Αναλύσεις

Το πρώτο κλειστό Κέντρο Θεραπείας για ανήλικους χρήστες

Ξεκινά λειτουργία τέλη του μήνα και θα φιλοξενήσει σε πρώτο στάδιο επτά παιδιά

Το 2017 έκαναν αίτηση για θεραπεία 112 παιδιά


· Τα στοιχεία δείχνουν πως το 7% των μαθητών κάνουν χρήση κάνναβης
Στην κλειστή κοινωνία της Κύπρου, δεκάδες οικογένειες ζουν τον εφιάλτη των ναρκωτικών, ανήμπορες πολλές φορές να μιλήσουν, λόγω του στιγματισμού που θα δεχθούν και της προκατάληψης που υπάρχει, και τελικά καταλήγουν σιωπηρά να ανηφορίσουν τον Γολγοθά τους, που σε κάποιες περιπτώσεις οδηγεί στην απόλυτη καταστροφή και στην απώλεια ζωών.


Πόσο όμως αυτό σημαδεύει τις ζωές όταν πρόκειται για μικρά παιδιά, για ανήλικους νέους που επέλεξαν να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο για να γλιτώσουν από την ίδια τη ζωή; Κάποιοι νέοι πιστεύουν ότι αυτό απαιτεί η μόδα ή με τον τρόπο αυτό «ξεχωρίζουν». Μέσα στην ανωνυμία της πλαστής ευφορίας, διασκέδαζαν καλύτερα, λένε. Βέβαια αυτό από ένα σημείο και μετά καταλήγει σε δράμα.


Σε ό,τι αφορά τους εφήβους, οι αιτίες είναι συνήθως διαφορετικές. Ξεκινούν ή δοκιμάζουν ουσίες διότι θεωρούν είτε πως έτσι επαναστατούν είτε ότι γίνονται αποδεκτοί από συνομηλίκους τους. Μερικές φορές ισχύουν και τα δύο. Κοινός παρονομαστής για όλους είναι το μεγάλο σωματικό και ψυχικό κόστος, ενώ δυστυχώς ορισμένοι πληρώνουν αυτήν την επιλογή ακόμη και με την ίδια τους τη ζωή.
Και, όμως, έχουμε ανήλικους χρήστες...


Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ), το 2017 ζήτησαν θεραπεία 112 ανήλικοι. Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι κάθε χρόνο έχουμε άμεση ανάγκη να κρατήσουμε σε κλειστή μονάδα θεραπείας περίπου 15 ανηλίκους.


Τα στοιχεία της «ΑΑΕΚ» για το 2015 αναφέρουν ότι οι χρήστες μαθητές στην Κύπρο υπολογίζονται στο 7%, την ίδια ώρα που ο μέσος όρος στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι στο 16%. Οι συχνότερες ουσίες που «επιλέγονται» από τους μαθητές μας είναι η κάνναβη και οι μεταμφεταμίνες «crystal metch».


Δυστυχώς, τα δεδομένα οδηγούν στην ανάγκη δημιουργίας νέων δομών ή κάλυψη κενών που θα τερματίσουν το φαινόμενο και θα δώσουν δεύτερη ευκαιρία και ελπίδα στους νέους μας. Ευτυχώς την ανάγκη αυτή επεσήμανε πρώτη η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου. Ο πρόεδρός της, Άθως Γεωργίου, σε συνεργασία με την Κοινότητα Απεξάρτησης «Αγία Σκέπη» και το Υπουργείο Υγείας, επιχειρούν τώρα να καλύψουν ένα τεράστιο κενό.
Κλειστή μονάδα στη Λευκωσία


Η πρώτη κλειστή στέγη απεξάρτησης για ανηλίκους ουσιοεξαρτώμενους είναι πλέον γεγονός και βρίσκεται στη Λευκωσία. Η μονάδα θα αρχίσει να λειτουργεί μέχρι το τέλος του μήνα.


«Όπως γνωρίζετε, μέχρι στιγμής δεν υπήρχε κάτι ανάλογο, υπήρχαν μόνο ανοικτές δομές, δηλαδή τα ουσιοεξαρτώμενα παιδιά, μετά το απόγευμα επέστρεφαν σπίτι τους, ενώ τώρα με αυτήν τη διευθέτηση αντιμετωπίζεται ένα υπαρκτό πρόβλημα που υπήρχε μέχρι σήμερα και έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Με αυτήν την ενέργεια αντιμετωπίζουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα», επεσήμανε ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε προ ημερών στην κλειστή μονάδα. Ερωτηθείς εάν θα υπάρχει κόστος για τα άτομα που θα διαμένουν στη Στέγη ή αν θα φιλοξενούνται δωρεάν, ο Υπουργός διευκρίνισε ότι για τη λειτουργία του Κέντρου δίνεται χορηγία από το Υπουργείο Υγείας μέσω της ΑΑΕΚ.


Από πλευράς του ο Πρόεδρος της ΑΑΕΚ δήλωσε πως το συγκεκριμένο έργο αναμένεται να ικανοποιήσει ελλείμματα που υπήρχαν στην κυπριακή κοινωνία και επανέλαβε ότι υπάρχει δυνατότητα ένταξης 15 ατόμων, τονίζοντας ότι θα υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για την ένταξή τους, με κύριο γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους.


Κληθείς να πει πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα με τους ουσιοεξαρτώμενους, ο κ. Γεωργίου σημείωσε ότι το πρόβλημα όντως είναι υπαρκτό. «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι υπάρχει πρόβλημα και γι' αυτό λειτουργούμε αυτό το Κέντρο. Αν μιλήσουμε για αριθμούς, είμαστε καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Από τη στιγμή που υπάρχει ένας χρήστης, η δική μας η φιλοσοφία είναι ότι υπάρχει πρόβλημα», επεσήμανε.
Ο χρόνος φιλοξενίας


Όσον αφορά τον χρόνο που επιβάλλεται να παραμένουν στη Μονάδα οι ανήλικοι χρήστες, αυτός καθορίζεται ανάλογα με τις ανάγκες των ατόμων αλλά υπολογίζεται από έξι μέχρι εννιά μήνες.


Μιλώντας στη «Σημερινή» ο πρόεδρος της «ΑΑΕΚ», ανέφερε ότι με αυτό το έργο ολοκληρώνεται το θεραπευτικό πλαίσιο των ανηλίκων και το επόμενο βήμα είναι δημιουργία εντατικού ημερήσιου προγράμματος.


«Αυτήν τη στιγμή», πρόσθεσε, «υπάρχουν τέσσερα προγράμματα ανηλίκων σε όλην την Κύπρο και θεωρούμε ότι το θεραπευτικό πλαίσιο αξιολογείται με θετικό πρόσημο, σύμφωνα και με αξιολογήσεις που έχουν γίνει».


Το έργο στη νέα στέγη θα χρηματοδοτείται εξολοκλήρου από την Αρχή, θα αξιολογείται και θα εποπτεύεται από αυτήν και θα λειτουργεί κάτω από την επιστημονική ομάδα ειδικών της «Αγίας Σκέπης».
Κριτήρια επιλογής


Για όσους επιλεγούν να φιλοξενηθούν στη Μονάδα θα υπάρχουν κριτήρια, μεταξύ άλλων η ηλικία (κάτω των 19 ετών), ο βαθμός της χρήσης που γίνεται και πόσο αυτή επηρεάζει την καθημερινότητά τους και προκαλεί παραβατική συμπεριφορά.


Αξίζει να αναφερθεί πως αντίστοιχα Κέντρα στο εξωτερικό καταγράφουν επιτυχία, ενώ για τη λειτουργία του δικού μας Κέντρου γίνονται επισκέψεις για ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών.
Επιστροφή στο σχολείο


Η Κλινική Διευθύντρια της Θεραπευτικής Κοινότητας «Αγία Σκέπη», Τίνα Παύλου, εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για την υλοποίηση του έργου και ανέφερε ότι ήδη υπάρχει ομάδα εφτά ατόμων που θα ενταχθεί τις επόμενες μέρες. Πρόσθεσε πως στην όλη διαδικασία περιλαμβάνεται προετοιμασία των ανήλικων ουσιοεξαρτώμενων για περίπου 7-10 ημέρες.


«Ένας από τους μεγάλους μας στόχους είναι η εκπαίδευση, δηλαδή να μπορέσουμε να επαναφέρουμε αυτά τα άτομα, που είναι εκτός σχολείου συνήθως, πίσω στο εκπαιδευτικό σύστημα, να πάρουν όσα εφόδια μπορούν, να στηρίξουμε τους γονείς και την οικογένεια με δεξιότητες για να μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτό που συμβαίνει στο σπίτι τους, ούτως ώστε φεύγοντας από εδώ να μπορούν να ζήσουν για το υπόλοιπο της ζωής τους», υπογράμμισε.


Η νέα κλειστή δομή για ανήλικους χρήστες στελεχώνεται από έμπειρους επαγγελματίες υγείας, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, οι οποίοι θα βρίσκονται στο πλευρό τόσο των ανήλικων ουσιοεξαρτώμενων όσο και των οικογενειών τους. Στο πρόγραμμα θα περιλαμβάνεται εκτός από την εκπαίδευση, μουσική και αθλητισμός, ενώ ο στόχος είναι να προσφέρεται και εξατομικευμένο πρόγραμμα με βάση τις ανάγκες του κάθε παιδιού.