Διεθνή

Σύντομες Εξωτερικές Ειδήσεις

Βρέθηκε το χαμένο «Γυναικείο Μπούστο»
Το χαμένο «Γυναικείο Μπούστο» (Ντόρα Μάαρ) του Πικάσο, το πορτρέτο μιας από τις ερωμένες του διάσημου ζωγράφου, ανακτήθηκε χάρη στον «Ιντιάνα Τζόουνς των έργων τέχνης» μετά από πολλά χρόνια που είχε κλαπεί. Πρόκειται γι' ακόμα μία επιτυχία του Ολλανδού ντετέκτιβ έργων τέχνης, Άρθουρ Μπραντ, ο οποίος, μετά από τέσσερα χρόνια έρευνας, κόσμησε τους τοίχους του διαμερίσματός του για ένα βράδυ με το πολύτιμο εύρημα προτού το επιστρέψει.


Ο πίνακας αξίας 25 εκατομμυρίων ευρώ είχε κλαπεί από τη θαλαμηγό ενός Σαουδάραβα σεΐχη στη Γαλλική Ριβιέρα το 1999. Πρόκειται για σπάνιο πορτρέτο της Μάαρ, μιας από τις ερωμένες του Πικάσο με μεγάλη επιρροή πάνω του. Η γαλλική αστυνομία είχε εγκαταλείψει τις έρευνες θεωρώντας ότι χάθηκε για πάντα. Μέχρι που ο Μπραντ ανέλαβε να βρει τον πίνακα που άλλοτε κοσμούσε το σπίτι του μεγάλου Ισπανού ζωγράφου. Τον πίνακα του παρέδωσαν δύο μεσάζοντες, έχοντάς τον τυλιγμένο με κόλλες χαρτί μέσα σε μαύρες σακούλες σκουπιδιών.
Τέλος στη σπατάλη του Manneken Pis
Άφωνοι έμειναν οι υπεύθυνοι του Δήμου των Βρυξελλών όταν διαπίστωσαν ότι το περίφημο Manneken Pis, το άγαλμα-σύμβολο της πόλης, σπαταλά καθημερινά έως και 2.500 λίτρα νερού, ποσότητα η οποία αντιστοιχεί με τις ανάγκες 10 νοικοκυριών. Την εν λόγω ανακάλυψη έκανε ένας μηχανικός όταν τοποθέτησε μετρητή στο Manneken Pis. Ως προσωρινό μέτρο κατασκευάστηκε ένα κανάλι μέσα από το οποίο το νερό που πέφτει θα επιστρέφει στο άγαλμα, ενώ το επόμενο βήμα θα είναι η εγκατάσταση ενός μόνιμου κυκλώματος.


«Μπορούμε με υπερηφάνεια να πούμε ότι για πρώτη φορά μετά από 400 χρόνια το Manneken Pis δεν ουρεί φρέσκο τρεχούμενο νερό. Επόμενος στόχος μας να επιθεωρήσουμε όλα τα σιντριβάνια προκειμένου να αποφύγουμε παρόμοιες σπατάλες», δήλωσε εκπρόσωπος του Δήμου των Βρυξελλών. Σημειώνεται πως το άγαλμα κατασκευάστηκε το 1619, ωστόσο αυτό που βρίσκεται κοντά στην Γκραν Πλας των Βρυξελλών είναι αντίγραφο, καθώς το πρωτότυπο φυλάσσεται σε μουσείο.
Χάσαμε τα σημάδια των εξωγήινων;
Μία νέα θεωρία, που υποστηρίζει πως ο άνθρωπος μπορεί να έχει χάσει σημάδια που αποδεικνύουν την ύπαρξη εξωγήινης ζωής, ερευνά η NASA. Αυτό ανέφερε στους International Business Times ο Silvano P. Colombano, του Ames Research Center της NASA. Όπως είπε ο ίδιος, η ζωή στη Γη μπορεί να είναι μέρος μίας γενικότερης αλυσίδας εξέλιξης. Αυτό σημαίνει πως ίσως κάπου στο σύμπαν υπάρχουν ανώτερα όντα, τα οποία είναι πιο προηγμένα από τον άνθρωπο, αλλά ενδέχεται να μην έχουν την ίδια γενετική σύσταση με αυτόν.


Παρότι είναι λογικό να θεωρηθεί πως η ζωή σε άλλους πλανήτες -αν υπάρχει- ξεκίνησε με τον ίδιο τρόπο όπως και στη Γη, ο Colombano εξήγησε πως ίσως πρέπει να εξεταστεί και η πιθανότητα οι εξωγήινοι να μην είναι «οργανισμοί με βάση τον άνθρακα, όπως εμείς». Αυτή η θεωρία μειώνει και την πιθανότητα να έχουν την ίδια τεχνολογία με το ανθρώπινο γένος, καθώς είναι τεράστια τα χρονικά κενά στην αλυσίδα της εξέλιξης.
Η Σκωτσέζα που δεν αισθάνεται πόνο
Μια ηλικιωμένη γυναίκα στη Σκωτία δεν αισθάνεται σχεδόν καθόλου πόνο, εξαιτίας μια σπάνιας μετάλλαξης σε ένα γονίδιό της, όπως ανακοίνωσαν επιστήμονες στη Βρετανία. Η γυναίκα νιώθει επίσης πολύ λίγο άγχος ή φόβο και επιπλέον φαίνεται να έχει αυξημένη ικανότητα επούλωσης των τραυμάτων της χάρη στην ίδια γενετική μετάλλαξη. Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι η ανακάλυψη θα βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για χρόνιους ή μετεγχειρητικούς πόνους, μετατραυματικό στρες, αποκατάσταση τραυμάτων κ.ά..


Οι γιατροί μελέτησαν τη γυναίκα, όταν στα 65 της αυτή αναζήτησε θεραπεία για ένα πρόβλημα στο ισχίο της, το οποίο αποδείχθηκε ότι οφειλόταν σε σοβαρή εκφύλιση της άρθρωσης, μολονότι εκείνη δεν ανέφερε ότι ένιωθε κάποιο πόνο, όπως θα ήταν το αναμενόμενο. Την επόμενη χρονιά έκανε λόγω οστεοαρθρίτιδας χειρουργική επέμβαση και στα δύο χέρια της, η οποία είναι μια πολύ επώδυνη διαδικασία, αλλά εκείνη πάλι δεν ένιωσε τον παραμικρό πόνο μετά την επέμβαση.


Τελικά αποκάλυψε ότι ποτέ δεν είχε χρησιμοποιήσει κάποιο αναλγητικό, ενώ στα οκτώ της είχε σπάσει το χέρι της, αλλά για μέρες δεν είχε πει τίποτε σε κανέναν, αφού δεν πονούσε ιδιαίτερα.