Διεθνή

Επιστρέφει το φάντασμα της τρομοκρατίας

Τζιχαντιστές με ευρωπαϊκά διαβατήρια στην ΕΕ

Σοκ, σε πρώτο επίπεδο, μούδιασμα σε δεύτερο προκάλεσαν οι αποκαλύψεις των μυστικών υπηρεσιών της Δύσης, ότι οι τζιχαντιστές ετοιμάζουν νέα αιματοχυσία στην Ευρώπη. Το λεγόμενο Ισλαμικό Χαλιφάτο μπορεί όντως να έχει ηττηθεί στα πεδία των μαχών στη Συρία και το Ιράκ, ωστόσο οι φανατικοί ισλαμιστές που το υπηρετούν, και σε αρκετές περιπτώσεις είναι κάτοχοι ευρωπαϊκών διαβατηρίων, κυρίως γεννημένοι και αναθρεμμένοι στη Γαλλία και το Βέλγιο, δεν έχουν εξολοθρευθεί. Αντίθετα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες παρακολούθησης και ασφάλειας, έχουν επιστρέψει στην αρχική τους βάση, έχουν «βαφτιστεί» εκ νέου με τα προηγούμενα ονόματά τους και ζουν ανάμεσά μας. Έτοιμοι να υλοποιήσουν εν ευθέτω χρόνο τα αιματηρά τους σχέδια εναντίον των χωρών στις οποίες ανατράφηκαν μεν, μίσησαν δε.
Οι νέες προειδοποιήσεις


Ένα νέο Μπατακλάν. Αυτό «υπόσχονται» οι τζιχαντιστές με νέο βίντεο που ανήρτησαν στον ιστότοπο που διατηρούν, αμέσως μετά την ανακοίνωση από τις δυτικές κυβερνήσεις ότι ηττήθηκαν και στο τελευταίο πεδίο μάχης στη Συρία. Οι εικόνες που ντύνουν τις απειλές, για άλλη μια φορά δείχνουν ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ενώ εστιάζουν στη νύχτα τρόμου της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, το 2015.
Η νύχτα της φρίκης


Ήταν νύχτα της 13ης Νοεμβρίου το 2015, όταν η Ευρώπη έζησε από κοντά την απόλυτη φρίκη της τρομοκρατίας. Δεν ήταν το πρώτο χτύπημα των τρομοκρατών, ήδη οι Χριστιανοί και οι Γιαζίντι είχαν ζήσει πολύ χειρότερα στο Ιράκ και τη Συρία. Ήδη είχαν πραγματοποιηθεί δεκάδες χτυπήματα στην Αίγυπτο και αλλού. Ήταν όμως το πρώτο μαζικό και ταυτόχρονο χτύπημα, σε διαφορετικά σημεία, στην καρδιά της Ευρώπης. Την πρωτεύουσα της Γαλλίας. Το Παρίσι.


Ιδιαιτερότητα των δραστών πως όλοι τους ήταν μουσουλμάνοι μεν, πολίτες δε της Γαλλίας, του Βελγίου και της Βρετανίας.


Το πρώτο μέρος του σχεδίου τους για επίθεση αυτοκτονίας καμικάζι στο γήπεδο «Σταντ ντε Φρανς», κατά τη διάρκεια φιλικού αγώνα της Γαλλίας με τη Γερμανία, παρουσία της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και του Προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, απέτυχε. Όχι όμως και το δεύτερο μέρος του σχεδίου.
Πάνω από 120 άνθρωποι νεαρής ηλικίας βρίσκουν φρικτό θάνατο στη μουσική σκηνή του θεάτρου Μπατακλάν κατά τη διάρκεια συναυλίας, από τις σφαίρες των τζιχαντιστών.


Συνολικά τα σημεία των επιθέσεων ήταν έξι.


Η αιματηρή πορεία ξεκίνησε από το Σταντ ντε Φρανς, βόρεια του Παρισιού, όπου ανατινάχθηκαν οι τρεις πρώτοι τζιχαντιστές της ISIS σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και προκαλώντας δεκάδες τραυματισμούς. Ακολούθησαν πυροβολισμοί σε εξωτερικούς χώρους εστιατορίων και μπαρ, όπου 39 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο. Ο αιματηρός σχεδιασμός ολοκληρώθηκε στο θέατρο Μπατακλάν, στο 11ο διαμέρισμα των Παρισίων. Εκεί 90 άνθρωποι «έσβησαν». Η Ευρώπη βυθίστηκε στο πένθος και οι πολίτες της αναγνώρισαν για πρώτη φορά τον τρομακτικό κίνδυνο που τους χτύπησε την πόρτα. Μέχρι σήμερα ζουν με τον φόβο ενός νέου Μπατακλάν.
Το νήμα των αποκαλύψεων


Η νίκη των δυτικών δυνάμεων στο πεδίο των μαχών της Συρίας ήταν το πρώτο βήμα για την επιβεβαίωση των φόβων που, έτσι κι αλλιώς, εκφράζουν τους τελευταίους μήνες οι υπηρεσίες πληροφοριών της ΕΕ. Το νήμα άρχισε να ξετυλίγεται τη στιγμή που ειδικοί ανέγνωσαν το ψηφιακό αρχείο που οι τζιχαντιστές του λεγόμενου Ισλαμικού Χαλιφάτου άφησαν πίσω στο συριακό, τελευταίο, προπύργιό τους. Ο σκληρός δίσκος φέρει την υπογραφή του ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, και των έξι υπαρχηγών του.


Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου η Ιντερπόλ, σε ένα από τα αρχεία αναφέρεται πως μεταξύ των σχεδίων αιμοβόρων τζιχαντιστών προβλέπει ευρεία επίθεση στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Γερμανίας, καθώς και σε αγωγό πετρελαίου κοντά στη Βασιλεία, στην Ελβετία. Στο μεταξύ, παρά τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί, δεν είναι ξεκάθαρο πότε άρχισαν οι σχεδιασμοί, πότε αναμένεται το χτύπημα, πού βρίσκεται ο ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης -ο θάνατος του οποίου έχει ανακοινωθεί τρεις φορές, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί- και ποια είναι τα πραγματικά ονόματα των εκτελεστών του σχεδίου, που, όπως φαίνεται από τα στοιχεία, διατηρούν ευρωπαϊκά διαβατήρια.
Ενεργό το δίκτυο χρηματοδότησης


Μεταξύ άλλων, από τα στοιχεία που έχουν πέσει στα χέρια και βρίσκονται στο μικροσκόπιο των δυτικών αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών, το δίκτυο χρηματοδότησης και επιχειρήσεων ανά τον κόσμο, που αποφέρει σημαντικά έσοδα στους τζιχαντιστές για την υλοποίηση των σχεδιασμών τους, καλά κρατεί. Στον σκληρό δίσκο που βρέθηκε, αποκαλύπτεται ένα τεράστιο δίκτυο συμμοριών διάπραξης ληστειών, διαδικτυακής παρακολούθησης, ενοικίασης οχημάτων και υποκλοπών από ηλεκτρονικούς υπολογιστές κομβικών υπηρεσιών.


Το γεγονός προκαλεί πονοκέφαλο στις αρμόδιες υπηρεσίες που οφείλουν, αλλά δεν γνωρίζουν πώς μπορούν να ξεμπλέξουν το κουβάρι και να φτάσουν στην άκρη του νήματος. Σύμφωνα με τα ηλεκτρονικά αρχεία, πάντως, ένας εκ των αρχηγών των τρομοκρατών, ονόματι Αμπού Κχαμπάμπ αλ Μουχατζίρ, συντονίζει δύο τρομοκρατικά κλιμάκια στη Γερμανία και ένα στη Ρωσία με σκοπό τη χρηματοδότηση της οργάνωσης.


Το σχέδιο περιλαμβάνει μεταφορά τρομοκρατών μέσω Τουρκίας και την εκδήλωση επιθέσεων με άτομα αραβικής, ρωσικής και καυκασιανής καταγωγής.
Στο «παιχνίδι» και η Ελλάδα


Ο ρόλος της Τουρκίας, με βάση τα αρχεία που έχουν βρεθεί, είναι δεδομένος. Αποτελεί τον απόλυτο κόμβο μετακίνησης των τρομοκρατών και δεν είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται το βρόμικο παιγνίδι της Άγκυρας. Δεδομένο είναι ωστόσο και πως από τη στιγμή που ο μεταβατικός σταθμός είναι η Τουρκία, η Ελλάδα παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στις μεταβάσεις. Προφανώς και η Ελλάδα ως χώρα δεν αποτελεί στόχο των τρομοκρατών και ούτε αναφέρεται στα αρχεία που έχουν ανευρεθεί, είναι όμως ο πρώτος σταθμός για τη μετάβαση στις ισχυρές χώρες της ΕΕ, που είναι και οι βασικοί στόχοι. Το γνωστό πια σε όλους προσφυγικό μονοπάτι των Βαλκανίων.
Άρχισαν οι εξονυχιστικοί έλεγχοι


Από την πρώτη στιγμή οι υπηρεσίες πληροφοριών και οι αντιτρομοκρατικοί ουλαμοί έπιασαν δουλειά, σε μια ευρεία επιχείρηση εξονυχιστικών ελέγχων. Στόχος να ελεγχθούν ένας προς έναν οι πρόσφυγες που έχουν περάσει στην Ευρώπη, ώστε να εντοπίσουν τα ύποπτα άτομα ή άτομα που έχουν χρησιμοποιήσει ψεύτικες ταυτότητες. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να διασφαλίσει πως θα εντοπιστούν οι κάτοχοι των ευρωπαϊκών διαβατηρίων που μπορεί να πέρασαν με ψεύτικα στοιχεία, ώστε να μη διαπιστωθεί πως είχαν μεταβεί στη Συρία και το Ιράκ, αλλά πλέον ζουν με τις κανονικές τους ταυτότητες.


Από τους μέχρι τώρα ελέγχους έχει συλληφθεί ένα πρόσωπο στο Βέλγιο.


Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι όλοι οι τρομοκράτες που πραγματοποίησαν ανεμπόδιστοι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη ήταν γνωστοί στις Αρχές, είχαν ανακριθεί ως ύποπτοι για ισλαμιστικές διασυνδέσεις, αλλά δεν είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση.