Διεθνή

Σύντομες Εξωτερικές Ειδήσεις

Ντελίβερι με... drones
Την πρώτη στον κόσμο εμπορική υπηρεσία αερομεταφοράς για καταναλωτές μέσω μη επανδρωμένων drones εγκαινιάζει η Google, στην Καμπέρα της Αυστραλίας. Η υπηρεσία με την ονομασία Project Wing θα μεταφέρει από αέρος τρόφιμα, ποτά, φάρμακα και άλλα εμπορεύματα απευθείας στα σπίτια των καταναλωτών.


Η σχετική έγκριση δόθηκε από την αυστραλιανή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας CASA, μετά από δοκιμές διάρκειας 18 μηνών που έκανε στο βόρειο τμήμα της Καμπέρας η Project Wing, θυγατρική της Alphabet (μητρική της Google), στη διάρκεια των οποίων δεν υπήρξε κανένα ατύχημα. Ήδη 12 τοπικές επιχειρήσεις έχουν υπογράψει συμφωνία να διανέμουν τα προϊόντα στους πελάτες τους, από παγωτά, σοκολάτες και καφέδες έως ψωμί και εξοπλισμό γκολφ.


Στη διάρκεια των δοκιμών υπήρξαν παράπονα από μερικούς κατοίκους για τον θόρυβο που έκαναν τα εναέρια οχήματα, γι' αυτό η Project Wing ανέπτυξε στη συνέχεια ένα πιο αθόρυβο τύπο drone.


Η νέα υπηρεσία αερομεταφοράς θα αρχίσει επίσημα τη λειτουργία της σε ορισμένα προάστια της Καμπέρας εντός ολίγων εβδομάδων, ενώ αργότερα θα επεκταθεί και σε άλλα προάστια.
«Πνίγηκε» η Βενετία
Η πόλη της Βενετίας, χτισμένη πάνω στα νερά της λιμνοθάλασσας που την περιβάλλει, είναι πολύ συνηθισμένο να βλέπει τον χειμώνα τους δρόμους της να πλημμυρίζουν από τα νερά των καναλιών, που διατρέχουν όλο το μήκος και πλάτος της.


Την εβδομάδα, όμως, που μας πέρασε, η στάθμη των νερών έφθασε σε ύψη πρωτόγνωρα, τουλάχιστον για όσο μπορούν να θυμούνται οι σημερινοί της κάτοικοι.
Το μέγιστο ύψος των υδάτων της πλημμύρας έφθασε στη Βενετία τα 134 εκατοστά. Πρόκειται για έναν αριθμό που είναι σπανιότατος τουλάχιστον για τον Απρίλιο. Στην ιστορία της πόλης, μόνο μία φορά το ύψος των υδάτων ξεπέρασε αυτόν τον αριθμό, όταν τον Απρίλιο του 1936 έφθασε τα 147 εκατοστά.


Με βάση το ύψος της στάθμης των υδάτων, υπολογίζεται πως είχε πλημμυρίσει σχεδόν το 50% της έκτασης της πόλης. Ευτυχώς, πλέον η στάθμη των υδάτων άρχισε να υποχωρεί, φτάνοντας τα 129 εκατοστά.
Χάσαμε 9,6 δις τόνους πάγου
Οι παγετώνες της Γροιλανδίας, της Ανταρκτικής και άλλων περιοχών του πλανήτη, που λιώνουν σταδιακά λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας, συμβάλλουν κατά 25% έως 30% στη συνολική άνοδο της στάθμης των θαλασσών, σύμφωνα με μια νέα έρευνα Ευρωπαίων επιστημόνων. Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Nature" και ανέλυσε στοιχεία για πάνω από 19.000 παγετώνες διεθνώς, εκτιμά ότι περισσότεροι από 9.6 δισεκατομμύρια τόνοι πάγου χάθηκαν από τους παγετώνες της Γης μεταξύ 1961-2016, ανεβάζοντας συνολικά κατά 27 χιλιοστά (σχεδόν τρία εκατοστά) τα επίπεδα των θαλασσών.


Οι παγετώνες σήμερα καλύπτουν μια έκταση της Γης περίπου 706.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και έχουν ένα συνολικό όγκο πάγου 170.000 κυβικών χιλιομέτρων. Η ετήσια απώλεια των πάγων τους σήμερα εκτιμάται σε περίπου 335 εκατομμύρια τόνους, ένας όγκος πάγου αντιστοιχεί σε άνοδο των υδάτων κατά σχεδόν ένα χιλιοστό τον χρόνο. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η μεγαλύτερη απώλεια πάγων διαχρονικά έχει συμβεί σε παγετώνες της Αλάσκας και ακολουθούν εκείνοι της Παταγονίας στη Νότια Αμερική, καθώς και στις αρκτικές περιοχές.