Κόμματα

Μεγάλο στοίχημα το 2021 για ΔΗΣΥ

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ξεπέρασε τον σκόπελο της αμφισβήτησης και αισθάνεται ξανά κυρίαρχος του παιχνιδιού

Η μαραθώνια συνεδρίαση του διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα (10/6), επιβεβαίωσε δυο πράγματα. Το πρώτο, είναι ότι ο ΔΗΣΥ έχει ενώπιόν του μια σειρά διαφορετικών ζητημάτων, τα οποία καλείται να επιλύσει με φόντο τις Βουλευτικές του 2021. Το δεύτερο, είναι πως ο Αβέρωφ Νεοφύτου παραμένει, ακόμη, κυρίαρχος του εσωκομματικού παιχνιδιού. Η πορεία λοιπόν του κόμματος, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αποκτά ιδιαίτερη σημασία αφού καλείται να ανατρέψει την εκλογική κάθοδο που παρατηρείται και να ανακτήσει τη χαμένη δυναμική, με μακροπρόθεσμο ορίζοντα τις Προεδρικές του 2023. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ δεν αμφισβητήθηκε ευθέως σε προσωπικό επίπεδο από κανένα «Συναγερμικό» στέλεχος. Ακόμη κι ο Γιώργος Παμπορίδης, ο οποίος ήταν ο μόνος που έθεσε ζήτημα εκλογικού συνεδρίου, ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν πρέπει να εκλαμβάνεται από τον Αβέρωφ Νεοφύτου ως αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του. Παρά ταύτα, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, αντιλαμβανόμενος ότι βρισκόταν έστω και έμμεσα στο επίκεντρο διαφόρων κριτικών που ακούστηκαν, επιστράτευσε το χιούμορ εντός της αίθουσας, θέλοντας να κάνει κατανοητό το γεγονός ότι «έλαβε το μήνυμα».

Ακόμη κι ο Γιώργος Παμπορίδης, ο οποίος ήταν ο μόνος που έθεσε ζήτημα εκλογικού συνεδρίου, ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν πρέπει να εκλαμβάνεται από τον Αβέρωφ Νεοφύτου ως αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του

Ο ατμός του καζανιού εξατμίστηκε… μέχρι νεωτέρας

Πριν συνεδριάσει το διευρυμένο Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ, η Πινδάρου εξέπεμπε μια διάχυτη εικόνα εσωστρέφειας, προβληματισμού, ακόμη και αμφισβήτησης των χειρισμών της ηγεσίας, που οδήγησαν, αν μη τι άλλο, στο μη ικανοποιητικό εκλογικό αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου. Λάδι στη φωτιά έριξε συνέντευξη του τέως Υπουργού Υγείας, Γιώργου Παμπορίδη, μια βδομάδα μετά τις εκλογές, μέσα από την οποία καυτηρίαζε την, κατά την άποψή του, δυσαρμονία που υπάρχει ανάμεσα στην ηγεσία και τη βάση του κόμματος. Οι τοποθετήσεις Παμπορίδη ανάγκασαν στενούς συνεργάτες του Αβέρωφ να βγουν μπροστά και, με δηλώσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα, να υψώσουν ασπίδα προστασίας. Ακολούθως, ανακοινώθηκε ότι δικαίωμα συμμετοχής στο Πολιτικό Γραφείο, το οποίο θα εξέταζε το εκλογικό αποτέλεσμα, θα έχουν πέραν από τους νυν και όλοι οι πρώην βουλευτές, υπουργοί και δήμαρχοι του κόμματος. Ομολογουμένως, η κίνηση αυτή βγήκε στον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, τουλάχιστον σε επίπεδο τακτικής. Ο Αβέρωφ έδειξε ότι, πρώτον, είναι ένας δημοκρατικός ηγέτης, έτοιμος να ακούσει την όποια κριτική, όσο σκληρή κι αν ήταν και απ’ όπου κι αν αυτή προερχόταν. Δεύτερον, μετακύλισε την ευθύνη της ενότητας του κόμματος στα στελέχη που ασκούσαν κριτική αφού πλέον, όποιος συνεχίσει να «πυροβολεί» δημόσια, θα χρεωθεί με ανευθυνότητα, αν όχι και με προσωπικές ατζέντες. Τρίτον, η επτάωρη συνεδρίαση, η οποία ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα, λειτούργησε ως βαλβίδα αποσυμπίεσης, εκτόνωσης και απορρόφησης των κραδασμών που έφερε το 29,02%. Ως εκ τούτου, ο ατμός του καζανιού που έβραζε και για το οποίο γράφαμε την περασμένη εβδομάδα στη «Σ», εξατμίστηκε, στο παρόν στάδιο, και τα βλέμματα απ’ εδώ και πέρα είναι στραμμένα στην επόμενη μέρα.

Τι είπαν και πώς προχωρούν

Από το βήμα του διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου παρήλασε μια πλειάδα στελεχών, καλύπτοντας, έτσι, όλες τις πτέρυγες και «φυλές» εντός του ΔΗΣΥ. Από τη μετριοπαθή φιλελεύθερη κεντροδεξιά μέχρι την εθνικόφρονα – συντηρητική δεξιά. Κοινή συνισταμένη στα όσα ακούστηκαν ήταν η ανάγκη, ηγεσία του κόμματος αλλά και Κυβέρνηση να κατέβουν στην κοινωνία και να ακούσουν τα προβλήματα και τους προβληματισμούς της. Επίσης, τέθηκαν επί τάπητος, τα επικοινωνιακά σφάλματα κατά την προεκλογική περίοδο και ευρύτερα ο όλος σχεδιασμός της προεκλογικής εκστρατείας, με τα βέλη να αγγίζουν τον Νίκο Νουρή, ο οποίος ήταν κι ο επικεφαλής. Ταυτόχρονα, αναδείχθηκε το ζήτημα του καλύτερου συντονισμού Κυβέρνησης και κυβερνώντος κόμματος. Μερικά στελέχη έθεσαν θέμα επανακαθορισμού της ταυτότητας του ΔΗΣΥ μέσω ενός ιδεολογικοπολιτικού συνεδρίου, κάτι που απορρίφθηκε από πλευράς Αβέρωφ. Άλλοι, έκαναν λόγο για ταύτιση του ΔΗΣΥ με τη ρητορική του ΕΛΑΜ, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα το εκλογικό κόστος από τη μετριοπαθή αστική Λευκωσία και όχι μόνο. Άλλοι, δε, μίλησαν για ταύτιση του ΔΗΣΥ με το ΑΚΕΛ, κάτι που έφερε διαρροές προς το ΕΛΑΜ. Μερικές φωνές υπογράμμισαν την ανάγκη ανανέωσης των στελεχών που πλαισιώνουν τον Αβέρωφ Νεοφύτου στην ηγετική πυραμίδα. Στο στόχαστρο μπήκε ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος, Λευτέρης Χριστοφόρου, αφού η βάση του, ως ευρωβουλευτή, είναι οι Βρυξέλλες και όχι η Πινδάρου. Το ίδιο ισχύει και για τη Στέλλα Κυριακίδου, η οποία κατέχει τη θέση τής αντιπροέδρου του κόμματος και σύντομα, όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να μεταβεί στις Βρυξέλλες στη θέση της Ευρωπαίας Επιτρόπου. Τα τρία βήματα με τα οποία αποφάσισε η ηγεσία του κόμματος να προχωρήσει μετά το πέρας της συνεδρίασης είναι: α) Αξιολόγηση του εκλογικού αποτελέσματος από μια επιτροπή πολιτικών προσώπων που δεν είχαν καθημερινή εμπλοκή στη διαχείριση θεμάτων με επικεφαλής τον πρώην αναπληρωτή πρόεδρο και ευρωβουλευτή Παναγιώτη Δημητρίου, β) Πορεία προς τη βάση του κόμματος μέσω επαρχιακών διασκέψεων ανά το Παγκύπριο και γ) Κωδικοποίηση των θέσεων του ΔΗΣΥ στα μεγάλα θέματα του τόπου (Κυπριακό, Οικονομία, Ενέργεια, Κοινωνικά Θέματα), με επικεφαλής τον Ιωάννη Κασουλίδη.

Μεγάλο στοίχημα το ‘21

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, το βράδυ των Ευρωεκλογών μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, δήλωσε ότι κανένα άλλο κόμμα εξουσίας στην Ευρώπη δεν κατάφερε να παραμείνει πρώτη πολιτική δύναμη έχοντας να αντιμετωπίσει τις πρωτοφανείς συνθήκες που αντιμετώπισε ο τόπος. Κι αυτό είναι αλήθεια. Κοντινότερο παράδειγμα είναι η Ελλάδα και το αδελφό κόμμα του ΔΗΣΥ, η Νέα Δημοκρατία, η οποία, ως κυβερνών κόμμα την περίοδο 2012 – 2015 και λόγω της εφαρμογής του μνημονίου, έχασε τρεις φορές από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μια στις Ευρωεκλογές του 2014 και δυο φορές στις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου και του Ιουνίου του 2015. Στην Κύπρο, σε αντίθεση με την Ελλάδα, συνέβη κάτι «παράδοξο». Ενώ ο ΔΗΣΥ εφάρμοζε μνημόνιο από το 2013, με κούρεμα καταθέσεων, ηττημένο στις εκλογικές μάχες που ακολούθησαν ήταν το αντιπολιτευόμενο ΑΚΕΛ, το οποίο χρεώθηκε την κρίση. Ωστόσο, γεγονός αναντίλεκτο είναι επίσης ότι από το 2014 μέχρι το 2019 τα ποσοστά του ΔΗΣΥ παρουσιάζουν πτωτική πορεία. Υπενθυμίζεται ότι στις Ευρωεκλογές του 2014, ο ΔΗΣΥ είχε λάβει 37,75% (97.732 ψήφους). Στις βουλευτικές του 2016 απέσπασε το 30,69% (107.825 ψήφους), καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 3,7% σε σχέση με τις Βουλευτικές του 2011, χάνοντας και δυο κοινοβουλευτικές έδρες. Το 29,02%, που έλαβε τον περασμένο Μάιο, προσέγγισε σε ποσοστό το ιστορικό χαμηλό 28,23% που έλαβε στις Ευρωεκλογές του 2004, εποχή που ο ΔΗΣΥ κλυδωνιζόταν από το «Ναι» στο σχέδιο «Ανάν». Συνεπώς, το μεγάλο στοίχημα για την Πινδάρου είναι να μετατρέψει τους 23 μήνες που μας χωρίζουν από τις βουλευτικές εκλογές σε περίοδο αντεπίθεσης και εκλογικής ανάκαμψης αλλιώς θα βρεθεί ενώπιον του κινδύνου, μετά από δεκατρία χρόνια, να χάσει από το ΑΚΕΛ. Σενάριο που, αν γίνει πράξη, θα αποτελέσει έναν πραγματικό εφιάλτη για τον ΔΗΣΥ με αλυσιδωτές επιπτώσεις ενόψει και των Προεδρικών του 2023.

Σενάρια μίνι ανασχηματισμού

Το εκλογικό αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου φαίνεται πως δεν αφήνει ανεπηρέαστο το Προεδρικό. Σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσε το ΣΙΓΜΑ στις «Τομές στα Γεγονότα» την περασμένη Δευτέρα (10/6), ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσανατολίζεται να προβεί σε μίνι ανασχηματισμό μετά το καλοκαίρι. Το «λίφτινγκ» στην Κυβέρνηση θα φέρει μοιραία και αλλαγές προσώπων στον ΔΗΣΥ τόσο στην κοινοβουλευτική ομάδα όσο και στην ηγετική πυραμίδα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εκτός Κυβέρνησης πέραν του Υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος προανήγγειλε τον περασμένο Μάρτιο την αποχώρησή του, φέρεται να μένουν, η Υπουργός Μεταφορών, Βασιλική Αναστασιάδου, ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Χαμπιαούρης, ενώ πιέσεις δέχεται το Προεδρικό και για απομάκρυνση του Υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Λακκοτρύπη και του Υφυπουργού Παρά τω Προέδρω, Βασίλη Πάλμα. Οι δυο τελευταίοι θεωρούνται από τον ΔΗΣΥ ως προπύργια της ΔΗΠΑ εντός του Προεδρικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Δημοκρατική Παράταξη του Μάριου Καρογιάν απέσπασε τέσσερις χιλιάδες ψήφους από τον ΔΗΣΥ στις πρόσφατες εκλογές.

αν μαζί με τους Νουρή και Τορναρίτη μετακινηθεί και η Στέλλα Κυριακίδου, τότε στη Βουλή εισέρχεται και ο Μιχάλης Σοφοκλέους

Τα ονόματα και οι θέσεις που «παίζουν»

Στη θέση λοιπόν του Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος φλερτάρει με ηγετική θέση στον ΔΗΣΥ (είτε αντιπροέδρου είτε αναπληρωτή προέδρου αν παραιτηθεί ο Λ. Χριστοφόρου), προορίζεται ο Κωνσταντίνος Πετρίδης. Στο ενδεχόμενο μετακίνησης Πετρίδη από το Εσωτερικών στο Οικονομικών, φαβορί για το Εσωτερικών τη δεδομένη στιγμή είναι ο ένας εκ των αντιπροέδρων του κόμματος, Νίκος Νουρής. Στο ενδεχόμενο υπουργοποίησης Νουρή ανοίγει ο δρόμος στη Βουλή για την Σάβια Ορφανίδου ως επιλαχούσα.

Στις σκέψεις του Προεδρικού για τη θέση Γ. Λακκοτρύπη στο Υπουργείο Ενέργειας δεν αποκλείεται το όνομα του Γιώργου Παμπορίδη

Στη θέση Χαμπιαούρη ακούγεται έντονα το όνομα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΔΗΣΥ, Νίκου Τορναρίτη. Αν υπουργοποιηθούν και Νουρής και Τορναρίτης, τότε στη βουλή, πέρα από τη Σάβια Ορφανίδου, θα εισέλθει και η Ξένια Κωνσταντίνου. Επίσης, ενδεχόμενη μετακίνηση Τορναρίτη από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ, στο Προεδρικό, θα αφήσει κενή την τρίτη κατά σειρά ηγετική θέση του κόμματος, αυτήν του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Θέση την οποία ενδέχεται να καταλάβει η Αννίτα Δημητρίου, η οποία πέρασε με άριστα τις εξετάσεις ως εκπρόσωπος Τύπου του επιτελείου Αναστασιάδη στις Προεδρικές Εκλογές χωρίς να ανταμειφθεί με κάποια κομματική αναβάθμιση. Με θέση αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ φλερτάρει κι ο Ευθύμιος Δίπλαρος, στο ενδεχόμενο που κενωθεί μια θέση είτε από τον Νίκο Νουρή είτε από τη Στέλλα Κυριακίδου. Πάντως, αν μαζί με τους Νουρή και Τορναρίτη μετακινηθεί και η Στέλλα Κυριακίδου, τότε στη Βουλή εισέρχεται και ο Μιχάλης Σοφοκλέους. Σεναριολογία υπάρχει και γύρω από το όνομα του κυβερνητικού εκπροσώπου, Πρόδρομου Προδρόμου, ο οποίος ακούγεται για το Μεταφορών στη θέση της Αναστασιάδου, ακόμη και για επιστροφή του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ, αφού είναι ο πρώτος σε σταυρούς επιλαχών. Στις σκέψεις του Προεδρικού για τη θέση Γ. Λακκοτρύπη στο Υπουργείο Ενέργειας δεν αποκλείεται το όνομα του Γιώργου Παμπορίδη.