Αναλύσεις

Θέλουν φορο-αλλαγές

Σωρεία προτάσεων για μείωση φορολογικών συντελεστών και παροχή κινήτρων

Τα «θέλω» συνδικαλιστών, επιχειρηματιών και επαγγελματικών συνδέσμων για αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς ποικίλλουν. Η θέση των «Big 4» για φορολογική μεταρρύθμιση, όπως είχε εκφραστεί στο παρελθόν στη «Σ», φαίνεται ότι βρίσκει κι άλλους υποστηρικτές. Ενώπιον της Κυβέρνησης συσσωρεύονται σωρεία προτάσεων. Οι εισηγητές επιχειρηματολογούν σε μια προσπάθεια να πείσουν ότι οι δικές τους προτάσεις είναι εφικτό να υλοποιηθούν δεδομένου ότι θα προσδώσουν οφέλη και στην οικονομία του τόπου. Βεβαίως υπάρχουν περιπτώσεις προτάσεων, οι οποίες έρχονται μεν από αντίθετες πλευρές, αλλά συγκλίνουν ή και συμφωνούν.

Η πρωτοβουλία του

Συμβουλίου Οικονομίας

Εσχάτως, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας προανήγγειλε την ετοιμασία πακέτου προτάσεων προς την Κυβέρνηση. Η εργασία του Τάκη Κληρίδη «τρέχει» έχοντας στα υπόψη τις προτάσεις όλων και εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί το φθινόπωρο. Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι «μπορεί να μην την ονομάσω φορολογική μεταρρύθμιση, αλλά θα είναι τέτοιες οι προτεινόμενες αλλαγές, οι οποίες δεν θα είναι ένα συγκεκριμένο θέμα, δηλαδή να μειώσουμε τους συντελεστές ή να αυξήσουμε συντελεστές. Αγγίζει πάρα πολλά και κίνητρα, τα οποία θα δοθούν σε διάφορες επιχειρήσεις για να αυξήσουμε και την ανταγωνιστικότητα, αλλά και να δώσουμε περισσότερα κίνητρα στην οικονομία».

Κοινό μέτωπο ΟΕΒ – ΚΕΒΕ

ΟΕΒ και ΚΕΒΕ απευθύνθηκαν από κοινού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καταθέτοντας ενώπιόν του αιτήματα για επαναφορά των επιβαρύνσεων που επιβλήθηκαν προς τις επιχειρήσεις, όπως:

- Αύξηση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από 10% σε 12%.

- Αύξηση του φόρου πάνω στα επιτόκια από καταθέσεις από 15% σε 30%.

- Αύξησης της Έκτακτης Εισφοράς Άμυνας σε μερίσματα από 15% σε 17%.

- Αύξηση των εισφορών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

- Έναρξη καταβολής εισφορών στο Ταμείο Ασφάλισης Υγείας για σκοπούς ΓεΣΥ.

Απαριθμώντας τις επιβαρύνσεις, τονίζουν ότι θα εντείνουν τις προσπάθειές τους προς όλες τις κατευθύνσεις και συνοψίζουν τα αιτήματά τους.

- Κατάργηση της εργοδοτικής εισφοράς στο Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής ύψους 2%. Η εισφορά αυτή, αναφέρουν, επιβαρύνει άμεσα το εργατικό κόστος και καταλήγει στο πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας χωρίς να υπάρχει κάποιο ειδικό ταμείο κοινωνικής συνοχής.

- Μείωση εισφοράς εργοδοτών στα Ταμεία Πλεονάζοντος Προσωπικού και Προστασίας Δικαιωμάτων των Εργοδοτουμένων σε περίπτωση Αφερεγγυότητας του Εργοδότη από 1,2% στο 0,6%. Τα δύο ταμεία, σημειώνουν, είναι οικονομικά εύρωστα και διασφαλισμένα έναντι μελλοντικών απαιτήσεων με αποθεματικό το οποίο ξεπερνά τα €540 εκ.

- Μείωση του φόρου άμυνας επί των μερισμάτων από 17% σε 15% και μείωση του φόρου πάνω στους τόκους από καταθέσεις, από 30% σε 15%.

- Παροχή κινήτρου επιταχυνόμενης απόσβεσης για επενδύσεις.

- Η επένδυση σε μηχανήματα, εξοπλισμό, οι επενδύσεις για απόκτηση μετοχών σε νέες ή υφιστάμενες λειτουργούσες επιχειρήσεις ή συμμετοχές σε επιχειρήσεις να αφαιρούνται από τα κέρδη που λογίζονται ως μερίσματα τα οποία υπόκεινται σε έκτακτη εισφορά για άμυνα.

Η οπτική των λογιστών

Ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) προτείνει για τα φυσικά πρόσωπα:

- Οι εισφορές στο ΓεΣΥ να αφαιρούνται χωρίς οποιοδήποτε περιορισμό από τα συνολικά εισοδήματα ως εκπιπτόμενες δαπάνες και όχι ως έκπτωση για ασφάλιστρα ζωής και συνεισφορές σε ταμεία προνοίας ή άλλα ταμεία.

- Λόγω των άλλων εισφορών (Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ασφάλιστρα ζωής, Ταμεία Προνοίας και σχέδια ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, για όσο ισχύσουν), ο περιορισμός των εκπτώσεων στο 1/6 των εισοδημάτων μετά τις αφαιρέσεις δεν θα καλύπτει τις εισφορές στο ΓΕΣΥ. Συνεπώς προτείνεται η έκπτωση να περιορίζεται στο 1/5 των συνολικών εισοδημάτων. Περαιτέρω προτείνεται η κατάργηση των περιορισμών, που εφαρμόζει το Τμήμα Φορολογίας ελλείψει Κανονισμών, που δεν έχουν εκδοθεί, όπως για παράδειγμα οι εκπτώσεις, που παραχωρούνται για σχέδια ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και περιορίζονται στο 1,50% των απολαβών του εργοδοτουμένου.

- Επαναφορά του υψηλότερου συντελεστή φορολογίας στο 30% ως ίσχυε μέχρι το 2010. Ο σημερινός συντελεστής του 35% για φορολογητέο εισόδημα πέραν των €60.000 εισήχθη το 2011 και η πρόσθετη φορολογία που εισπράττεται από το Κράτος είναι πολύ μικρή συγκριτικά με τη συνολική φορολογία.

- Μείωση της αμυντικής εισφοράς επί των τόκων από καταθέσεις στο 15%.

Για τα νομικά πρόσωπα ο ΣΕΛΚ προτείνει:

- Κατάργηση ή τουλάχιστον σημαντική μείωση της εισφοράς στο Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής.

- Μείωση της εισφοράς εργοδότη στο Ταμείο Πλεονάζοντος Προσωπικού, από 1,2% επί των ασφαλιστέων αποδοχών στο 0,5%.

- Κατάργηση του περί Χαρτοσήμων Νόμου ή τουλάχιστον περιορισμός του πεδίου εφαρμογής του σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, μεταβιβάσεις ακίνητης ιδιοκτησίας και ασφαλιστικά συμβόλαια.

- Κατάργηση του Τέλους των €350 ετησίως, που καταβάλλει κάθε εταιρεία στον Έφορο Εταιρειών.

- Κατάργηση της αμυντικής εισφοράς επί των τόκων από καταθέσεις και φορολόγησή τους κάτω από πρόνοιες του Περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμου με τη συμπερίληψη τους στα κέρδη των νομικών προσώπων.

- Υπαγωγή των εισοδημάτων που τώρα υπάγονται στον φόρο κεφαλαιουχικών κερδών στον φόρο εισοδήματος.

- Επαναφορά της παρακράτησης άμυνας στα μερίσματα στο 15%.

- Κατάργηση της πρόνοιας για λογιζόμενη διανομή μερισμάτων και φορολόγηση των μερισμάτων μόνο κατά τον χρόνο λήψης τους, στη βάση συμφωνημένης φόρμουλας με την οποία ο συντελεστής φορολόγησης θα αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου από το έτος κτήσης των κερδών και της πληρωμής του μερίσματος. Το μέτρο αυτό θα πρέπει να εφαρμοστεί με την ταυτόχρονη εισαγωγή προνοιών φορολόγησης των αναλήψεων χωρίς την έκδοση μερίσματος.

- Κατάργηση του μέτρου των «προστατευτικών» φορολογιών και ολοκλήρωση της εξέτασης των φορολογικών υποθέσεων εντός συντομότερου χρονικού διαστήματος, επιστρέφοντας έτσι στον φορολογούμενο τυχόν επιστρεπτέους φόρους.

- Συνέχιση της υποβολής της δήλωσης εργοδότη (ΤΦ 7) σε ετήσια βάση.

- Επαναφορά του μέτρου για παραχώρηση απαλλαγής ή/και επιταχυνόμενης απόσβεσης από την επανεπένδυση κερδών από επιχειρήσεις για επενδύσεις σε ακίνητη ιδιοκτησία που χρησιμοποιείται στην επιχείρηση ως επίσης και για την αγορά μηχανημάτων και εξοπλισμού.

- Παραχώρηση ελαφρύνσεων ή/και απαλλαγών για επενδύσεις σε καθορισμένα σχέδια έρευνας και καινοτομίας.

Οι προτάσεις της ΣΕΚ

Η ΣΕΚ εδώ και καιρό έχει κοινοποιήσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον Υπουργό Οικονομικών την άποψή της ότι έχει ωριμάσει ο καιρός για μια ολοκληρωμένη γενική φορολογική μεταρρύθμιση, λαμβάνοντας υπόψη ότι η προηγούμενη έγινε το 2002 στο πλαίσιο της τότε ανάγκης για εναρμόνιση της Κύπρου με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η συντεχνία προτείνει μεταξύ άλλων:

- Να διαφοροποιηθεί η φορολογία του εισοδήματος και στον σχεδιασμό των νέων φορολογικών κλιμάκων να ληφθούν υπόψη οι εισφορές στο ΓεΣΥ και στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις, που οδηγούν σωρευτικά σε επιβάρυνση 3,15% στους μισθούς των υπαλλήλων.

- Να μελετηθεί η δυνατότητα σταδιακής μείωσης του ΦΠΑ, ο οποίος είχε αυξηθεί σταδιακά λόγω οικονομικής κρίσης από το 15% στο 19% τον Ιανουάριο του 2014.

- Μείωση της φορολογίας 30% στα έσοδα από τους τόκους των καταθέσεων.

- Επαναφορά των φορολογικών εκπτώσεων π.χ. για εξαρτώμενα τέκνα, φοιτητές, στρατιώτες όπως υπήρχαν και στο προηγούμενο φορολογικό σύστημα.

- Με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία οι εισφορές για ασφάλιστρα Ζωής, Σχέδιο Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης, Σχέδιο Σύνταξης, Ταμεία Σύνταξης και Προνοίας και Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν πρέπει να ξεπερνά το 1/6 του φορολογητέου εισοδήματος. Εισηγούμαστε το 1/6 να γίνει 1/5, λαμβάνοντας υπόψη τις αυξήσεις εισφορών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στο ΓεΣΥ. Σε διαφορετική περίπτωση οι μισθωτοί θα φορολογούνται διπλά.

- Στην αίτηση για το επίδομα τέκνου και τη φοιτητική χορηγία να δηλώνονται και να λαμβάνονται υπόψη και τα δάνεια, που έχει το νοικοκυριό και όχι μόνο οι καταθέσεις.

- Εισαγωγή της «πράσινης φορολογίας», η οποία ελαχιστοποιεί το εργατικό κόστος, δημιουργεί θέσεις απασχόλησης και φορολογεί όσους ρυπαίνουν ή κατασπαταλούν τους φυσικούς πόρους.

Η συντεχνία δηλώνει και την ετοιμότητά της να συζητήσει θέματα που στοχεύουν στην πάταξη της φοροδιαφυγής και στην ενίσχυση των πολιτικών για βελτίωση της εισπρακτικής ικανότητας του κράτους.