Διεθνή

Σύντομες Εξωτερικές Ειδήσεις

Ιδού τα πρώτα σπίτια στον Άρη
Μία πρώτη γεύση από τη μορφή που θα έχουν τα ανθρώπινα σπίτια στον πλανήτη Άρη μάς έδωσε η NASA, που ανακοίνωσε τους τρεις φιναλίστ του διαγωνισμού για το καλύτερο 3D μοντέλο κατοικίας που μπορεί να στηθεί σε αυτό το περιβάλλον. Ο διαγωνισμός είχε ξεκινήσει το 2015 και είχε ως ζητούμενο οι συμμετέχοντες να σχεδιάσουν καταλύματα τα οποία θα είναι κατάλληλα για διαβίωση στη Σελήνη, το Φεγγάρι και -γιατί όχι- και άλλου. Κάθε μοντέλο κρίθηκε, μεταξύ άλλων, για την αρχιτεκτονική του αρτιότητα, την αισθητική του, αλλά και τη σκοπιμότητα πίσω από τον σχεδιασμό.


Οι τρεις νικητές αυτής της φάσης μοιράστηκαν το χρηματικό έπαθλο των 100.000 δολαρίων. Στην επόμενη φάση, που ξεκινά στις αρχές Μαΐου, οι φιναλίστ θα εκτυπώσουν 3D μοντέλα των σχεδίων τους. Αξίζει να σημειώσουμε πως αυτός ο διαγωνισμός είναι μόλις ένα λιθαράκι στη μεγαλεπήβολη προσπάθεια της NASA να στείλει ξανά ανθρώπους στη Σελήνη και σταδιακά στον Άρη.
Απολιθώματα από την «Αποκάλυψη»
Για πρώτη φορά Αμερικανοί και Ευρωπαίοι επιστήμονες πιστεύουν ότι βρήκαν ίχνη -απολιθώματα ψαριών, δέντρων και ζώων- αμέσως μετά την κατακλυσμική πρόσκρουση στη Γη πριν από περίπου 66 εκατομμύρια χρόνια ενός μεγάλου αστεροειδούς, που οδήγησε στην εξαφάνιση των έως τότε κυρίαρχων δεινοσαύρων, αλλά και του 75% όλης της πανίδας και της χλωρίδας εκείνης της εποχής.


Συγκεκριμένα, ανασκαφές στην περιοχή Μπάουμαν στη Βόρεια Ντακότα των ΗΠΑ έφεραν στο φως μια εντυπωσιακή συλλογή απολιθωμάτων, τα οποία είχαν σκεπαστεί από πολλαπλά θραύσματα που είχαν πέσει από τον ουρανό, προφανώς μετά την εκτίναξή τους στον αέρα μετά την πρόσκρουση. Τα απολιθώματα έφεραν επίσης ενδείξεις ότι είχαν κατακλυστεί από το νερό, πιθανώς εξαιτίας ενός τεραστίων διαστάσεων τσουνάμι που προκάλεσε η πτώση του αστεροειδούς με διάμετρο γύρω στα 12 χιλιόμετρα.


Οι ερευνητές εκτιμούν ότι για πρώτη φορά οι επιστήμονες έχουν την ευκαιρία να πάρουν μια ιδέα των τρομερών γεγονότων που συνέβησαν μερικά λεπτά έως ώρες μετά την πρόσκρουση του αστεροειδούς σε μια περιοχή στον σημερινό Κόλπο του Μεξικού.
Στα 7,7 δις ο πληθυσμός της Γης
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για τον υπερπληθυσμό, καθώς οι κάτοικοι της Γης ανέρχονται στα 7,7 δισεκατομμύρια το 2019 και αναμένεται να αυξηθούν ραγδαία στο μέλλον. Σε εισήγηση του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, αναφέρεται πως η Γη το 2050 αναμένεται να φθάσει τα 9,7 δισεκατομμύρια κατοίκους, ενώ στα τέλη του 21ου αιώνα θα φθάσει περίπου τα 11 δισεκατομμύρια. Οι βασικές τάσεις που διέπουν την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, όπως προστίθεται, συνίστανται στο ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός γίνεται «πιο γηραιός και πιο κινητικός, ενώ συγκεντρώνεται περισσότερο παρά ποτέ σε πόλεις».


Εκτός των άλλων, αναμένεται ότι η αύξηση του πληθυσμού μπορεί να επιφέρει μείωση των φυσικών πόρων και να επιβαρύνει το οικοσύστημα του πλανήτη. Στην εισήγηση επισημαίνεται, επίσης, ότι το μέσο προσδόκιμο ζωής το 2019 έφθασε τα 72,3 χρόνια, ενώ το 2030 αναμένεται να αυξηθεί κατά δύο χρόνια φθάνοντας τα 74,3 χρόνια.