Πρέπει να επιδιώκουμε επανέναρξη των συνομιλιών, αυτήν τη χρονική περίοδο;

Στο ερώτημα του τίτλου αυτού του άρθρου η δική μου απάντηση είναι ένα καθαρό ΟΧΙ. Ο χρόνος, φυσικά, δεν εργάζεται υπέρ μας. Αλλά τα γεγονότα και η πειρατεία της Τουρκίας αυτήν τη χρονική περίοδο θα δημιουργήσουν ένα δυσμενές περιβάλλον για την Κ.Δ.

Αυτήν τη χρονική περίοδο η Τουρκία έχει εισβάλει στην ΑΟΖ τής Κ.Δ. με την ανοχή και τη χλιαρή αντιμετώπιση της Ε.Ε. Τα πλοία της παραμένουν στην ΑΟΖ της Κ.Δ. και το τρυπάνι της κάνει διάτρηση για να σφετεριστεί τους υδρογονάνθρακες της Κ.Δ. Η Τουρκία με τις ενέργειες του «Πορθητή» κατάφερε να «γκριζάρει» μια περιοχή της ΑΟΖ της Κ.Δ.. Τις θέσεις της Τουρκίας αποδέχονται ακόμα και χώρες μέλη της Ε.Ε. Η Βρετανία, για παράδειγμα, καταδικάζει την Τουρκία, επειδή «ενεργεί μέσα σε αμφισβητούμενη περιοχή». Την ίδια στάση ακολουθούν και τα εξαπτέρυγα της Βρετανίας, που δεν συνηγορούν στη λήψη μέτρων για αποτροπή της πειρατείας. Έτσι, αν τώρα αρχίσουν διαπραγματεύσεις, το θέμα των «γκρίζων ζωνών» και του διαμοιρασμού των υδρογονανθράκων θα είναι μέρος των διαπραγματεύσεων. Και τότε θα πανηγυρίζουμε ότι η Τουρκία αποδέχτηκε την επανέναρξη των συνομιλιών και θα παρασιωπούμε το γεγονός ότι οι συνομιλίες θα περιλαμβάνουν τον ρόλο της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κ.Δ.

Για την Τουρκία έμεινε μόνο ένας στόχος, που θα επιδιώξει την επίτευξή του. Είναι η κατάργηση της Κ.Δ., ώστε να καταστεί εκλιπούσα και να μην έχει τη διεθνή προσωπικότητα που έχει σήμερα. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, πιστεύω, είναι διατεθειμένη να κάμει μερικές ασήμαντες παραχωρήσεις, άνευ αντικρίσματος.

Ας υποθέσουμε ότι επαναρχίζουν οι συνομιλίες με τις ευλογίες και την ικανοποίηση του ΟΗΕ, του Γκουτέρες, της Ε.Ε. και άλλων διεθνών θεσμών. Αμέσως το θέμα της ζώνης που αμφισβητεί η Τουρκία γίνεται αντικείμενο της διαπραγμάτευσης για ειρηνική διευθέτηση. Παράλληλα επαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για την εσωτερική πτυχή, την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Η πλευρά μας έχει ήδη αποδεχτεί το πλαίσιο Γκουτέρες και θα πιεστεί να αποδεχτεί την πολιτική ισότητα με αριθμητική ισότητα και βέτο, ενώ έχει ήδη αποδεχτεί τους σφετεριστές ως χρήστες και την παραμονή των εποίκων. Από την Τουρκία θα αναμένουμε την επιστροφή ασήμαντου μέρους τους εδάφους, κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση κατοχικού στρατού.

Στην καλύτερη περίπτωση μπορούμε να αναμένουμε αποδοχή με εποικοδομητική ασάφεια στους όρους κατάργησης των εγγυήσεων και αποχώρησης κατοχικού στρατού. Όλοι ξέρουμε πως η Τουρκία θα ερμηνεύσει κάθε συμφωνία με τον δικό της τρόπο. Αν τελικά καταλήξουμε σε συμφωνία ΔΔΟ, θα μπορούμε να απαιτήσουμε συνέχιση της Κ.Δ., εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου και κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σύμφωνα με τη διακήρυξη των Η.Ε.; Αυτό θα είναι αδύνατο, γιατί με τις υποχωρήσεις μας έχουμε ήδη αποδεχθεί στέρηση αρκετών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταπάτηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Με τη λύση η Κ.Δ. θα καταργηθεί και στη θέση της θα μπουν τα δυο συνιστώντα κράτη. Επιτέλους για την Τουρκία θα επιτευχθεί και ο τελευταίος στόχος της. Η αναγνώριση του παράνομου κατοχικού μορφώματος ως ισότιμου κράτους και κατάργηση της Κ.Δ.

Αν δεν αποδεχτούμε αυτά τα απαράδεκτα, που για την Τουρκία είναι οι βασικοί της στόχοι, τότε όλοι θα κατηγορήσουν την πλευρά μας ότι δεν είναι αποφασισμένη να αποδεχτεί συμβιβασμό, δηλαδή κατάργηση της Κ.Δ.

Έτσι, αν σήμερα επαναρχίσουν οι συνομιλίες, είτε θα καταλήξουν σε αδιέξοδο το οποίο θα μας φορτώσουν οι στρατηγικοί μας εταίροι, είτε θα καταλήξουν σε λύση μιας ΔΔΟ με απαράδεκτες πρόνοιες, που θα είναι ο προθάλαμος της οριστικής και νόμιμης διχοτόμησης της Κύπρου και της λειτουργίας δυο κρατών, που θα αναζητούν κηδεμόνα. Κυρίαρχος του παιχνιδιού η Τουρκία, που θα εισέλθει στο τελικό στάδιο του σχεδίου της για επανάκτηση της Κύπρου.

Η Κ.Δ. θα είναι εκλιπούσα, όπως είναι έτοιμοι να αποδεχτούν εκείνοι που μας κατηγορούν ότι δεν θέλουμε λύση, επειδή απαιτούμε ότι ο πρώτος όρος της συμφωνίας θα προνοεί μετεξέλιξη της Κ.Δ. σε ομοσπονδία, κατοχύρωση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και αναγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αν επιμένουμε σε αυτά, δεν θέλουμε λύση είπαν οι ηγεσίες των δυο μεγάλων κομμάτων, επειδή αυτά είναι εκτός συζητήσεως για την Τουρκία.

Εκείνοι που βλέπουν και οραματίζονται τη λύση με αυτές τις συνθήκες, σκέφτονται καθόλου το (σωστό) περιεχόμενό της; Κατανοούν ότι η Κ.Δ. είναι η τελευταία μας έπαλξη; Κατανοούν ότι ο πειρατής της Μεσογείου στοχεύει μόνο