Υγεία

Τα επόμενα βήματα για το ΓεΣΥ

Πυρετώδεις προετοιμασίες λίγο πριν από την τελική ευθεία

Κάτι λιγότερο από δύο μήνες μάς χωρίζουν από την έναρξη της Α’ φάσης της εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) και απομένουν ακόμη να γίνουν πολλά. Μιλώντας στη «Σημερινή» η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Έφη Καμμίτση, αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν μέχρι την 1η Ιουνίου 2019 και για τις πυρετώδεις προετοιμασίες που διενεργούνται από πλευράς του Οργανισμού, ώστε να μην ξεφύγουν από τα καθορισμένα χρονοδιαγράμματα.
Εγγράφηκαν πέραν των 350 ιατρών


Η κ. Καμμίτση υπενθύμισε πως από την 1η Μαρτίου ξεκίνησε η καταβολή των εισφορών των δικαιούχων για το νέο σύστημα και ότι από την 21ην Ιανουαρίου είχαν αρχίσει οι εγγραφές προσωπικών ιατρών για ενήλικες και παιδιά. Μέχρι στιγμής, όπως είπε, εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να συμβληθούν με τον ΟΑΥ πέραν των 350 προσωπικών ιατρών για ενήλικες, καθώς και αρκετοί παιδίατροι. Τώρα, συνέχισε, είμαστε στο στάδιο της έγκρισης των αιτήσεων των εν λόγω ιατρών, με τους οποίους ο ΟΑΥ θα συνάψει συμβόλαια. Την ίδια ώρα, εξετάζονται οι αιτήσεις των ειδικών ιατρών, των οποίων οι εγγραφές ξεκίνησαν περί τα τέλη του Φεβρουαρίου και συνεχίζονται. Παράλληλα, γίνονται οι εγγραφές των υπόλοιπων παροχέων, δηλαδή των φαρμακοποιών, των κλινικών και των εργαστηρίων.
Οι εγγραφές των δικαιούχων


Σύμφωνα με την κ. Καμμίτση, το επόμενο βήμα είναι η ανακοίνωση των ονομάτων των προσωπικών ιατρών που θα συμβληθούν με τον ΟΑΥ, η οποία θα γίνει με τη δημοσιοποίηση των σχετικών καταλόγων και μετά η ανακοίνωση της ημερομηνίας έναρξης των εγγραφών των δικαιούχων. Η εγγραφή θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του ΟΑΥ ή με μία επίσκεψη στον προσωπικό ιατρό της επιλογής τους. Τονίζεται ότι όλοι οι δικαιούχοι θα πρέπει να εγγραφούν στο σύστημα, ενώ παράλληλα θα κληθούν να επιλέξουν τον προσωπικό τους ιατρό. Όπως υπέδειξε η κ. Καμμίτση, οι δικαιούχοι πρέπει να ενεργοποιήσουν το δικαίωμά τους, ανεξάρτητα εάν καταβάλλουν την εισφορά από την 1η Μαρτίου.
Νομοθετικές εκκρεμότητες


Στο μεταξύ, η κ. Καμμίτση αναφέρθηκε και στις νομοθετικές εκκρεμότητες που υπάρχουν, καθώς όπως είπε, απομένουν να εγκριθούν από τη Βουλή οι κανονισμοί για τους προσωπικούς ιατρούς, τα φάρμακα, τα εργαστήρια και γενικά για τους παροχείς φροντίδας υγείας του νέου συστήματος. Πρόκειται, όπως σημείωσε, για νομοθεσίες που πρέπει να ψηφιστούν από την Ολομέλεια της Βουλής πριν από την 1η Ιουνίου 2019. Περαιτέρω, αξίζει να σημειωθεί πως εκκρεμότητα αποτελεί επίσης ο κατάλογος των φαρμάκων που θα διατίθενται δωρεάν με το ΓεΣΥ, ο οποίος καταρτίζεται αυτήν την περίοδο.
Το κέντρο εξυπηρέτησης


Κληθείσα να σχολιάσει τα παράπονα που εκφράζονται σχετικά με την έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών για το νέο σύστημα, η κ. Καμμίτση ανέφερε πως οι διαδικασίες και όλες οι λεπτομέρειες υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, ενώ όπως είπε, σύντομα θα κυκλοφορήσουν και κάποια σχετικά ενημερωτικά έντυπα. Πρόσθεσε πως γίνονται συνεχώς ενημερώσεις και προωθητικές ενέργειες σε δημόσιους χώρους, ενώ επιπλέον υπάρχουν και οι διαφημίσεις στους δρόμους και τα σποτάκια που προβάλλονται από τα τηλεοπτικά κανάλια.


Περαιτέρω, σημείωσε πως από τον περασμένο Δεκέμβριο λειτουργεί το Κέντρο Εξυπηρέτησης, το οποίο αποτελεί ένα ενιαίο σημείο επαφής μεταξύ του ΟΑΥ και των δικαιούχων. Οι δικαιούχοι, όπως και οι παροχείς υγείας, μπορούν να απευθύνονται στο κέντρο, είτε τηλεφωνικά στο 17000 είτε μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο info@gesy.org.cy, και να ζητούν πληροφορίες ή διευκρινίσεις για όλα τα θέματα που αφορούν στο ΓεΣΥ. Το Κέντρο Εξυπηρέτησης του ΓεΣΥ λειτουργεί από τις 8:00 π.μ. μέχρι τις 8:00 μ.μ. τις καθημερινές και από τις 8:00 π.μ. μέχρι τις 4:00 μ.μ. τα Σάββατα.
Στον αέρα οι εισφορές αν γίνει πατατράκ


Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με τις εισφορές των δικαιούχων, οι οποίες ξεκίνησαν ήδη να καταβάλλονται στο ταμείο του ΓεΣΥ, σε περίπτωση που έρθουν τα πάνω κάτω και τελικά το νέο σύστημα δεν εφαρμοστεί σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα.


Η νομοθεσία προνοεί ότι το νέο σύστημα θα αρχίσει να λειτουργεί την 1η Ιουνίου 2019 και δεν υπάρχει κάποια πρόνοια που να καλύπτει το ενδεχόμενο της μη εφαρμογής του, αφού κανείς δεν είχε προβλέψει κάτι τέτοιο. Αν όμως γίνει ένα πατατράκ και τελικά δεν εφαρμοστεί το ΓεΣΥ, τότε θα πρέπει να γίνει τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας για να αλλάξουν τα χρονοδιαγράμματα και παράλληλα να προστεθεί μία πρόνοια που να καθορίζει τι θα γίνουν τα χρήματα που θα προκύψουν μέχρι εκείνη τη στιγμή από τις εισφορές των δικαιούχων.


Πάντως, αξίζει να αναφέρουμε πως οι άνθρωποι του ΟΑΥ είναι πεπεισμένοι ότι όλα θα γίνουν με βάση τα χρονοδιαγράμματα. Όπως δήλωσε, εξάλλου, η κ. Καμμίτση, «πρόκειται για μία τεράστια μεταρρύθμιση, για την οποία τώρα μπήκαμε στην τελική ευθεία».
Το νέο σύστημα στην πράξη
ΠΩΣ ΘΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΧΟΜΕΝΟ ΙΟΥΝΙΟ

Οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ, οι οποίοι άρχισαν ήδη να καταβάλλουν τις εισφορές τους από τον περασμένο μήνα, αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε αναμονή για να κάνουν την εγγραφή τους στο νέο σύστημα. Όταν ανακοινωθεί η έναρξη των εγγραφών των δικαιούχων στο ΓεΣΥ, θα κληθούν να επιλέξουν από έναν μακροσκελή κατάλογο τον προσωπικό ιατρό που θέλουν να επισκέπτονται είτε οι ίδιοι είτε τα παιδιά τους.


Απ' εκεί και πέρα, από την 1η Ιουνίου 2019 θα ξεκινήσουν να λαμβάνουν τις υπηρεσίες που θα προσφέρει το νέο σύστημα. Από εκείνη την ημερομηνία και μετά, σε περίπτωση που κάποιος αρρωστήσει, θα επικοινωνεί με τον προσωπικό του ιατρό και θα κλείνει ραντεβού για να τον εξετάσει. Ο προσωπικός ιατρός θα κάνει τη διάγνωση και θα παραπέμπει τον ασθενή στον παροχέα που ενδείκνυται αναλόγως της περίπτωσης.


Για παράδειγμα, εάν απλώς χρειάζεται φάρμακα, τότε θα δίνει στον ασθενή τη συνταγή με τα φαρμακευτικά σκευάσματα που πρέπει να λάβει και ο ασθενής θα πηγαίνει στο φαρμακείο που τον βολεύει -υπό την προϋπόθεση ότι ο εν λόγω φαρμακοποιός είναι συμβλημένος με τον ΟΑΥ και συμμετέχει στο ΓεΣΥ- και θα τα αγοράζει. Θα πληρώνει την καθορισμένη συμπληρωμή, δηλαδή ένα ευρώ για κάθε σκεύασμα, εκτός εάν θέλει να αγοράσει το ακριβότερο φάρμακο. Σε αυτήν την περίπτωση θα πληρώνει τη διαφορά της τιμής μεταξύ του φθηνότερου σκευάσματος και του ακριβότερου, καθώς και το ένα ευρώ της συμπληρωμής.


Εάν, όμως χρειάζεται να παραπεμφθεί σε ειδικό ιατρό ή σε εργαστήριο για περαιτέρω εξετάσεις, τότε θα κληθεί να επιλέξει μεταξύ των συμβλημένων παρόχων ιατρικών υπηρεσιών και πάλι από τους καταλόγους που θα βρίσκονται αναρτημένοι στην ιστοσελίδα του ΟΑΥ.


Ανάλογα με το πού θα τον παραπέμψει ο προσωπικός του ιατρός, ο ασθενής κατά την επίσκεψή του στον παροχέα υγείας θα πληρώνει τις εξής συμπληρωμές: 1 ευρώ ανά εργαστηριακή εξέταση ή ομάδα εργαστηριακών εξετάσεων, 6 ευρώ ανά επίσκεψη σε νοσηλευτή ή μαία, 6 ευρώ ανά επίσκεψη σε ειδικό ιατρό εξαιρουμένων ιατρών με ειδικότητα στην ακτινολογία/ ακτινοδιαγνωστική, κυτταρολογία και παθολογική ανατομία, 10 ευρώ ανά υπηρεσία φροντίδας υγείας που διενεργείται από ειδικό ιατρό με ειδικότητα στην ακτινολογία/ ακτινοδιαγνωστική, 10 ευρώ ανά επίσκεψη σε άλλο επαγγελματία υγείας και 10 ευρώ ανά επίσκεψη σε νοσηλευτήριο για τη λήψη υπηρεσιών φροντίδας υγείας σε περιπτώσεις ατυχημάτων και επειγόντων περιστατικών.


Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέγιστο ετήσιο ποσό συμπληρωμής θα ανέρχεται στα 75 ευρώ για τους λήπτες Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ), τους χαμηλοσυνταξιούχους και τα παιδιά κάτω των 21 ετών και στα 150 ευρώ για τον υπόλοιπο πληθυσμό.


Πέρα από την πρόσβαση των δικαιούχων σε ειδικό ιατρό μέσω εξασφάλισης παραπεμπτικού από κάποιον άλλο παροχέα, όπως αναφέρεται πιο πάνω, οι δικαιούχοι θα μπορούν να επισκέπτονται και απευθείας τον ειδικό ιατρό της επιλογής τους, αλλά θα καλούνται να καταβάλλουν την προβλεπόμενη συνεισφορά ύψους 25 ευρώ. Εξαίρεση στον πιο πάνω κανόνα αποτελεί η απευθείας πρόσβαση σε γυναικολόγους και μαιευτήρες από γυναίκες δικαιούχους που έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους.


Ο ειδικός ιατρός θα μπορεί να παραπέμψει τον ασθενή, εάν χρειαστεί, και σε άλλους παροχείς υπηρεσιών φροντίδας υγείας όπως: σε νοσηλευτήριο για την παροχή ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας (με την πλήρη εφαρμογή του συστήματος το 2020), σε ΤΑΕΠ, σε εργαστήρια, σε νοσηλευτή, μαία και άλλο επαγγελματία υγείας, σε ειδική ομάδα ειδικών ιατρών για τη διεξαγωγή διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ έχει επίσης τη δυνατότητα συνταγογράφησης των απαραίτητων φαρμάκων.


Στην περίπτωση που ο δικαιούχος χρειάζεται να επισκεφθεί το ΤΑΕΠ της επιλογής του, θα μπορεί να το πράξει είτε απευθείας χωρίς παραπεμπτικό είτε αφού λάβει παραπεμπτικό από άλλο παροχέα υπηρεσιών φροντίδας υγείας. Το ΤΑΕΠ, κατά το εξιτήριο, θα μπορεί να παραπέμπει τους δικαιούχους σε νοσηλευτήριο συμβεβλημένο με τον ΟΑΥ της επιλογής του ασθενούς (από την 1η Ιουνίου 2020, δηλαδή με την πλήρη εφαρμογή του συστήματος), ενώ θα έχει επίσης τη δυνατότητα συνταγογράφησης των απαραίτητων φαρμάκων για τον ασθενή.