Διεθνή

«Τραγική η κατάσταση στη Βενεζουέλα»

Ζητούν από τη Λευκωσία να αναγνωρίσει την Κυβέρνηση Γκουαιδό

«Στη Βενεζουέλα έχουμε δικτατορία. Έχουμε τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση που σημειώθηκε ποτέ στη Λατινική Αμερική»
Αποκλειστική συνέντευξη στο «Σίγμα» και τη «Σημερινή» παραχώρησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, Φρανσίσκο Σούκρε, ο οποίος βρέθηκε στη Λευκωσία προερχόμενος από την Αθήνα, σε μια προσπάθεια να πείσει τις δύο κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν, όπως και οι 24 από τις 28 χώρες της ΕΕ, την κυβέρνηση Γκουαϊδό.


Ο Φρανσίσκο Σούκρε περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, υπό το καθεστώς Μαδούρο. Έκανε λόγο για ανθρώπους που λιμοκτονούν και που αργοσβήνουν ώρα με την ώρα αναζητώντας ένα πιάτο φαΐ, την ώρα που ο δικτάτορας, όπως αποκαλεί τον Νικολάς Μαδούρο, εμποδίζει την ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στη χώρα.
Τρώνε από τα σκουπίδια


«Στη Βενεζουέλα έχουμε δικτατορία. Έχουμε τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση που σημειώθηκε ποτέ στη Λατινική Αμερική. Περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα εξαιτίας της τραγικής κατάστασης της οικονομίας. Άνθρωποι πεθαίνουν λόγω έλλειψης φαγητού και φαρμάκων», είπε χαρακτηριστικά ο Φρανσίσκο Σούκρε.


Ο τελών χρέη ΥΠΕΞ στην αυτοανακηρυχθείσα κυβέρνηση Γκουαϊδό μιλά για εικόνες με άδεια ράφια στις υπεραγορές και παιδιά να ψάχνουν στα σκουπίδια για λίγο φαγητό. Ο πληθωρισμός, δηλώνει ο Φρανσίσκο Σούκρε, ανήλθε στα 20 εκατομμύρια τοις εκατόν, με την οικονομία να έχει συρρικνωθεί κατά 53% τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ η παραγωγή πετρελαίου μειώθηκε στο 30%. Η αποκάλυψη ότι οι πολίτες εργάζονται νυχθημερόν, για να κερδίσουν μόλις 5 δολάρια, συγκλονίζει.


«Ο κατώτατος μισθός στη Βενεζουέλα ανέρχεται περίπου στα 5 δολάρια τον μήνα. Ένας μισθός που δεν αρκεί ούτε και για την αγορά μιας λίβρας τυριού», αναφέρει το δεξί χέρι του Γκουαϊδό, συμπληρώνοντας ότι «είναι λυπηρό να βλέπει κάποιος μικρά παιδιά, ενός έτους, ή μικρότερα να πεθαίνουν εξαιτίας της έλλειψης φαγητού», πρόσθεσε.
Το μήνυμα προς την Κυβέρνηση


Όπως είπε, 60 χώρες μέχρι τώρα έχουν αναγνωρίσει την κυβέρνηση Γκουαϊδό, στη Βενεζουέλα. Ο Νικολάς Μαδούρο συνεχίζει να έχει τη στήριξη των υψηλόβαθμων αξιωματούχων του στρατού, την ώρα που το 90% των χαμηλότερων στρωμάτων του Σώματος στηρίζουν την αλλαγή, ανέφερε ο Βενεζουελανός αξιωματούχος, καλώντας παράλληλα τη Λευκωσία να προχωρήσει στην αναγνώριση της κυβέρνησης Γκουαϊδό, ενώ διαβεβαίωσε τη στήριξη του ηγέτη της αντιπολίτευσης στις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου.


«Η Κύπρος δεν έχει αναγνωρίσει ακόμα τον Γκουαϊδό», αναφέρει ο Σούκρε, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι, «αναγνωρίζοντας τον Γκουαϊδό η Κύπρος, αναγνωρίζει παράλληλα τους αγώνες της Βενεζουέλας. Αναγνωρίζει το δικαίωμα της Βενεζουέλας να ζήσει σε μιαν αληθινή Δημοκρατία αλλά και το δικαίωμα της Βενεζουέλας για ευημερία».


Την ίδια στιγμή στέλνει το δικό του μήνυμα στην κυπριακή Κυβέρνηση για μελλοντική συνεργασία με την κυβέρνηση Γκουαϊδό σε συγκεκριμένους τομείς, όπως ο τουρισμός και η ενέργεια.


«Έχετε ιστορία στη διαχείριση της τουριστικής βιομηχανίας. Εμείς θέλουμε να ανοικοδομήσουμε τη χώρα μας και θέλουμε τη στήριξη της Κύπρου, για να το πετύχουμε αυτό, και στον τουριστικό τομέα», δηλώνει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, προτείνοντας, επίσης, «τη συνεργασία της Κύπρου με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, που θα εκλεγεί σύντομα σε νέες διαφανείς και νόμιμες εκλογές, στον τομέα της ενέργειας».
Ο κλεμμένος χρυσός


Τέλος, ερωτηθείς για τις πληροφορίες ότι αεροσκάφος του Μαδούρο μετέφερε εκτός χώρας, μέσω Αθηνών, τον χρυσό της Βενεζουέλας, ο τελών χρέη ΥΠΕΞ, ήταν πέρα από σαφής. Οι πληροφορίες, είπε, δεν έχουν εξακριβωθεί, επιβεβαιώνοντας, ωστόσο, ότι ο Μαδούρο κλέβει τον χρυσό και τον πωλεί παράνομα στις χώρες της Αφρικής.


«Όντως έχουν κλέψει τον χρυσό της Βενεζουέλας από τον κόσμο, για να τον πουλήσουν παράνομα. Πήραν σχεδόν το 100% του χρυσού. Όσον όμως αφορά την Ελλάδα, δεν έχουμε καμιάν απόδειξη ότι η χώρα συνεργάζεται σε αυτήν την παράνομη ενέργεια. Δεν έχουμε αποδείξεις. Απλώς ξέρουμε ότι ο Μαδούρο εξάγει τον χρυσό σε άλλες χώρες», είπε.