Παιδεία

Καλά κρατεί η κρίση

Οι εκπαιδευτικοί προειδοποιούν για τη λήψη δυναμικών μέτρων

H κρίση στην Παιδεία καλά κρατεί, με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις να προειδοποιούν για νέα μέτρα, αν δεν ληφθούν υπόψη θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι του διαλόγου από τον περασμένο Σεπτέμβριο και για τα οποία μάλιστα δόθηκαν σαφή χρονοδιαγράμματα για λήψη αποφάσεων. Ως εκ τούτου, σε ανακοίνωσή τους οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ και ΠΟΕΔ τόνισαν την απαρέσκειά τους απέναντι στο γεγονός ότι ο θεσμικός διάλογος δεν ολοκληρώθηκε, όπως αναμενόταν, στη βάση των προνοιών του καταστατικού της ΜΕΠΕΥ, ενώ τα πράγματα οργανώνονται και κυλούν σύμφωνα με την τρέχουσα σχολική χρονιά.


Ένα από τα κυριότερα θέματα που τους απασχολούν είναι η στελέχωση των σχολείων, η οποία για την επόμενη χρονιά βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη και οι μέχρι σήμερα ανάγκες στελέχωσης υπολογίζονται με βάση τα όσα ίσχυσαν κατά τη φετινή σχολική χρονιά, γεγονός απαράδεκτο, όπως ξεκαθαρίζει η ΟΕΛΜΕΚ. Μιλώντας στη «Σ» ο Πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ, Παναγιώτης Λυσάνδρου, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «δεν αξίζει τον κόπο να διακινδυνεύσουμε τη νέα σχολική χρονιά», αφήνοντας να υπονοηθεί ότι δεν θα διστάσουν να λάβουν μέτρα αν δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο.
«Ουδεμία ανταπόκριση»


Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις αξιολόγησαν τα μέχρι στιγμής δεδομένα αναφορικά με την πορεία και την εξέλιξη του θεσμικού διαλόγου στο πλαίσιο της ΜΕΠΕΥ και κατέληξε σε διαπιστώσεις, παρατηρήσεις και σε συγκεκριμένες προειδοποιήσεις. Αυτό που χαρακτηρίζει τη μέχρι σήμερα πορεία είναι η αδράνεια και η στασιμότητα, σύμφωνα πάντα με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις. Ο κ. Λυσάνδρου ανέφερε ότι τα ζητήματα που παρέμειναν στον διάλογο χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα είναι καίρια για την ομαλή σχολική χρονιά.


«Από τη ΜΕΠΕΥ εξαρτάται ο αριθμός των εκπαιδευτικών που θα διοριστούν. Άρα, χωρίς να ολοκληρωθεί η συζήτηση στη ΜΕΠΕΥ, η στελέχωση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί. Φοβάμαι ότι θα μας έρθει το καλοκαίρι και πάλι δεν θα γίνει η στελέχωση. Υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες. Η συμφωνία έγινε στις 26 Σεπτεμβρίου, όταν είχαμε πει για πιστώσεις διδακτικών χρόνων και χρονοδιαγράμματα. Η ολοκλήρωση του θεσμικού διαλόγου έπρεπε να γίνει στις 31 Δεκεμβρίου του 2018. Το δεύτερο χρονοδιάγραμμα έλεγε για ένα μήνα αργότερα, δηλαδή στις 31 Ιανουαρίου 2019. Ήρθε ο Φεβρουάριος, ο Μάρτιος και είμαστε εδώ λίγο πριν από τη λήξη της σχολικής χρονιάς», πρόσθεσε.
Πολλά τα ανοικτά θέματα


Η νέα σχολική χρονιά 2019-2020 ήδη οργανώνεται και η στελέχωση των σχολείων προχωρεί κανονικά. Σύμφωνα με τον κ. Λυσάνδρου, αν δεν παρθούν σύντομα αποφάσεις για τη στελέχωση, τότε θα δημιουργηθούν προβλήματα την επόμενη χρονιά.


«Δεν μπορείς να αφήσεις εκπαιδευτικούς πίσω και να ξεκινήσεις τη νέα σχολική χρονιά και μετά να αποφασίσεις να κάνεις αλλαγές. Οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν τώρα. Χρειαζόμαστε είκοσι εκπαιδευτικούς περισσότερους και θα πρέπει να γνωρίζουμε από τώρα για τη στελέχωσή τους, ώστε να δημιουργηθεί το σωστό πρόγραμμα και ο σωστός καταμερισμός ευθυνών, διδακτικών ωρών κ.λπ. Αν γίνει αυτό αργότερα, θα πρέπει να αλλάξει ολόκληρο το πρόγραμμα ενός σχολείου, να μοιραστούν από την αρχή ευθύνες, διδακτικές ώρες κ.λπ, γεγονός που διαταράσσει όλη την ομαλή λειτουργία του σχολείου.


»Ένα άλλο θέμα που πρέπει να λυθεί είναι το πέναλτι που έχουν όσοι αφυπηρετούν πρόωρα στα 63 τους αντί στα 65. Επίσης οι ώρες διδασκαλίας των βοηθών διευθυντών, οι ώρες εξωδιδακτικού χρόνου... Το ένα τέταρτο των εκπαιδευτικών όλων είναι χωρίς ταμείο προνοίας, ούτε συνταξιοδοτικό. Μιλούμε για χιλιάδες. Από την άλλη η λίστα με τους αδιόριστους είναι εκεί. Οι εκπαιδευτικοί που θεωρούνται αορίστου χρόνου, επίσης προκαλούν προβλήματα εφόσον μπλοκάρουν την ομαλή πορεία των διορισμών. Τα θέματα είναι πάρα πολλά και είναι εκεί ανοικτά», ανέφερε.
«Κάναμε επτά μήνες υπομονή»


Με επιστολή τους στον Υπουργό Παιδείας, που απέστειλαν τη Μεγάλη Τετάρτη, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ζητούν να ξεκαθαριστεί στη βάση ποιων παραμέτρων θα γίνει η στελέχωση της νέας σχολικής χρονιάς, λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτές παραμένουν ανοιχτές από το περασμένο καλοκαίρι. Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Γιάννος Σωκράτους, δήλωσε πως η ΟΕΛΜΕΚ επέδειξε σοβαρή, υπεύθυνη και εποικοδομητική στάση στο πλαίσιο του θεσμικού διαλόγου και θέτει την 30ή Απριλίου ως την καταληκτική ημέρα για αποφάσεις.


«Κάναμε όχι τρεις αλλά εφτά μήνες υπομονή και αν δεν δοθούν πειστικές και σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουμε θέσει μέχρι τις 30 Απριλίου, τότε θα προχωρήσουμε σε άλλες αποφάσεις και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του». Στο πλευρό της ΟΕΛΜΕΚ και της ΟΛΤΕΚ βρίσκεται και η ΠΟΕΔ, η οποία διά στόματος του Προέδρου της, Φίλιου Φυλακτού, αναφέρει ότι οι αποφάσεις που θα παρθούν από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις της Μέσης Εκπαίδευσης θα υιοθετηθούν και από αυτούς.


Από την άλλη πλευρά ο Πρόεδρος της ΜΕΠΕΥ, Χρίστος Πατσαλίδης, σε δηλώσεις του στο ΣΙΓΜΑ ανέφερε ότι σύντομα θα καλέσει τις εκπαιδευτικές οργανώσεις για να ολοκληρωθεί ο διάλογος, ο οποίος βρίσκεται σε καλό σημείο και με καλή διάθεση θα ολοκληρωθεί. Στο μεταξύ, στις 2 Μαΐου θα συγκληθεί εκ νέου το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ, προκειμένου να εξετάσει τις μέχρι τότε εξελίξεις και να λάβει αποφάσεις για δυναμικά μέτρα, σε περίπτωση που η πορεία των πραγμάτων κινείται προς άλλη κατεύθυνση.