Αναλύσεις

Η κρίση στη Μέση Ανατολή βυθίζει στην αβεβαιότητα την παγκόσμια οικονομία

Οι συνέπειες του πολέμου παραμένουν αχαρτογράφητες, αφού κανείς δεν γνωρίζει τι θα φέρει η επόμενη μέρα

Σε κινούμενη άμμο βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία, εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκαλούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Οικονομολόγοι εκτιμούν πως, εάν εκτροχιαστεί η κατάσταση, τότε ο πληθωρισμός θ' ανέβει, γεγονός που θα επηρεάσει και τις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών για την πορεία των επιτοκίων. Η Κυβέρνηση φαίνεται να μην ανησυχεί, για την ώρα, οι φόβοι, ωστόσο, για κλιμάκωση του πολέμου επηρεάζουν σημαντικούς τομείς της κυπριακής οικονομίας. Η «Σ» ζήτησε τη θέση του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ, για την υπάρχουσα κατάσταση και ποια μέτρα λαμβάνουν οι επιχειρήσεις, ώστε να απορροφήσουν τους κραδασμούς από τις πιθανές επιπτώσεις που πιθανόν να επιφέρει μια αναζωπύρωση των συγκρούσεων.

Mr. Stavrou pic.jpg

Σταύρος Σταύρου, Προέδρος ΚΕΒΕ

«Οι εξελίξεις δεν είναι οι καλύτερες για την Κύπρο»

Η Κύπρος ως μια χώρα που συνήθως είναι ευάλωτη σε αρνητικές διεθνείς ή περιφερειακές εξελίξεις, παρακολουθεί με αγωνία τα όσα γίνονται στη γειτονιά μας. Η επίθεση του Ιράν με drones κατά του Ισραήλ έχει επιδεινώσει επικίνδυνα το κλίμα στη Μέση Ανατολή, με αποτέλεσμα κάθε νέα εξέλιξη να είναι πιθανή. Σίγουρα, οι εξελίξεις αυτές έχουν αντίκτυπο στην οικονομία μας, η οποία είναι μια οικονομία υπηρεσιών με έμφαση στον τουρισμό.

Θύμα ο τουρισμός

Ειδικά η περίοδος που εκδηλώνονται αυτές οι εξελίξεις δεν είναι η καλύτερη για την Κύπρο, αφού συμπίπτει με την έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν. Αν, λοιπόν, η σημερινή κρίση μετατραπεί σε ανοικτή πολεμική σύγκρουση, τότε ο τουριστικός τομέας θα είναι ο πρώτος που θα δεχθεί πλήγματα. Επίσης, τομείς όπως οι επενδύσεις, η ναυτιλία, οι αερομεταφορές, τα ακίνητα και ίσως το εμπόριο ενδέχεται να υποστούν ζημιές από την κρίση στη Μέση Ανατολή. Όμως, σε μια τέτοια περίπτωση, οι επιπτώσεις δεν θα περιοριστούν μόνο σ’ αυτές που θα επενεργήσουν άμεσα πάνω στην Κύπρο, αλλά και σ’ αυτές που θα μας έρθουν έμμεσα από το αρνητικό κλίμα που θα δημιουργηθεί στη διεθνή οικονομία. Μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα εκτοξεύσει στα ύψη τις διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου, οπότε θα αυξηθεί το ενεργειακό κόστος για την Κύπρο και κατ’ επέκτασιν ο πληθωρισμός.

Κάμψη

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πέραν των σοβαρών συνεπειών πάνω στο ήδη πιεσμένο από την ακρίβεια βιοτικό επίπεδο των νοικοκυριών, ίσως ματαιώσει τις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για μείωση των επιτοκίων τον ερχόμενο Ιούνιο. Αυτή η εξέλιξη, όμως, θα δημιουργήσει τεράστιο κόστος τόσο σε νοικοκυριά, όσο και στις επιχειρήσεις, που ήδη ταλαιπωρούνται από τα αυξημένα επιτόκια των τελευταίων μηνών. Ως επακόλουθο των πιο πάνω, θα επέλθει κάμψη στο επιχειρείν, με άμεσα αποτελέσματα την υποχώρηση των επενδύσεων και της ανάπτυξης. Ως Κύπρος, λοιπόν, απευχόμαστε την επέκταση της κρίσης στη γειτονιά μας, γιατί κάτι τέτοιο θα μας δημιουργήσει επιπρόσθετα και πιο περίπλοκα προβλήματα απ’ αυτά που ήδη έχουμε λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.

Σε εγρήγορση

Η κυπριακή οικονομία, στη φάση που βρίσκεται, χρειάζεται ένα ήρεμο και σταθερό διεθνές περιβάλλον, ώστε να προωθήσει τους σχεδιασμούς της για τις μεταρρυθμίσεις, για εκσυγχρονισμό των δομών της, για ψηφιοποίηση του κράτους, για προσέλκυση ξένων επενδύσεων, κ.λπ. Το στοίχημα για την οικονομία μας είναι η ενίσχυση της ανάπτυξής της και αυτό θα επιτευχθεί με τη σταθεροποίηση του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος και τον τερματισμό των περιφερειακών συγκρούσεων, που μας επηρεάζουν είτε άμεσα είτε έμμεσα. Το ΚΕΒΕ, ως η μεγαλύτερη οργάνωση του επιχειρηματικού κόσμου της Κύπρου, παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις και ανάλογα συμβουλεύει τις επιχειρήσεις - μέλη του. Προς το παρόν δεν υπάρχουν λόγοι ιδιαίτερης ανησυχίας, όμως είμαστε σε συνεχή εγρήγορση. Όπως και σε προηγούμενες πολεμικές κρίσεις στην περιφέρεια μας, το ΚΕΒΕ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Κυβέρνηση και στηρίζει τις επιχειρήσεις μας. Ελπίζουμε ο ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα να αποτρέψουν τα χειρότερα στην περιοχή, έτσι ώστε και η Κύπρος να μπορέσει να προχωρήσει χωρίς εμπόδια στους σχεδιασμούς και στις επιδιώξεις της.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ.jpg

Μιχάλης Αντωνίου, Γενικός Διευθυντής ΟΕΒ

«Το κυπριακό επιχειρείν τα τελευταία 11 χρόνια καλείται να διαχειριστεί διαδοχικές κρίσεις»

Μετά την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ολόκληρη η υφήλιος παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις, με την ελπίδα να μην υπάρξει περαιτέρω διάχυση της κρίσης. Με ανησυχία προφανώς παρακολουθεί το δράμα έξω από το σπίτι μας και το κυπριακό επιχειρείν, το οποίο τα τελευταία 11 χρόνια καλείται να διαχειριστεί διαδοχικές κρίσεις. Ωστόσο, με τα ώς τώρα δεδομένα ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές, οι αγορές παραμένουν ψύχραιμες παρά την τεράστια νευρικότητα που επιδεικνύουν. Αυτό οφείλεται στην αντίδραση των βασικών πρωταγωνιστών της παγκόσμιας σκηνής που λειτουργούν από το πρώτο λεπτό μετά τη λήξη της ιρανικής επίθεσης, προς την κατεύθυνση της ισραηλινής αυτοσυγκράτησης και της σταδιακής εκτόνωσης.

Πληθωριστικές πιέσεις

Βεβαίως τα δεδομένα σε εμπόλεμες περιόδους αλλάζουν ταχύτατα και προφανώς δεν είμαστε σε θέση να προβλέψουμε ούτε το περιεχόμενο της ισραηλινής αντίδρασης, ούτε την αντίδραση του Ιράν έναντι τούτης. Το βέβαιο είναι ότι η ηρεμία των ημερών δεν είναι διασφαλισμένη και το πλήγμα στη διεθνή οικονομία από ενδεχόμενη ευρύτερη ανάφλεξη θα είναι βαρύ, ιδιαίτερα αν, όπως είναι αναμενόμενο, επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου. Αυτή είναι από επιχειρηματικής πλευράς θεμελιώδης παράμετρος στη δύσκολη εξίσωση της επιβίωσης, καθώς το αυξημένο κόστος της ενέργειας και του ηλεκτρισμού θα αυξήσει τις πληθωριστικές πιέσεις καθυστερώντας την αποκλιμάκωση των δανειστικών επιτοκίων.

Ασφαλής προορισμός η Κύπρος

Σε σχέση με τον τουρισμό, σίγουρα η κατάσταση στην περιοχή δεν δημιουργεί τις ευνοϊκότερες συνθήκες, αλλά οι κρατήσεις κινούνται σε αρκετά καλά επίπεδα. Η Κύπρος παραμένει ένας απόλυτα ασφαλής προορισμός για διακοπές, τουρισμό και οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα επαγγελματικού ή κοινωνικού χαρακτήρα και αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να περνά προς πάσα κατεύθυνση με την πολύτιμη βοήθεια των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Η ΟΕΒ βρίσκεται σε εγρήγορση και παρακολουθεί συστηματικά τις εξελίξεις, με την ευχή και την ελπίδα σύντομα να σιγήσουν τα όπλα στη γειτονιά μας και ν’ αναλάβει η διπλωματία το έργο τής ειρήνης.