Διεθνή

Σύντομες Εξωτερικές Ειδήσεις

Το Στόουνχεντζ κτίστηκε από Μικρασιάτες
Δεν φθάνει το χάος του Brexit, ένα νέο πλήγμα -επιστημονικό αυτήν τη φορά- έρχεται να κάνει τα πράγματα χειρότερα για την πατροπαράδοτη βρετανική υπερηφάνεια. Οι κατασκευαστές του διάσημου μνημείου του Στόουνχεντζ, που αποτελεί καμάρι κάθε Βρετανού, φαίνεται πως κατάγονταν από τα παράλια της Μικράς Ασίας και την Ανατολία, σύμφωνα με μια νέα γενετική έρευνα.


Οι πρόγονοι των κατασκευαστών του Στόουνχεντζ ήταν αγρότες που, ξεκινώντας το ταξίδι τους προς τα δυτικά από την περιοχή της σημερινής Τουρκίας και της ανατολικής ακτής του Αιγαίου, αφού διέσχισαν τη Μεσόγειο, έφθασαν στην Ιβηρική και από εκεί -μέσω Γαλλίας- κατέληξαν στη Βρετανία περίπου το 4.000 π.Χ.


Γρήγορα, λόγω και του πολύ μεγαλύτερου αριθμού τους, αντικατέστησαν τους ντόπιους κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες, με εξαίρεση τη Δυτική Σκωτία. Οι απόγονοί τους κάποια στιγμή, περί το 3.000 π.Χ., άρχισαν να κτίζουν το μνημείο του Στόουνχεντζ, για λόγους που δεν είναι απολύτως σαφείς μέχρι σήμερα.
Ανθρώπινη καρδιά από... εκτυπωτή
Επιστήμονες παρουσίασαν πρόσφατα στο Τελ Αβίβ ένα πρωτότυπο ανθρώπινης καρδιάς τρισδιάστατης εκτύπωσης από ανθρώπινους ιστούς και με αγγεία, μια «μείζονα» πρόοδο, σύμφωνα με τους ίδιους, για τη θεραπεία καρδιαγγειακών νόσων και την πρόληψη της απόρριψης μοσχευμάτων. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ παρουσίασαν στους δημοσιογράφους αυτήν την αδρανή καρδιά μεγέθους κερασιού, βυθισμένη μέσα σ' ένα υγρό.


«Είναι η πρώτη φορά που τυπώνουμε μια καρδιά ολόκληρη μαζί με τα κύτταρά της και τα αιμοφόρα αγγεία της, είναι επίσης η πρώτη φορά που χρησιμοποιούμε ύλη και κύτταρα προερχόμενα από τον ασθενή», είπε ένας από τους επιστήμονες, ο καθηγητής Ταλ Ντβιρ, ο οποίος διηύθυνε τις έρευνες. Επιστήμονες είχαν καταφέρει στο παρελθόν να παραγάγουν τη δομή μιας καρδιάς, όμως με συνθετικά ή φυσικά στοιχεία τα οποία δεν προέρχονταν από τον ασθενή, με κίνδυνο να υπάρξει ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού.
Το «μαύρο κουτί» του καρκίνου
Πολλά πράγματα στο περιβάλλον μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, αλλά μέχρι και σήμερα είναι δύσκολο να συνδέσει κάποιος ένα συγκεκριμένο καρκίνο σε έναν άνθρωπο με μια συγκεκριμένη αιτία. Τώρα, Βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι έκαναν πρόοδο, ώστε να υπάρξει ένα «μαύρο κουτί», που -όπως στα αεροπορικά δυστυχήματα- θα μπορεί να ρίξει «φως» στην αιτία κάθε καρκίνου με πιο συγκεκριμένο τρόπο, με δεδομένο ότι η αιτία είναι «γραμμένη» στο DNA του.


Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Κέιμπριτζ και του Βασιλικού Κολεγίου (King's) του Λονδίνου δημιούργησαν έναν κατάλογο γενετικών μεταλλάξεων, που -όπως τα δαχτυλικά αποτυπώματα- θα βοηθούν τους γιατρούς να εντοπίζουν εκείνον τον περιβαλλοντικό παράγοντα (ρύπανση, υπεριώδης ακτινοβολία, καπνός τσιγάρου, αλκοόλ κ.α.), που ευθύνεται για τον καρκινικό όγκο ενός ασθενούς.


Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες έδωσαν στη δημοσιότητα έναν πρώτο κατάλογο τέτοιων «υπογραφών» από 41 καρκινογόνους παράγοντες του περιβάλλοντος, ο οποίος στο μέλλον θα διευρυνθεί.
Ηλεκτρικό ρεύμα από... χιόνι
Ένα νέο θαύμα της επιστήμης έγινε γνωστό πριν λίγες ημέρες, δίνοντας νέα δεδομένα όσον αφορά την παραγωγή ενέργειας. Ερευνητές στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν την πρώτη στον κόσμο συσκευή που δημιουργεί ηλεκτρισμό από την πτώση του χιονιού. Η συσκευή, που καθιστά περιττές τις μπαταρίες, είναι φθηνή, μικρή, λεπτή και εύκαμπτη σαν φύλλο πλαστικού, ενώ προορίζεται κυρίως για απομακρυσμένες και απομονωμένες περιοχές.


Οι μηχανικοί του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ενεργειακής νανοτεχνολογίας "Nano Energy", ονόμασαν τη συσκευή «τριβοηλεκτρική νανογεννήτρια με βάση το χιόνι» (TENG). Η συσκευή, που παράγεται από τρισδιάστατο εκτυπωτή, μπορεί να παράγει 0,2 mW (μιλιβάτ), ανά τετραγωνικό μέτρο.