Ποιοι αποδέχονται λύση δύο κρατών

Με τον συμβιβασμό μας με τους τουρκικούς όρους θα καταργήσουμε μόνοι μας την Κ.Δ. και σίγουρα θα καταλήξουμε σε νόμιμη διχοτόμηση και λύση δύο κρατών ισότιμων, αναζητούντων αναγνώριση

Μια σοβαρή και παραπλανητική κατηγορία που εκτοξεύουν εναντίον όσων επιμένουμε στη διατήρηση και διαφύλαξη της Κ.Δ. είναι ότι δεν θέλουμε λύση, ότι είμαστε εναντίον της ομοσπονδίας, ότι μας βολεύει το status quo και ότι είμαστε ακραίοι εθνικιστές. Και ακόμα χειρότερη είναι η κατηγορία ότι με την ακραία θέση μας εξυπηρετούμε την Τουρκία και προτιμούμε τη λύση διχοτόμησης και δύο κρατών. Εκεί λένε θα καταλήξουμε, αν η πλευρά μας υιοθετήσει την άποψή μας και διακόψει τον διάλογο με τις συνεχείς υποχωρήσεις για να καταλήξουμε σε λύση.

Προσωπικά αντιστρέφω την κατηγορία και διατυπώνω την άποψη ότι τη διχοτόμηση και τη λύση των δυο κρατών θα φέρει η άποψη ότι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμό με τις υποχωρήσεις, να πλησιάσουμε τις τουρκικές θέσεις, για να πετύχουμε μια συνθηκολόγηση, που θα αποτρέψει τη διχοτόμηση και θα φέρει την επανένωση. Μάλιστα κάποιοι θιασώτες της συνθηκολόγησης υποστηρίζουν ότι η κατοχή παραμένει, επειδή «υπάρχει μια διαχρονική απροθυμία (της Κ.Δ.) να λύσει το πολιτικό πρόβλημα με συμβιβασμό».

Είναι φυσικό ότι ένας τέτοιος συμβιβασμός θα έχει ως περιεχόμενο τις υποχωρήσεις που αποδέχτηκε ο ΠτΔ, την εκ περιτροπής προεδρία, την αναγνώριση των σφετεριστών ως ιδιοκτητών, τη μία ψήφο της άλλης κοινότητας για έγκριση απόφασης, την παραμονή των εποίκων και όλα τα άλλα, που θα κάνουν το κράτος δυσλειτουργικό, έτοιμο να καταρρεύσει με την πρώτη δυσκολία. Η επιστροφή εδαφών θα είναι μηδαμινή. Αλλά το σημαντικότερο είναι άλλο. Η Κ.Δ. θα καταργηθεί, το παράνομο κράτος θα αναγνωριστεί ως ισότιμο και τα δυο ισότιμα κράτη θα αποτελέσουν την Ομόσπονδη Δημοκρατία της Κύπρου. Επομένως, ακόμα και ο καλύτερος συμβιβασμός θα διαλαμβάνει υποβιβασμό της Κ.Δ. και μετατροπή της σε ισότιμο κρατίδιο.

Αν καταρρεύσει, ή καλύτερα όταν καταρρεύσει, το κράτος, τι θα γίνει; Θα λειτουργούν δύο νόμιμα κράτη, θα επέλθει δηλαδή νόμιμη διχοτόμηση και η επανένωση θα μείνει στα χαρτιά.

Αναγνωρίζω φυσικά τις δυσκολίες της μη λύσης. Μπορεί πάλι να καταλήξουμε στη λειτουργία δυο κρατών, που σημαίνει διχοτόμηση. Όμως θα είναι μια παράνομη διχοτόμηση. Και το παράνομο κράτος θα παραμείνει παράνομο. Μπορεί κάποιες χώρες να το αναγνωρίσουν, όπως την Ταϊβάν. Μπορεί και να έχει κάποια σχέση με την Ε.Ε. και τα Η.Ε. Αλλά η Κ.Δ. θα υπάρχει, θα είναι μέλος της Ε.Ε. Κανένας δεν θα μπορεί να την αποαναγνωρίσει. Είναι βέβαιο ότι η Δ.Δ.Ο. θα καταρρεύσει σε λίγους μήνες. Και τότε θα έχουμε νόμιμη διχοτόμηση, δύο ισότιμα νόμιμα κρατίδια και μια εκλιπούσα Κ.Δ., που θα ζητά τη χαμένη της αναγνώριση.

Με τον συμβιβασμό η Τουρκία θα πετύχει τον κύριο στόχο της να κάμει την Κ.Δ. εκλιπούσα, θα εδραιώσει και θα νομιμοποιήσει τα κατοχικά δεδομένα. Και με την απόρριψη του ετεροβαρούς συμβιβασμού η Τουρκία και πάλι θα εδραιώσει τα κατοχικά δεδομένα. Δεν θα τα νομιμοποιήσει όμως με τη δική μας υπογραφή. Αλλά ούτε θα μπορέσει καταστήσει την Κ.Δ. εκλιπούσα. Μπορεί με την ανοχή της διεθνούς υποκρισίας να κλέψει τους υδρογονάνθρακες της Κ.Δ. Δεν θα μπορεί όμως να καταργήσει την Κ.Δ., που είναι η τελευταία μας έπαλξη.

Με την αντίστασή μας στις πιέσεις, μπορεί να καταλήξουμε σε παράνομη διχοτόμηση και σε λύση δυο κρατών. Της Κ.Δ. και του παράνομου μορφώματος, που θα αναζητεί διεθνή αναγνώριση.

Με τον συμβιβασμό μας όμως με τους τουρκικούς όρους θα καταργήσουμε μόνοι μας την Κ.Δ. και σίγουρα θα καταλήξουμε σε νόμιμη διχοτόμηση και λύση δύο κρατών, ισότιμων αναζητούντων αναγνώριση.

Ο καθένας μπορεί να κρίνει ποιες ηγεσίες μάς οδηγούν σε νομιμοποίηση των κατοχικών δεδομένων και σε λύση δύο κρατών. Και ποιες ηγεσίες εμποδίζουν τη νομιμοποίηση των κατοχικών δεδομένων και τη διχοτόμηση, θεωρώντας εκ των ων ουκ άνευ τη διατήρηση και συνέχιση της Κ.Δ. Η διχοτόμηση και η λύση δυο κρατών θα είναι το σίγουρο αποτέλεσμα της κατάργησης της Κ.Δ. και του συμβιβασμού, που επιδιώκουν με πάθος κάποιες πολιτικές ηγεσίες.

Δεν αντιλαμβάνονται κάποιες ηγεσίες, που είναι έτοιμες να αποδεχτούν κατάργηση της Κ.Δ., ότι αμέσως οδηγούμαστε στη νόμιμη διχοτόμηση και στη λύση δυο κρατών;