Παιδεία

Σίριαλ το θέμα της αξιολόγησης του μαθητή

Το Υπουργείο θέτει σε εφαρμογή τις εξετάσεις ανά τετράμηνο από τη νέα σχολική χρονιά, τη στιγμή που οργανωμένοι εκπαιδευτικοί και μαθητές αρνούνται να συμμετέχουν σε αυτό

Οι αλλαγές στον τομέα της εκπαίδευσης συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς και μάλιστα οι εξαγγελίες οδηγούνται σε πράξεις. Το επόμενο βήμα, που ήταν η αξιολόγηση του μαθητή, πήρε τη δική του πορεία, με το Υπουργείο να προχωρεί στην υλοποίηση όσων εξήγγειλε. Καιρός ήταν να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές στο θέμα της αξιολόγησης του μαθητή, ώστε αυτή να έχει ουσία και να ανταποκρίνεται στην πραγματική εικόνα του μαθητή και στις ανάγκες του. Από τη μια η ΠΟΕΔ χαιρέτισε το γεγονός δηλώνοντας την ευχαρίστησή της για τις αλλαγές που εισάγονται και αφορούν στη Δημοτική Εκπαίδευση, τονίζοντας την αναγκαιότητα ύπαρξης της σωστής, σφαιρικής και ολοκληρωμένης αξιολόγησης του μαθητή. Στον αντίποδα, όμως, στέκεται η Μέση Εκπαίδευση, της οποίας εκπαιδευτικοί και μαθητές αντιδρούν στο κομμάτι των τετράμηνων εξετάσεων, που φαίνεται πως τελεσίδικα, πια, εισάγονται από φέτος στην Α’ και Β’ Λυκείου.

Τι αλλάζει

Το Υπουργείο Παιδείας όχι μόνο υποστηρίζει την εφαρμογή της αξιολόγησης του μαθητή στο πλαίσιο των τετραμήνων, αλλά προχώρησε στην παρουσίαση του σχεδίου ενώπιον της Βουλής και ανακοίνωσε την εφαρμογή του νέου αυτού μέτρου από τη νέα σχολική χρονιά 2019-2020. Σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό, θα τερματιστεί το εξετασιοκεντρικό σύστημα, κατά το οποίο η επίδοση του μαθητή καθορίζεται από μια γραπτή τελική εξέταση και πολλά διαγωνίσματα. Η εξεταστέα ύλη δεν θα συσσωρεύεται στο τέλος του σχολικού έτους, αλλά θα μοιράζεται στα δύο τετράμηνα. Στο τέλος του τετραμήνου γίνεται συνολική αξιολόγηση και ανατροφοδοτείται ο μαθητής, ο εκπαιδευτικός και το σύστημα για να φανεί αν χρήζει βελτίωσης και ενίσχυσης. Με αυτό το μέτρο θα υπάρχει έγκαιρη διάγνωση αδυναμιών, ώστε με την κατάλληλη παρέμβαση του εκπαιδευτικού να προοδεύσει ο μαθητής. Από την αρχή του τετραμήνου, ο μαθητής θα γνωρίζει το διάγραμμα κάθε μαθήματος, το περιεχόμενό του αλλά και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα καθώς και τον τρόπο που θα αξιολογείται. Τέλος, θα γίνεται διαφοροποίηση -που είναι το ζητούμενο- ανάλογα με τις ανάγκες, ικανότητες και ταλέντα του κάθε μαθητή ξεχωριστά.

Εξέταση και συντρέχουσα αξιολόγηση

Το Δοκίμιο Εξέτασης Τετραμήνων, σύμφωνα πάντα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας, θα έχει τη μορφή κοινού διαγωνίσματος, διάρκειας 90 λεπτών, με δυνατότητα παράτασης για μαθητές που τυγχάνουν διευκολύνσεων, ενώ στα μαθήματα Γλωσσών και Νέων Ελληνικών η διάρκεια θα είναι 135 λεπτά. Σε κάθε τετράμηνο θα εξετάζεται μόνο η μισή ύλη από τη διδαχθείσα και όχι όλη η ύλη του τετραμήνου. Το δοκίμιο θα κατέχει μόνο το 40% της συνολικής βαθμολογίας του τετραμήνου. Δεν θα υπάρχει κανένα διαγώνισμα στα εξεταζόμενα μαθήματα, ενώ στα μη εξεταζόμενα μαθήματα θα υπάρχει μόνο ένα προειδοποιημένο. Με το μέτρο αυτό οι μαθητές θα έχουν δεύτερη ευκαιρία βελτίωσης των αποτελεσμάτων στα μη εξεταζόμενα μαθήματα. Τα διαγωνίσματα θα μειωθούν και θα είναι όλα προειδοποιημένα. Παράλληλα η αξιολόγηση θα συντρέχει με πολλές μορφές. Αυτές θα κατέχουν το 60% της συνολικής βαθμολογίας του τετραμήνου. Στόχος είναι να μεγιστοποιηθεί το κίνητρο και η δραστηριοποίηση των μαθητών στην τάξη. Ο κάθε μαθητής θα αξιολογείται στη βάση των δικών του ικανοτήτων και θα συγκρίνεται με τον ίδιο του τον εαυτό και όχι με τους άλλους. Καθημερινά θα παρέχεται ανατροφοδότηση και ενίσχυση της επίδοσης του μαθητή. Στην ιστοσελίδα που δημιούργησε το Υπουργείο αναφορικά με το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών, μπορεί κανείς να βρει πληροφορίες για όλα όσα θα περιλαμβάνονται http://www.moec.gov.cy/axiologisi_tetraminon/

«Δεν μπορεί να

εφαρμοστεί το μέτρο»

Οι θέσεις της ΟΕΛΜΕΚ αλλά και της ΠΣΕΜ ήταν γνωστές απέναντι στο συγκεκριμένο μέτρο και μάλιστα δεν δίστασαν να εκφράσουν όχι μόνο τη δυσαρέσκειά τους όταν άκουσαν την απόφαση για άμεση εφαρμογή του, αλλά και το ενδεχόμενο λήψης δυναμικών μέτρων. Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, εξήγησε στη «Σ» τους λόγους για τους οποίους οι εκπαιδευτικοί αντιτίθενται στις συγκεκριμένες αλλαγές και αν θα λάβουν μέτρα. «Την περασμένη Πέμπτη, στην Παγκύπρια συνδιάσκεψη Γενικών Αντιπροσώπων, συζητήθηκε το θέμα της εξέτασης ανά τετράμηνο. Λάβαμε κάποιες αποφάσεις, ωστόσο θα περιμένουμε την ερχόμενη εβδομάδα μια συνάντηση με το Υπουργείο Παιδείας. Η οργάνωσή μας διατηρεί τις θέσεις της αναφορικά με το θέμα, ότι η εξέταση θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα σε μαθητές, γονείς και στο ίδιο το εκπαιδευτικό προσωπικό. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η απόφαση για ισχύ των εξετάσεων στη βάση της νομοθεσίας που ψηφίστηκε. Αναμένουμε συνάντηση με τον ίδιο τον Υπουργό για να παρουσιάσουμε ξανά τις απόψεις μας και να δώσουμε ξανά την πρότασή μας. Εμείς θεωρούμε ότι το μέτρο αυτό θα αυξήσει το άγχος στους μαθητές αλλά και την παραπαιδεία και θα συρρικνώσει τον διδακτικό χρόνο, γιατί κάποιες μέρες θα είναι κλειστά τα σχολεία. Επίσης θα πρέπει να εξετάσουμε το θέμα της ύλης. Ποια είναι η καθαρή διδακτική ύλη σε σχέση με τον νέο διδακτικό χρόνο;».

Η αντιπρόταση

Σύμφωνα με τον κ. Χατζησάββα, η πρόταση των εκπαιδευτικών έχει παρουσιαστεί στον Υπουργό και αναμένεται να την φέρουν ξανά στο προσκήνιο, ώστε να προωθηθούν κάποια σημεία που χρήζουν επανασχεδιασμού. «Για παράδειγμα, στην απόφαση του Υπουργείου υποστηρίζεται ότι το 40% της συνολικής βαθμολογίας τετραμήνων θα είναι από το δοκίμιο αυτό. Εμείς προτείνουμε το δοκίμιο να δημιουργείται κεντρικά και αντί 40% να είναι 30% και να δίνεται το 10% από ένα διαγώνισμα που θα κάνει ο εκπαιδευτικός στην τάξη. Με το υφιστάμενο μέτρο που παρατίθεται από το Υπουργείο, αν κάποιος δεν πάει καλά στην εξέταση, τότε θα μειωθεί ο βαθμός επίδοσής του. Το άγχος θα είναι στα ύψη. Δεν μπορεί να βγαίνει και να λέει κάποιος ότι δεν θα υπάρχουν καθόλου διαγωνίσματα. Αν αποτύχει στην εξέταση, τι βαθμό θα πιάσει; Δεν θα μπορούμε να λογοδοτήσουμε ούτε στους γονείς. Δεν μπορούμε να παίζουμε με την ψυχολογία των παιδιών. Το σύστημα θα πρέπει να είναι κεντρικό. Να οριστούν οι πηγές αξιολόγησης και το 40% να μειωθεί. Το σίγουρο είναι ότι αναμένεται η συνάντηση με τον Υπουργό, την ερχόμενη εβδομάδα, για να συνεχιστεί ο διάλογος από εκεί που έμεινε, με την ελπίδα οι συγκλίσεις να οδηγηθούν σε συμφωνία για το καλό των παιδιών μας». Στην αντίθετη περίπτωση οι οργανωμένοι εκπαιδευτικοί θα αποφασίσουν πώς θα κινηθούν αποφασίζοντας μέτρα τα οποία θα ληφθούν έχοντας ως κύριο μέλημα τους ίδιους τους μαθητές και τον εκπαιδευτικό κόσμο.