Διεθνή

Σύντομες Εξωτερικές Ειδήσεις

Πλαστικές σακούλες «σκότωσαν» φάλαινα
Μία φάλαινα που ξεβράστηκε στις ακτές των Φιλιππινών ήταν το νέο θύμα των πλαστικών σακούλων που καταπνίγουν τον ωκεανό. Όπως έδειξε η νεκροτομή επί της σορού της, η φάλαινα πέθανε από «γαστρικό σοκ», καθώς μέσα στο στομάχι της υπήρχαν περισσότερα από 40 κιλά πλαστικές σακούλες.
Υδροβιολόγοι και εθελοντές από το Μουσείο D’ Bone Collector στο νησί Μιντανάο της χώρας, οι οποίοι πραγματοποίησαν τη νεκροτομή στη φάλαινα, δήλωσαν σοκαρισμένοι από τα ευρήματά τους.


Μέσα στο στομάχι της φάλαινας βρέθηκαν περισσότερες από 80 πλαστικές σακούλες, ανάμεσά τους και «16 σακούλες από ρύζι, 4 σακούλες από μπανάνες και αρκετές σακούλες για ψώνια». «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα πλαστικού που έχει βρεθεί σε φάλαινα. Είναι αηδιαστικό. Πρέπει να ληφθούν μέτρα κατά όσων συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τους ωεκανούς ως μεγάλες χωματερές», αναφέρουν σε ανάρτησή τους στο Facebook.


Αξίζει να σημειωθεί πως η χρήση πλαστικών μιας χρήσης είναι ανεξέλεγκτη στη νοτιοανατολική Ασία. Μια έκθεση του 2017 της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας αναφέρει ότι η Κίνα, η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ ρίχνουν στον ωκεανό περισσότερα πλαστικά σε σχέση με ό,τι όλος ο υπόλοιπος κόσμος μαζί.
Σε γυναίκα το βραβείο Abel
Το βραβείο Abel των Μαθηματικών δόθηκε για πρώτη φορά σε μια γυναίκα. Ο λόγος για την Αμερικανίδα Κάρεν Ούλινμπεκ, ειδική στις μερικές διαφορικές εξισώσεις.


Η Ούλινμπεκ έλαβε το βραβείο Abel 2019 για το θεμελιώδες έργο της στη γεωμετρική ανάλυση και στη gauge theory που άλλαξε ριζικά το μαθηματικό τοπίο. Οι θεωρίες της ανέτρεψαν την αντίληψή μας για τις ελάχιστες επιφάνειες, όπως αυτές που σχηματίζονται από σαπουνόφουσκες και πιο γενικά προβλήματα ελαχιστοποίησης σε πολυδιάστατους χώρους.


Η 76χρονη από το Κλίβελαντ έχει διακριθεί στην πανεπιστημιακή έρευνα ως επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και στο Institute for Advanced Study (IAS) στις ΗΠΑ και αποτελεί μία προσωπικότητα που πρωτοστατεί επίσης για την ισότητα των φύλων στις επιστήμες και στα μαθηματικά.


Είναι η πρώτη γυναίκα που τιμάται με το βραβείο Abel, που θεσπίστηκε το 2003 από τη νορβηγική κυβέρνηση με στόχο να αντισταθμίσει την απουσία του βραβείου Νόμπελ Μαθηματικών. Φέρει το όνομά του Νορβηγού μαθηματικού Νιλς Χέντρικ 'Αμπελ (1802-1829).
Ο πρώτος κλώνος αστυνομικού σκύλου
Την πρώτη κλωνοποίηση αστυνομικού σκύλου πραγματοποίησαν με επιτυχία επιστήμονες στην επαρχία Γιουνάν της νοτιοδυτικής Κίνας, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που ελπίζουν ότι θα μειώσει δραστικά τον χρόνο και το κόστος της εκπαίδευσης των λαγωνικών. Οι επιστήμονες κλωνοποίησαν τη «Σέρλοκ Χολμς των αστυνομικών σκύλων», ένα θηλυκό σκύλο ανιχνευτή και ο κλώνος της ονομάστηκε Kunxun.


Η εταιρεία Sinogene, που εργάστηκε πάνω στην κλωνοποίηση με το Γεωργικό Πανεπιστήμιο της Γιουνάν, ελπίζει ότι θα μπορέσει να επιτύχει «μαζική παραγωγή» κλωνοποιημένων αστυνομικών σκύλων, ώστε να συμβάλει στη μείωση του χρόνου και του κόστους εκπαίδευσης.


Σύμφωνα με την εφημερίδα «China Daily», η Kunxun, που είναι τριών μηνών, θα εκπαιδευτεί για τον εντοπισμό ναρκωτικών, θα μάθει τεχνικές ελέγχου και έρευνας για τον εντοπισμό στοιχείων. Στο μέλλον θα γίνει ένα πιστοποιημένο αστυνομικό σκυλί και θα ξεκινήσει να εργάζεται για τις Αρχές σε ηλικία περίπου δέκα μηνών. Αυτό θα γλιτώσει στο κράτος και χρήμα αλλά και χρόνο, αφού υπό κανονικές συνθήκες η εκπαίδευση ενός αστυνομικού σκύλου διαρκεί πέντε χρόνια.


Σημειώνεται πως ο πρώτος κλωνοποιημένος σκύλος στον κόσμο δημιουργήθηκε από επιστήμονες από τη Νότια Κορέα το 2005.