Υγεία

Η Χριστοδούλα μίλησε στις καρδιές και έδωσε ζωή στην «Αροδαφνούσα»

Η Χριστοδούλα μίλησε στις καρδιές και έδωσε ζωή στην «Αροδαφνούσα»

Το Κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας «Αροδαφνούσα» εξυπηρετεί περίπου 250 ασθενείς παγκυπρίως τον χρόνο


· Οι υπηρεσίες του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου εξυπηρετούν περίπου 3.000 ασθενείς παγκυπρίως τον χρόνο


· To 2018, ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου προσέφερε δωρεάν 60.000 εξυπηρετήσεις προς ασθενείς με καρκίνο και τους οικείους τους


· Η «καινούργια Αροδαφνούσα» θα είναι έτοιμη να δεχθεί ασθενείς, σε έναν άνετο και υπερσύγχρονο χώρο


· Η Τράπεζα Κύπρου παραμένει κύριος χορηγός και υποστηρικτής της Πορείας
Μάρτιος 1974. Πέντε μήνες πριν από την τουρκική εισβολή του Ιουλίου, διοργανώνεται η πρώτη Πορεία «Αγάπης» με σκοπό να συγκεντρωθούν χρήματα για την ανέγερση του πρώτου νοσηλευτηρίου για τη φροντίδα ασθενών με καρκίνο.


Η εισβολή των Τούρκων στο νησί και όλα όσα έφερε μαζί της, ανέβαλαν τα σχέδια και ανέστειλαν τις εργασίες για υλοποίηση του έργου. Οι καρκινοπαθείς υπέφεραν και μαζί τους οι οικογένειές τους, γιατί δεν λειτουργούσε εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για να τους περιθάλψει.


Μια από τους ασθενείς ήταν και η Χριστοδούλα. Βαριά άρρωστη και με προχωρημένο καρκίνο ξεσπιτώθηκε με βία από το σπίτι της στον Άγιο Μέμνονα Αμμοχώστου και βαριά κτυπημένη από τον καρκίνο, περπάτησε τον δρόμο της προσφυγιάς, έφθασε στη Σωτήρα και πέθανε με πόνο στην ψυχή και στο σώμα, χωρίς ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα. Τα νοσοκομεία ήταν γεμάτα πληγωμένους στρατιώτες και κανένας δεν μπορούσε να φροντίσει την αβοήθητη καρκινοπαθή.


Εις μνήμην


Ο γιατρός της Χριστοδούλας, Δημήτρης Σουλιώτης, ακτινολόγος/ακτινοθεραπευτής, εισηγείται τη μετονομασία της «Πορείας Αγάπης» σε πορεία Χριστοδούλας εις μνήμην της θαρραλέας Χριστοδούλας. Μάλιστα, ο τότε Πρόεδρος του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου, Χακόπ Κεχεγιάν, πρόσφερε τα πρώτα χρήματα για την ανέγερση της «Αροδαφνούσας».


Η πρώτη Πορεία Χριστοδούλας πραγματοποιήθηκε το 1976 και έκτοτε πραγματοποιείται κάθε Απρίλιο, για να ευαισθητοποιήσει το κοινό σε θέματα καρκίνου και να εξασφαλιστούν οι οικονομικοί πόροι για τη λειτουργία των πολλαπλών προγραμμάτων και υπηρεσιών που προσφέρονται δωρεάν στους καρκινοπαθείς και στις οικογένειές τους.


Η Πορεία έχει καθιερωθεί από τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου, ως η ετήσια εκδήλωση κοινωνικής αλληλεγγύης και ηθικής συμπαράστασης προς τους καρκινοπαθείς και αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων του Συνδέσμου.


Ο θεσμός της Πορείας αποδίδει κάθε χρόνο τον απαιτούμενο σεβασμό, το ενδιαφέρον και την αγάπη σε όσους πάσχουν από καρκίνο και στο πρόσωπο της Χριστοδούλας βλέπει το σύμβολο του αγώνα για την πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου.


Το ανεκτίμητο έργο του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου αγκαλιάζεται από την κοινή γνώμη, η οποία συμπαραστέκεται και συμμετέχει αθρόα στην όλη προσπάθεια και ανταποκρίνεται με ενδιαφέρον και κατανόηση, κάνοντας βίωμά της ότι ο καρκίνος είναι υπόθεση όλων μας και χρειάζεται την από κοινού έγκαιρη και προσεγμένη αντιμετώπιση.


Για πρώτη φορά


Τον Οκτώβριο του 1976 λειτούργησε για πρώτη φορά το Νοσηλευτήριο «Αροδαφνούσα» (5 δωμάτια με 6 κρεβάτια το κάθε δωμάτιο) για να καλύψει τις ανάγκες απόρων καρκινοπαθών και κυρίως ασθενών τελικού σταδίου, που χρειάζονταν στέγη και φροντίδα.


Σχεδόν 20 χρόνια μετά, το 1994, το νοσηλευτήριο ανακαινίζεται μερικώς και σε αυτό προστίθενται τρία μονόκλινα δωμάτια και καθιστικό για τους ασθενείς με κληροδότημα της Barbara Wilks, Αγγλίδας εγκατεστημένης στην Κύπρο που εκτίμησε το έργο του Αντικαρκινικού Συνδέσμου.


Το 2010, μετά από συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με την ανακουφιστική φροντίδα και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με καρκίνο και των οικογενειών τους, η «Αροδαφνούσα» αναβαθμίζεται. Προσφέρονται στους ασθενείς όλων των σταδίων 13 μονόκλινα δωμάτια και ένα δίκλινο, με σύγχρονο εξοπλισμό και δυνατότητα παραμονής των συγγενών των ασθενών μαζί τους. Ωστόσο, λόγω έλλειψης πόρων το έργο ολοκληρώθηκε σε 4-5 φάσεις, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του Συνδέσμου.


Νοσηλευτήριο με «χρώμα»


Ο κόσμος σέβεται το έργο που επιτελεί το Κέντρο και ανταποκρίνεται πάντοτε στο κάλεσμά του για στήριξη και βοήθεια. Εταιρείες, άτομα και οργανωμένα σύνολα ανταποκρίνονται, όταν και όποτε τους ζητηθεί βοήθεια. Τα χρήματα εξασφαλίστηκαν και το έργο ολοκληρώνεται χωρίς καμία διακοπή. Η «Αροδαφνούσα» μεταμορφώνεται σ’ ένα νοσηλευτήριο με «χρώμα», με ανέσεις για τον ασθενή και την οικογένειά του και προσφέρει σφαιρική φροντίδα από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας.


Η οικονομική κρίση του 2013 αναστέλλει τη λειτουργία κάποιων δωματίων, τα οποία επαναρχίζουν με τη στήριξη και πάλι της κυπριακής κοινωνίας.


Ωστόσο, οι αυξημένες ανάγκες για περισσότερες κλίνες ανακουφιστικής φροντίδας παγκυπρίως «ανάβουν» τις μηχανές για επέκταση της «Αροδαφνούσας», ώστε να είναι σε θέση να φιλοξενεί 25 καρκινοπαθείς.


Η «καινούργια Αροδαφνούσα»


Οι εργασίες για την επέκταση και την πλήρη ανακαίνιση του Κέντρου βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Η «καινούργια Αροδαφνούσα» σε μερικούς μήνες θα είναι έτοιμη να δεχθεί ασθενείς, σε έναν άνετο, υπερσύγχρονο χώρο, ο οποίος θα λειτουργεί με βάση ευρωπαϊκά πρότυπα και προδιαγραφές.


Παράλληλα, ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου συνεχίζει να επενδύει και στις υπόλοιπες υπηρεσίες του και, ιδιαίτερα, στις Υπηρεσίες Κατ’ Οίκον Φροντίδας Ασθενών, Φυσιοθεραπείας, Ψυχολογικής και Κοινωνικής Στήριξης, εξυπηρετώντας έναν μεγαλύτερο αριθμό ασθενών που δεν χρειάζονται ενδονοσοκομειακή φροντίδα και μπορούν να λαμβάνουν υπηρεσίες στα σπίτια τους ή στους χώρους του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου.


Εκτός από την ενδονοσοκομειακή φροντίδα στην «Αροδαφνούσα», παρέχεται ημερήσια φροντίδα στο «Ευαγόρειο» Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας στη Λεμεσό.


Συνολικά από τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου εξυπηρετούνται περίπου 3.000 ασθενείς παγκυπρίως, ενώ οι εξυπηρετήσεις που προσφέρονται δωρεάν στους ασθενείς και στις οικογένειές τους ξεπερνούν τις 60 χιλιάδες.


Η Τράπεζα Κύπρου στηρίζει


Η Τράπεζα Κύπρου παραμένει κύριος χορηγός και υποστηρικτής της Πορείας Χριστοδούλας και έχει συνδέσει το όνομά της με τη μεγαλύτερη προσπάθεια ενάντια στον καρκίνο. Η Τράπεζα με το ανθρώπινο δυναμικό της οργανώνουν εκδηλώσεις για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου και υποστηριχτές της Πορείας είναι Δήμοι, κοινότητες, σωματεία, κόμματα, τράπεζες, κυβερνητικά τμήματα, ημικρατικοί οργανισμοί, σχολεία, ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα, υπεραγορές, ιδιωτικές επιχειρήσεις κ.ά.


Κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας


Το Κέντρο προσφέρει, ανάμεσα σε άλλα:


· Έλεγχο του πόνου και άλλων συμπτωμάτων από την ασθένεια.


· Ψυχολογική στήριξη.


· Κοινωνική στήριξη.


· Φυσιοθεραπεία.


· Φιλοξενία κατά τη διάρκεια της υποβολής ασθενών σε θεραπείες στα ογκολογικά κέντρα.


· Φιλοξενία για ξεκούραση της οικογένειας.


· Φροντίδα τελικού σταδίου της νόσου.


Ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου, με τη στήριξη της Τράπεζας Κύπρου, διοργανώνει και φέτος την 44η Πορεία Χριστοδούλας, την Κυριακή, 14 Απριλίου 2019, στις 10:30 π.μ., σε όλες τις πόλεις. Θα προηγηθεί οδικός έρανος την Πέμπτη, 11 Απριλίου 2019, καθώς και έρανος σε υπεραγορές και καταστήματα, στις 11 και 12 Απριλίου 2019.


Για περισσότερες πληροφορίες για τις Πορείες και τις εκδηλώσεις, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.stimaxi.com.cy, ενώ μπορείτε να κάνετε την εισφορά σας στον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου με τους πιο κάτω τρόπους:


· Ηλεκτρονικές εισφορές στο www.stimaxi.com.cy


· Μέσω Quick-Pay application της Τράπεζας Κύπρου με τον κωδικό DON-967073.


· Μέσω SMS στο 7060: CAS 5 για εισφορές €5, CAS 3 για εισφορές €3, CAS 1 για εισφορές €1.