Διεθνή

Πύρρειος νίκη για Ερντογάν στις δημοτικές

Το αποτέλεσμα επιβεβαίωσε ότι το μισό εκλογικό σώμα στηρίζει τον Τούρκο Πρόεδρο, αλλά στον αντίποδα παγιώνεται το άλλο μισό που διαφωνεί με τις πολιτικές του
Τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών της Τουρκίας που πραγματοποιήθηκαν την 31η Μαρτίου 2019 αποτελούν ουσιαστικά μια πύρρειο νίκη για τον Πρόεδρο της Τουρκίας, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στον προεκλογικό με πέραν των 100 εμφανίσεών του και ο οποίος διακήρυσσε τη σημαντικότητα των εκλογών για τη σταθερότητα της χώρας και έθετε ως στοίχημα την νίκη του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ.


Παρόλο το γεγονός ότι το ΑΚΡ συγκράτησε τα ποσοστά του, τα αποτελέσματα των εκλογών αποτελούν πλήγμα για τον Ερντογάν για πολλούς λόγους, πέραν της προσωπικής του παρέμβασης στην προεκλογική περίοδο. Πρώτον, είναι η πρώτη φορά από το 2002 ουσιαστικά που ο Ερντογάν χάνει σε εκλογές - παρόλο που το ΑΚΡ έχει διατηρήσει τα ποσοστά του, η απώλεια σημαντικών μητροπολιτικών δήμων, στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Άγκυρα, η Κωνσταντινούπολη και στα μεσογειακά παράλια, αποτελεί ένα ποιοτικό πλήγμα για τον Ερντογάν.


Δεύτερον, το γεγονός ότι τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης συσπειρώθηκαν υπό την ομπρέλα ενός συνασπισμού και κατάφεραν ενωμένα να επιφέρουν τις απώλειες δήμων που ελέγχονταν από το ΑΚΡ αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη στην πολιτική ζωή της χώρας. Τρίτον, το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει ξανά ότι ο Ερντογάν ελέγχει το μισό εκλογικό σώμα, το οποίο τον στηρίζει, αλλά στον αντίποδα υπάρχει το άλλο μισό, που διαφωνεί, εκ του αποτελέσματος, με τις πολιτικές του.


Αν και οι επόμενες εκλογές θα πραγματοποιηθούν το 2023, οπόταν η πρωτοκαθεδρία του Ερντογάν δεν αμφισβητείται μέχρι τότε, ο ίδιος έχει πλέον να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Η Τουρκία βρίσκεται ξανά σε μια μεγάλη οικονομική κρίση, με τον πληθωρισμό να φτάνει στο 20%, την ανεργία να αγγίζει το 11% με έναν στους πέντε νέους να είναι άνεργοι και τις τιμές των τροφίμων να έχουν αυξηθεί κατά 30% τον τελευταίο χρόνο. Παράλληλα, η Τουρκία αντιμετωπίζει έναν ακήρυχτο εμπορικό πόλεμο από τις ΗΠΑ, την ίδια στιγμή που οι σχέσεις των δυο παραμένουν τεταμένες, ενώ η χώρα έχει να αντιμετωπίσει πολλά ανοιχτά ζητήματα στις εξωτερικές της σχέσεις.


Υπό το πρίσμα των πιο πάνω, η επόμενη περίοδος για την Τουρκία αναμένεται να είναι κρίσιμη, αφού θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που η χώρα αντιμετωπίζει τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό μέτωπο. Σημαντικός θα είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Ερντογάν θα αντιδράσει, ειδικά σε σχέση με τη Σύρια αλλά και με τα ενεργειακά τεκταινόμενα στην νοτιοανατολική Μεσόγειο.


Έχοντας, εν πάσει περιπτώσει, ξεπεράσει τον σκόπελο των δημοτικών εκλογών, ο Ερντογάν έχει τώρα καθαρό το πεδίο να συνεχίσει την Προεδρία του με τις υπέρμετρες εξουσίες που την περιβάλλουν μετά τη συνταγματική τροποποίηση και η εκτίμηση είναι ότι ειδικά στα θέματα που αφορούν και μας, η Τουρκία δεν θα αλλάξει την πολιτική της και γι' αυτό πρέπει να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι.