιος έχει ανασύρει από τα χιόνια τουλάχιστον 10 νεκρούς, ενώ, όπως εξήγησε πολύ συχνά, εντοπίζονται χέρια, πόδια και άλλα άκρα, κοντά στο καμπ του Έβερεστ.


Τα περισσότερα πτώματα που έχουν εντοπιστεί ώς τώρα αφορούν πρόσφατα περιστατικά. Μερικά από αυτά, κυρίως στα μεγάλα υψόμετρα, χρησιμοποιούνται ακόμη και ως «σημαδούρες» από τους ορειβάτες, για να βρίσκουν τη διαδρομή αναρρίχησης.


Σημειώνεται πως η ανάκτηση και η αφαίρεση των σωμάτων από τους καταυλισμούς που βρίσκονται σε πολύ υψηλά σημεία είναι δαπανηρή και εξαιρετικά δύσκολη, με τους ειδικούς να υπολογίζουν ότι κοστίζει από 40.000 έως 80.000 δολάρια.