Διεθνή

Σύντομες Εξωτερικές Ειδήσεις

1 εκ. είδη απειλούνται με εξαφάνιση
Ήδη ένα εκατομμύριο είδη απειλούνται με εξαφάνιση και ο ρυθμός επιταχύνεται. Η Φύση είναι καταδικασμένη να συνεχίσει την ταχεία καταστροφική της πορεία, λόγω των τραγικών επιπτώσεων που έχει το πέρασμα της ανθρωπότητας από τον πλανήτη.


Η ομάδα 145 εμπειρογνωμόνων από 59 χώρες του ΟΗΕ για την Βιοποικιλότητα έδωσε προ ημερών στη δημοσιότητα μία συνολική και συντριπτική έκθεση για την κατάσταση της Φύσης, προϊόν τριετούς έρευνας, η οποία διαβεβαιώνει ότι το μέλλον του ανθρώπινου είδους, που εξαρτάται από τη Φύση για να αναπνεύσει, να πιει, να φάει, να ζεσταθεί, να θεραπευθεί, διαγράφεται σκοτεινό!


Καταστροφή των δασών, εντατική γεωργία, υπεραλίευση, καλπάζουσα αστικοποίηση, ορυχεία: το 75% του γήινου περιβάλλοντος έχει υποστεί σοβαρές μεταλλαγές από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και το 66% του θαλάσσιου περιβάλλοντος έχει επίσης πληγεί.


Αποτέλεσμα: περίπου ένα εκατομμύριο είδη ζώων και φυτών από τα 8 εκατομμύρια που υπάρχουν στη Γη, απειλούνται με εξαφάνιση. Για πολλά από αυτά, αυτό θα γίνει τις επόμενες δεκαετίες.
Ανακαλύφθηκε νέος δεινόσαυρος στην Κίνα
Κινέζοι παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν στη βορειοανατολική Κίνα έναν μικρόσωμο δεινόσαυρο, λίγο μεγαλύτερο από κίσσα, ο οποίος πετούσε με φτερά σαν της νυχτερίδας. Ο δεινόσαυρος, που έμοιαζε με ιπτάμενο σκίουρο και ονομάσθηκε Αμποπτέρυξ, έζησε πριν από 163 εκατομμύρια χρόνια, είχε μήκος μόνο 32 εκατοστών και βάρος περίπου 300 γραμμαρίων.


Ο Αμποπτέρυξ (Ambopteryx longibrachium), ο οποίος αποτέλεσε ένα πρώιμο βραχύβιο «πείραμα» στην εξέλιξη της πτήσης και της εμφάνισης των πουλιών, είναι ο δεύτερος δεινόσαυρος που έχει βρεθεί με μεμβρανώδεις φτερούγες, μετά τον Γι Τσι (σημαίνει «παράξενη φτερούγα» στα μανδαρινικά κινέζικα).


Είναι άγνωστο πόσο καλά μπορούσε να πετάει ο Αμποπτέρυξ, ο οποίος μάλλον περνούσε τον περισσότερο χρόνο του πάνω στα δέντρα ή πετώντας από το ένα στο άλλο. Πάντως το καλοδιατηρημένο απολίθωμά του επιτρέπει να μελετηθούν λεπτομέρειες του μαλακού ιστού των φτερούγων του, του φτερώματος του σώματός του, ακόμη και του περιεχομένου του στομαχιού του (που αποκάλυψε ότι έτρωγε τα πάντα, τόσο φυτά όσο και άλλα ζώα).
Απαγόρευση κουτσομπολιού... διά νόμου
Όποιος πιαστεί επ’ αυτοφώρω να κουτσομπολεύει στην πόλη Μπιναλόναν, η οποία βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα βόρεια της Μανίλα, θα καταδικαστεί σε κοινοτική εργασία και θα αναγκαστεί να μαζεύει σκουπίδια.


Μάλιστα, έχει προβλεφθεί και χρηματική ποινή, η οποία θα λειτουργεί κλιμακωτά. Την πρώτη φορά που θα παραβεί κάποιος τον νόμο, θα κληθεί να πληρώσει 3,8 δολάρια και θα περάσει τρεις ώρες συλλέγοντας σκουπίδια από τους δρόμους.


Για τους κατ’ επανάληψιν παραβάτες έχει οριστεί χρηματική ποινή 20 δολαρίων και έως και 8 ώρες κοινοτικής εργασίας.


Ο νόμος δεν διευκρινίζει τι ακριβώς θα συνιστά κουτσομπολιό, όμως ο δήμαρχος της πόλης, Ramon Guico, σημείωσε πως θα τιμωρείται η διασπορά φημών για τις σχέσεις των πολιτών, την οικονομική τους κατάσταση, κ.ά.


Ο νόμος εφαρμόζεται σε μία γειτονιά της πόλης από το 2017 και φαίνεται πως αποδίδει καρπούς, καθώς είναι πολλοί οι κάτοικοι που τιμωρήθηκαν μία φορά γι' αυτό το κακό συνήθειο, όμως δεν έχει υπάρξει δεύτερη ποινή για κανέναν.