Υγεία

Μιαν ανάσα πριν από το ΓεΣΥ με μόνο 100 ειδικούς ιατρούς

Οι επιπλέον χρεώσεις, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων και ποιες οι καλύψεις του νέου συστήματος

Σε λίγες μέρες αρχίζει η πρώτη φάση εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ). Οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί παραμένουν, κυρίως για τον αριθμό των γιατρών που έχουν συμβληθεί με το σύστημα και ειδικά για τους Παιδιάτρους και τους Ειδικούς Ιατρούς. Την ίδια ώρα αισιοδοξία επικρατεί στο κυβερνητικό μέτωπο, επισημαίνοντας μάλιστα πιθανά προβλήματα που θα εμφανιστούν. Ακόμα και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως δεν πρέπει να απογοητευτούμε, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «πρέπει να πεισμώσουμε και όπου παρουσιάζονται στρεβλώσεις να παρεμβαίνουμε, για να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή εφαρμογή του Σχεδίου».
100 ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΤΟ ΓΕΣΥ, 800 ΣΤΟ ΑΝΤΙ-ΓΕΣΥ


Τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΥ αναφέρουν πως πέραν των 380 χιλιάδων ενήλικων δικαιούχων έχουν κάνει την εγγραφή τους στο σύστημα.


Πέραν των 44 χιλιάδων παιδιών έχουν επίσης εγγραφεί στο ΓεΣΥ.


Όσον αφορά τους γιατρούς, 341 χιλιάδες Προσωπικοί Ιατροί ενηλίκων έχουν συμβληθεί με το ΓεΣΥ και 86 Παιδίατροι ως Προσωπικοί Ιατροί για παιδιά.


Εξάλλου μικρός είναι ο αριθμός των Ειδικών Ιατρών που έχουν εγγραφεί, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, στο ΓεΣΥ, αφού έφθασαν μόλις τους 100. Γεγονός που προβληματίζει ως προς την ικανοποιητική κάλυψη του πληθυσμού...


Αξίζει να σημειωθεί πως στην Πλατφόρμα Ιδιωτικής Ιατρικής, που αποκαλύπτει σήμερα η «Σ» (σελ. 16-17), έχουν εγγραφεί πέραν των 800 ιατρών όλων των ειδικοτήτων.
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ


Όσον αφορά τις υπηρεσίες φροντίδας υγείας, που θα καλύπτονται από το ΓεΣΥ, από την 01/06/2019, είναι:


• Φροντίδα υγείας από προσωπικούς ιατρούς
• Φροντίδα υγείας από ειδικούς ιατρούς
• Φάρμακα
• Εργαστηριακές εξετάσεις
Αντίστοιχα, την ίδια ακριβώς ημερομηνία του επόμενου χρόνου, δηλαδή την 01/06/2020, θα παρέχεται:


• Ενδονοσοκομειακή φροντίδα υγείας


• Φροντίδα υγείας σε περιπτώσεις ατυχημάτων και επειγόντων περιστατικών


• Μεταφορά με ασθενοφόρο


• Φροντίδα υγείας από νοσηλευτές, μαίες, κλινικούς ψυχολόγους, κλινικούς διαιτολόγους, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και λογοπαθολόγους


• Προληπτική οδοντιατρική φροντίδα υγείας


• Ανακουφιστική φροντίδα υγείας και ιατρική αποκατάσταση


• Κατ’ οίκον φροντίδα
Αναφορικά με τα οφέλη που θα προκύψουν από την εφαρμογή του ΓεΣΥ, σύμφωνα με τον ΟΑΥ είναι πολλά, το πιο σημαντικό, όμως, είναι η διά βίου κάλυψη υγείας για όλους, ωστόσο θα έχουμε και υποχρεώσεις.
ΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΥΜΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΤΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ


Από την 1η Μαρτίου 2019 γίνονται εισφορές στο σύστημα με στόχο την ομαλή λειτουργία του ΓΕΣΥ.


Η ετήσια οροφή στις συμπληρωμές είναι 150 ευρώ για τον γενικό πληθυσμό, 75 ευρώ για χαμηλοσυνταξιούχους, λήπτες ΕΕΕ και παιδιά μέχρι 21 ετών.


Επίσης θα καταβάλλουμε άλλα μικρότερα ποσά συμπληρωμής κατά τη λήψη υπηρεσιών από ειδικούς ιατρούς, εργαστήρια, φαρμακεία, νοσηλευτές, μαίες, άλλους επαγγελματίες υγείας και τα ΤΑΕΠ ως εξής:


Ανά φαρμακευτικό προϊόν που θα μας συνταγογραφεί ο ιατρός θα πρέπει να καταβάλλουμε €1.


Ανά ιατροτεχνολογικό προϊόν ή υγειονομικό είδος €1.


Ανά εργαστηριακή εξέταση ή ομάδα εργαστηριακών εξετάσεων €1. Η συνολική μέγιστη δυνατή χρέωση ανά κατηγορία εργαστηριακών εξετάσεων είναι δέκα ευρώ (€10).


Ανά επίσκεψη σε ειδικό ιατρό εξαιρουμένων ιατρών με ειδικότητα στην ακτινολογία/ακτινοδιαγνωστική, κυτταρολογία και παθολογική ανατομία €6.


Ανά υπηρεσία φροντίδας υγείας που διενεργείται από ειδικό ιατρό με ειδικότητα στην ακτινολογία/ακτινοδιαγνωστική €10.


Ανά επίσκεψη σε νοσηλευτή ή μαία €6.


Ανά επίσκεψη σε Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) €10.


Ανά επίσκεψη σε άλλο επαγγελματία υγείας €10.
Υπάρχει ετήσια οροφή συμπληρωμών ανά άτομο, η οποία είναι ως ακολούθως:


• Γενικός Πληθυσμός: €150


• Χαμηλοσυνταξιούχοι, Λήπτες βοηθήματος ΕΕΕ, Παιδιά μέχρι 21 ετών: €75


Όταν συμπληρωθούν τα πιο πάνω ποσά, αναλόγως σε ποια κατηγορία ανήκετε, δεν θα καταβάλλετε πλέον συμπληρωμές μέχρι τη λήξη του έτους.


Εκτός από τις συμπληρωμές, όταν αποτείνεστε στον ειδικό ιατρό απευθείας χωρίς παραπεμπτικό, θα καταβάλλετε συνεισφορά Ι, δηλαδή 25 ευρώ. Στις περιπτώσεις που καταβάλλεται συνεισφορά Ι δεν θα καταβάλλεται συμπληρωμή (6 ευρώ) για την ίδια επίσκεψη. Η απευθείας πρόσβαση σε γυναικολόγους και μαιευτήρες για γυναίκες που έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους δεν θα χρεώνεται με συνεισφορά Ι, δηλαδή δεν θα καταβάλλεται το ποσό των 25 ευρώ (θα καταβάλλεται το ποσό συμπληρωμής των 6 ευρώ).


Στις περιπτώσεις που επισκέπτεστε τον προσωπικό ή ειδικό ιατρό σας μετά τις 8:00 μ.μ., και οποιαδήποτε ώρα τα Σαββατοκύριακα ή τις δημόσιες αργίες, ο γιατρός δύναται να σας χρεώσει μέχρι 25 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή δεν θα καταβάλλετε άλλο ποσό για την ίδια επίσκεψη.


Επίσης, στις περιπτώσεις που επιλέγετε ακριβότερο φάρμακο από αυτό που καλύπτει πλήρως το ΓεΣΥ, θα καταβάλλετε το υπόλοιπο ποσό, δηλαδή συνεισφορά η οποία ισούται με τη διαφορά μεταξύ της τιμής του φαρμάκου που καλύπτει πλήρως το ΓεΣΥ και της τιμής του φαρμάκου που επιλέγετε. Η συνεισφορά αυτή θα καταβάλλεται επιπρόσθετα της συμπληρωμής.
ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΧΡΕΩΣΗΣ


Δεν θα καταβάλλετε οποιαδήποτε χρέωση όταν επισκέπτεστε τον προσωπικό σας ιατρό, εκτός αν υπερβείτε τον αριθμό επισκέψεων ανά έτος που καθορίζεται με βάση την ηλικιακή σας ομάδα όπως πιο κάτω:
Ηλικία δικαιούχου Αριθμός επισκέψεων


0-1 10
1-3 8
3-5 7
6-10 4
11-18 3
18-40 4
41-50 6
51-65 8
>65 10
Το ποσό που θα καταβάλλετε στον προσωπικό ιατρό σας σε περίπτωση που υπερβείτε τον πιο πάνω αριθμό επισκέψεων, ανέρχεται σε €15 ευρώ ανά επίσκεψη. Το ποσό αυτό καθορίστηκε έτσι ώστε να αποφευχθεί η υπερεπισκεψιμότητα σε προσωπικούς ιατρούς. Από την καταβολή του ποσού αυτού εξαιρούνται οι χρόνιοι ασθενείς, οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι λήπτες ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και τα παιδιά τους.
ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΣΕ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΕΣΥ


Το ΓεΣΥ καλύπτει υπηρεσίες εμβολιασμού σύμφωνα με το Εθνικό Εμβολιαστικό Σχήμα. Στις περιπτώσεις που χορηγείται εμβόλιο που δεν περιλαμβάνεται στο Εθνικό Εμβολιαστικό Σχήμα, ο παιδίατρος/προσωπικό ιατρός για ενήλικες θα χρεώνει κατά την κρίση του, όπως γίνεται και σήμερα.
ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΑ


Από προσωπικό ιατρό προς ειδικό ιατρό - το κανονικό παραπεμπτικό ισχύει για 3 συνολικά επισκέψεις και 3 μήνες, ενώ το μακροχρόνιο παραπεμπτικό ισχύει για 12 επισκέψεις και 12 μήνες. Το παραπεμπτικό για διαγνωστικές εξετάσεις προς ακτινολόγους, πυρηνικούς ιατρούς, κυτταρολόγους και παθολογοανατόμους ισχύει για 30 μέρες.


Από ειδικό ιατρό προς άλλη ιατρική ειδικότητα - το παραπεμπτικό ισχύει για 3 συνολικά επισκέψεις και 3 μήνες. Το παραπεμπτικό για διαγνωστικές εξετάσεις προς ακτινολόγους, πυρηνικούς ιατρούς, κυτταρολόγους και παθολογοανατόμους ισχύει για 30 μέρες.
ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ


Οι προληπτικές εξετάσεις καλύπτονται από το Σύστημα εφόσον σας παραπέμπει σε αυτές ιατρός που συμμετέχει στο ΓεΣΥ βάσει των πρωτοκόλλων ή και κλινικών κατευθυντήριων οδηγιών που καθορίζονται από τον ΟΑΥ σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς.
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2020


Όσον αφορά την ενδονοσοκομειακή φροντίδα υγείας, που για φέτος δεν θα παρέχεται εντός ΓεΣΥ, αφού αυτή θα δοθεί στη δεύτερη φάση του ΓεΣΥ τον Ιούνιο του 2020, οι ασθενείς θα λαμβάνουν υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας με τον ίδιο τρόπο που ισχύει σήμερα. Δηλαδή αν κάποιος είναι δικαιούχος του Δημοσίου θα λαμβάνει δωρεάν υπηρεσίες από τα δημόσια νοσηλευτήρια. Αν δεν είναι δικαιούχος του δημοσίου, θα λαμβάνει αυτές τις υπηρεσίες, που είναι προς το παρόν εκτός ΓεΣΥ, με προσωπικά του έξοδα ή μέσω ιδιωτικής ή ομαδικής ασφαλιστικής κάλυψης.
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ


Ο κάθε ιατρός/ιατρικό κέντρο καθορίζει τις ώρες λειτουργίας του ιατρείου του. Απευθυνθείτε στον ιατρό σας για να ενημερωθείτε για το ωράριο λειτουργίας του.