Διεθνή

Μερικές συνέπειες του Brexit (II)

Ο κλάδος που χτυπήθηκε σημαντικά από την απειλή του Brexit είναι ο κλάδος των αυτοκινήτων, αφού το 40% των εξαγωγών κατευθύνονται προς την Ευρώπη
Το σίριαλ του Brexit συνεχίζεται. Από την άλλη μεριά είναι ενδιαφέρον να δούμε μερικές από τις συνέπειες του Brexit, που κάνουν τα μέρη να είναι επιφυλακτικά γι’ αυτό.


Για το Η.Β. ήδη υπάρχουν πολλές συνέπειες από το επαπειλούμενο Brexit. Σύμφωνα με ειδικούς, η απώλεια της μέσης δραστηριότητας στο Η.Β. ανέρχεται σε 6.6 δισεκατομμύρια λίρες κατά τρίμηνο (7,6 δισεκατομμύρια ευρώ) από την εποχή του δημοψηφίσματος (βλ. Marie Charrel, «Le Brexit pese deja sur l’economie britannique», Le Monde, 10 Απριλίου 2019, σελ. 14). Η οικονομία του Η.Β. έχει κλυδωνιστεί και κλυδωνίζεται. Μεγάλες διεθνείς τράπεζες μετέθεσαν 1500 θέσεις εργασίας από το Λονδίνο στην Ηπειρωτική Ευρώπη, όπως το Παρίσι, τη Φρανκφούρτη, το Δουβλίνο.


Εκείνος όμως ο κλάδος που χτυπήθηκε σημαντικά από την απειλή του Brexit είναι ο κλάδος των αυτοκινήτων. Και αυτό επειδή 40% των εξαγωγών κατευθύνονται προς την Ευρώπη. Στα μέσα του Γενάρη, η Jaguar Land Rover απέλυσε 4500 πρόσωπα στο Η.Β. Τον Φεβράρη η Honda έκλεισε το εργοστάσιό της στο Swinton, ενώ η Nissan αποφάσισε να κατασκευάζει ορισμένα αυτοκίνητά της στην Ιαπωνία παρά στο Η.Β. όπως μέχρι σήμερα (οπ. παρ.)


Η κατάσταση λοιπόν για το Η.Β. δεν είναι ρόδινη. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ΕΕ δεν θα επηρεαστεί.


Όπως είναι γνωστό, η κ. May προσπαθεί να βρει κάποια λύση απέναντι στη μέχρι σήμερα αρνητική στάση της Βουλής των Κοινοτήτων. Ως είναι γνωστό, η θέση της επίσης κλυδωνίζεται και οι δελφίνοι συνωστίζονται, όπως π.χ. ο κ. Boris Johnson.


Σχετικά με την ΕΕ, η κ. May προσπαθεί να πείσει για τις θέσεις της το Βερολίνο και το Παρίσι. Η κ. Merkel φαίνεται να είναι η «καλή», ενώ ο κ. Macron φαίνεται να είναι ο «κακός». Βέβαια αυτά είναι μόνο κλισέ και ο καθένας βλέπει περισσότερο τα συμφέροντα της χώρας του σε συνδυασμό βέβαια με την Ευρώπη.


Η κατάσταση συνεχίζει να είναι εκρηκτική και αναμένουμε με ενδιαφέρον την έκβασή της.
ΔΡ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ ΘΕΟΔΟΥΛΟΥ
c.a.theodoulou@cytanet.com.cy
Δικηγόρος,
Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων
(Η.Ε.Ι., Γενεύης, Ελβετίας).
Πρώην Μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ στο Τμήμα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.