Διεθνή

Ποιο Brexit;,

Θολώνουν το τοποίο και ενδείνουν το κλίμα αβεβαιότητας

Οι τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τη διαδικασία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζουν να θολώνουν το τοπίο και να επιτείνουν το τεράστιο κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί σε σχέση με το Brexit. Το μοναδικό δεδομένο που έχει αλλάξει μετά και τις ψηφοφορίες της 27ης Μαρτίου 2019 είναι η παράταση της ημερομηνίας εξόδου της χώρας, που μεταφέρθηκε, με συντριπτική πλειοψηφία, από την 29η Μαρτίου 2019 στην 12ην Απριλίου 2019 και εφόσον υπάρξει έγκριση του σχεδίου αποχώρησης από το Βρετανικό Κοινοβούλιο μέχρι και την 22α Μαΐου 2019, μια μέρα δηλαδή πριν από την έναρξη των εκλογικών διαδικασιών στα κράτη - μέλη της Ένωσης για ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


Η ανάληψη των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν στις 27 Μαρτίου 2019 από το ίδιο το Βρετανικό Κοινοβούλιο αποτέλεσε μια ιδιαίτερα σπάνια περίπτωση στη συνταγματική ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου αν και, εκ του αποτελέσματος, οι ενδεικτικές ή προκριματικές ψηφοφορίες, που εν πάσει περιπτώσει δεν δεσμεύουν την Κυβέρνηση, έχουν θολώσει το τοπίο ακόμη περισσότερο. Η απόρριψη και των 8 αιτημάτων - προτάσεων που αφορούσαν όλα τα σενάρια εξόδου ή και παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταδεικνύει ότι ούτε και μέχρι σήμερα οι βουλευτές δεν μας είπαν τι προτιμούν σε σχέση με τη διαδικασία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου.


Μια αξιοσημείωτη εξέλιξη, που σημειώθηκε, ήταν η επιβεβαίωση των φημών που ήθελαν την Πρωθυπουργό Μέι να παραιτείται εάν και εφόσον η Βουλή των Κοινοτήτων επικυρώσει τη συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κίνηση αυτή προκάλεσε ήδη την αλλαγή στάσης σημαντικών μελών του σκληρού πυρήνα του Brexit, που προηγουμένως έπνεαν μένεα κατά της συγκεκριμένης ψηφοφορίας, αλλά μάλλον, λόγω του ενδεχομένου κούρσας διαδοχής στην ηγεσία των Συντηρητικών και άρα της Κυβέρνησης άλλαξαν άποψη.


Αν και οι αριθμοί εξακολουθούν να παραμένουν αρνητικοί για την κ. Μέι, που δεν έχει την πλειοψηφία των βουλευτών της -κάποιοι μάλιστα αναφέρουν ότι δεν έχει ούτε τον έλεγχο του κόμματός της- η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο λόγω της απόφασης του ιρλανδικού DUP που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της κ. Μέι με τους 10 βουλευτές που έχει στο Βρετανικό Κοινοβούλιο και το οποίο ανακοίνωσε ότι δεν θα στηρίξει τη συμφωνία αποχώρησης.


Αυτό σημαίνει ότι η κ. Μέι έχει ανάγκη περισσότερους εργατικούς βουλευτές, που δεν θα ακολουθήσουν τη γραμμή του κόμματός τους και θα υποστήριζαν ενδεχομένως τη συμφωνία της σε μια νέα, τρίτη ψηφοφορία επί της συμφωνίας που ήδη απορρίφθηκε ως έχει τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο του 2019 με μεγάλη πλειοψηφία.


Σε όλες τις περιπτώσεις, οι εξελίξεις είναι και θα παραμείνουν δραματικές με τα χρονικά περιθώρια να έχουν προφανώς σχεδόν εξαντληθεί και, παρά την απόρριψη των προκριματικών προτάσεων, όλα τα σενάρια να βρίσκονται ξανά στο προσκήνιο, με το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit να παραμένει ακόμη στον ορίζοντα.
ΔΡ ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ*
Λέκτορας Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, LL.BLaw (Bristol), Ph.D in Law - International Law and Human Rights (Kent), Διευθυντής Μονάδας Νομικής Κλινικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας