Ενέργεια

Όραμα και καθοδήγηση του Μπάιντεν ο χάρτης αγωγών προς Τουρκία

Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ακόμα υπάρχει μια ομάδα που υποστηρίζει τα συμφέροντα της κατοχικής δύναμης…

Ο πολυσυζητημένος χάρτης με αγωγούς προς Τουρκία, που ξαφνικά, αρχές Ιουνίου 2019, ανήρτησε η αμερικανική ιστοσελίδα Μc Clatchy DC (Sigmalive, Μάριου Πούλλαδου, 6.6.2019, «Αποκαλυπτικός χάρτης ΗΠΑ για ΑΟΖ που είδαν Ερντογάν-Αναστασιάδης» και «Σενάρια επί χάρτου ΗΠΑ για ΑΟΖ» στη «Σημερινή», 9 Ιουνίου 2019), είχε χαρτογραφηθεί από το Bureau of Energy Resources, όπως γράφει εμφαντικά (μια υπηρεσία που υπόκειται στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ), επί διακυβέρνησης Μπαράκ Ομπάμα.

«Στον χάρτη αποτυπώνονται οι πιθανές διαδρομές εξαγωγής φυσικού αερίου στην περιοχή. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δείχνει έναν αγωγό φυσικού αερίου να ξεκινά από το κοίτασμα Αφροδίτη και να κατευθύνεται μέσω Κύπρου στα νότια παράλια της Τουρκίας… Σύμφωνα με τον «αρχιτέκτονα» του εγχειρήματος Άμος Χόκσταϊν υπάρχει μια σπάνια περίπτωση συνέχειας μεταξύ των διοικήσεων των Τραμπ και Ομπάμα…».

Υπάρχει, όμως; Γιατί στο ίδιο δημοσίευμα:

«Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου τον Απρίλιο είπαν στο McClatchy ότι είχαν ζητήσει ρόλο επίσημου παρατηρητή στις συναντήσεις του Φόρουμ για την Ανατολική Μεσόγειο -που αποτελείται από την Ιορδανία, Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ και Παλαιστινιακή Αρχή- προσφέροντας βοήθεια στο να φρεσκάρουν την υποδομή του Φόρουμ με αμερικανική εμπειρία…

»Τον Μάρτιο, ο Πομπέο (Αμερικανός ΥΠΕΞ) παρευρέθη στην εκδήλωση υπογραφών στο Τελ Αβίβ μεταξύ Ελλήνων, Ισραηλινών και Κυπρίων αξιωματούχων για μια συμφωνία αγωγού 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα βοηθήσει την εξαγωγή τοπικού αερίου προς την Ευρώπη… Αυτό ήταν μια σκόπιμη ένδειξη αμερικανικής υποστήριξης για το σχέδιο, παρόλο που συνεχίζουν να εκφράζουν σκεπτικισμό…».

Και δεν βλέπουμε να περιλαμβάνεται η Τουρκία. Είναι γεγονός ότι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ακόμα υπάρχει μια ομάδα (και αυτό παρόλες τις αυξανόμενες και έντονες φωνές στην Ουάσιγκτον εναντίον της Τουρκίας), που υποστηρίζει τα συμφέροντα της κατοχικής δύναμης…

2014 Επίσκεψη Τζο Μπάιντεν στην Κύπρο

Όμως έχει και μια άλλη, πολύ ενδιαφέρουσα ουρά η ιστορία αυτή. Θυμάστε τη μεγαλοπρεπή εκείνη επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν (αντιπροέδρου των ΗΠΑ επί Ομπάμα) στην Κύπρο το 2014 για συναντήσεις με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη; Αλλά και τις αρνητικές επισημάνσεις του προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου που ακολούθησαν, για τη μη αναφορά του στην κατοχή και στον ρόλο της Τουρκίας στο Κυπριακό; Και την επίσκεψή του στα κατεχόμενα που μπορούσε η κυπριακή Κυβέρνηση να αποτρέψει; («Σημερινή», 22.5.2014, «Ιστορική επίσκεψη, ιστορική δήλωση», Mιχάλη Παπαδόπουλου). Ίσως το δημοσίευμα της Μc Clatchy DC σήμερα να απαντά στις τότε δικαιολογημένες επικρίσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου.

Στις 22 Μαΐου 2014, σε δημοσιογραφική διάσκεψη στην Κύπρο, ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε στις προοπτικές η Κύπρος να καταστεί παίκτης-κλειδί στην προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη και ότι η ανεύρεση των υδρογονανθράκων παρουσίαζε μια μοναδική ευκαιρία για τη μοιρασμένη χώρα μας… (Βλέπε Mail online, 22.5.2014).

Μήπως ήταν καθ’ υπόδειξιν Μπάιντεν/Κλίντον εκείνες οι προτροπές για εμπορικές σχέσεις με την κατοχική Τουρκία; Ευτυχώς ένα χρόνο αργότερα στην Αίγυπτο ανέλαβε ο Abdel Kahalil El-Sisi και η επιρροή του Ερντογάν άρχισε να τα παίρνει πίσω…

Όραμα του Τζο Μπάιντεν ο χάρτης

Στο σχετικό δημοσίευμα της Μc Clatchy DC 5.6.2019, ο «αρχιτέκτονας» του χάρτη Άμος Χόκσταϊν (πρώην ειδικός απεσταλμένος και συντονιστής για διεθνή θέματα ενέργειας των ΗΠΑ), αποκάλυψε ότι αυτός ο περιβόητος χάρτης, με αγωγούς προς Τουρκία, σχεδιάστηκε από χαρτογράφους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και διπλωμάτες «υπό τις οδηγίες του πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν». «Μας πήρε πολύ καιρό να ετοιμαστεί… και είναι χάρη στο όραμα και ηγεσία του Τζο Μπάιντεν».

Και ότι τον χάρτη τον έδειξαν στον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Ερντογάν μεταξύ 2015-2017 αλλά και στον Πρόεδρο Αναστασιάδη (δεν είπαν, όμως, πότε στον δεύτερο).

«Πήρε πολύ καιρό να ετοιμαστεί…»

Για να πάρει πολύ καιρό να ετοιμαστεί το όραμα του Τζο Μπάιντεν για τα μάτια του Τούρκου Προέδρου Ρ. Ερντογάν μεταξύ 2015-2017, θα πρέπει οι προετοιμασίες να ξεκίνησαν πολύ πριν το 2015. Ίσως και πριν από την αντικατάσταση της Χίλαρι Κλίντον από τον Τζον Κέρι τον Φεβρουάριο του 2013 στο Υπ. Εξωτερικών.

2013 - Το φιλμάκι του ΚΕΒΕ και όχι μόνον

Και αυτή η χρονολογία μάς φέρνει στον νου ότι το 2013 συν ήταν και μια περίοδος που είχαν ξεσπαθώσει ορισμένοι δικοί μας να μας πείσουν ότι πρέπει να δεχθούμε ο αγωγός φυσικού αερίου να περάσει από την Τουρκία, ότι θα λυνόταν το Κυπριακό και θα γινόμασταν όλοι πάμπλουτοι κ.λπ, κ.λπ.

Μάλιστα, θυμόμαστε στο Λονδίνο, ότι σε κάποια συνάντηση παραγόντων της ομογένειας με πολιτικό μεγάλου κόμματος στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο τελευταίος υποστήριζε αγωγό μέσω Τουρκίας και δίχως ντροπή είχε εκφράσει και τη θέση ότι «έπρεπε να είχαμε δώσει και κανένα οικόπεδο της Τουρκίας προ πολλού και ήταν λάθος μας που δεν το είχαμε σκεφθεί».

Συμπτωματικά (;) το 2013 είχε ξεπροβάλει και ένα κατάπτυστο βίντεο - φιλμάκι του ΚΕΒΕ (Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου) σε συνεργασία με το «Τ/κ Εμπορικό Επιμελητήριο» στα κατεχόμενα με τίτλο «Τι θα γίνει αν... λυθεί το Κυπριακό» με χρηματοδότηση, όπως είχαμε μάθει από τη UNOPS, προπαγανδίζοντας την παράδοση της Κύπρου στην Τουρκία, αποδεχόμενοι τα τετελεσμένα των δύο τουρκικών και συνεχιζόμενων εισβολών. Μας προέβαλε τον διαμοιρασμό του θαλάσσιου πλούτου της ΚΔ και τις… προοπτικές που θα είχε η Κύπρος με νέες ευκαιρίες για την εκμετάλλευση της τεράστιας αγοράς της Τουρκίας όταν θα… επιτρέπονταν οι εισαγωγές από την Τουρκία, χιλιάδες θέσεις εργασίας κ.λπ κ.λπ. οικονομικά φούμαρα, ενόψει και της άσχημης οικονομικής κρίσης που περνούσε η Κυπριακή Δημοκρατία. Είχαν μάλιστα συ-στρατεύσει τότε και τον Νομπελίστα Σερ Χριστόφορο Πισσαρίδη… (φαίνεται κατέβασαν το φιλμάκι τους γιατί δεν το βρίσκουμε στην ιστοσελίδα του ΚΕΒΕ).

2013 συν - Ερντογάν - Μουσουλμανική Αδελφότητα - Σίσι

Χρειάζεται, πιστεύω, επίσης, να θυμηθούμε ότι τα χρόνια 2013 η Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο βρισκόταν στα ύψη της δύναμής της καθώς επίσης και η επιρροή του Τούρκου Πρωθυπουργού Ερντογάν στη Μέση Ανατολή, ο οποίος το 2014 ανέλαβε ως ο 12ος Πρόεδρος της Τουρκίας. Στις ΗΠΑ η Χίλαρι Κλίντον είχε μεγάλες βλέψεις για «ειρήνευση στη Μέση Ανατολή» με βάση το «οικονομικό» και ότι ο διάδοχος της θα ήταν άξιος συνεχιστής… («Ελευθερία» Λονδίνου, 31.1.2013).

Μήπως ήταν καθ’ υπόδειξιν Μπάιντεν/Κλίντον εκείνες οι προτροπές για εμπορικές σχέσεις με την κατοχική Τουρκία; Ευτυχώς, ένα χρόνο αργότερα στην Αίγυπτο ανέλαβε ο Abdel Kahalil El-Sisi και η επιρροή του Ερντογάν άρχισε να τα παίρνει πίσω…

2015

Στις 7 Ιουνίου 2015 (δύο χρόνια μετά το φιλμάκι και την περίοδο που το δημοσίευμα της Μc Clatchy DC μάς ενημερώνει ότι έδειξαν τον χάρτη και στον Ερντογάν) δημοσιεύθηκε στη «Σημερινή» άρθρο της κας Σάβιας Ορφανίδου, Μέλους του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, με τίτλο «Τι θα γίνει αν… λυθεί το Κυπριακό», το οποίο πήγαινε πίσω στο 2013 και στο φιλμάκι του ΚΕΒΕ και τα οικονομικά οφέλη για συνεργασία ουσιαστικά με την Τουρκία!

Έγραψε: «Η ανάπτυξη οικονομικών, εμπορικών και τουριστικών δραστηριοτήτων μεταξύ των δύο κοινοτήτων, η εκμετάλλευση της τεράστιας αγοράς της Τουρκίας και οι νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη νέων αγορών για την κυπριακή οικονομία θα συντείνουν στη διευκόλυνση των προσπαθειών για επιτάχυνση της ανάκαμψης και της εξόδου από την κρίση. Ιδιαίτερα, μια βιώσιμη λύση θα οδηγήσει στην περαιτέρω ενίσχυση της ναυτιλίας μας με την ελεύθερη πρόσβαση των κυπριακών πλοίων σε τουρκικά λιμάνια και στην προώθηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων, ιδιαίτερα στον Βορρά, μέσω της άντλησης περισσότερων κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά ταμεία, δημιουργώντας έτσι νέες θέσεις εργασίας και ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά μας».

Και για τη «διαχείριση του φυσικού αερίου και την αναβάθμιση του γεωπολιτικού μας ρόλου»:

«…Οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε θετικά τον εθνικό μας πλούτο, καταδεικνύοντας ότι τα εθνικά μας συμφέροντα μπορούν να συνάδουν απόλυτα με τα συμφέροντα των δυνάμεων στην περιοχή, και ιδιαίτερα της Τουρκίας…»

Και όλα αυτά για κλείσιμο του Κυπριακού (βλέπε Μον Πελεράν - Κραν Μοντανά) αντί να απαιτούν να τιμωρηθεί ο Τούρκος εισβολέας, να δικαστεί και καταδικαστεί για τα εγκλήματά του, να επιστραφούν οι κλεμμένες μας περιουσίες και να αποχωρήσει από τα καταπατημένα μας εδάφη…

Εν κατακλείδι, είναι καλά να τα θυμόμαστε όλα αυτά τα γεγονότα, και η δημοσιοποίηση του σχετικού χάρτη (όραμα του τότε αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν της διοίκησης Μπαράκ Ομπάμα) μας έδωσε την ευκαιρία. Γιατί όλα είναι ρευστά στην πολιτική. Και ιδιαίτερα στις σχέσεις ΗΠΑ/Τουρκίας, οι οποίες θα εξαρτηθούν από το κατά πόσον «θα σπάσει το ‘σχοινί’ στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις;», όπως εύστοχα τοποθετεί το ερώτημα στο άρθρο του στις 17 Ιουνίου 2019 ο αγαπητός Σάββας Καλεντερίδης.

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

Λονδίνο