Υγεία

Καλοκαίρι: Ο «εχθρός» του δέρματος

Οι κίνδυνοι που κρύβει η έκθεση στον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες για το δέρμα και τα μάτια μας και τι πρέπει να προσέχουμε

Αδιαμφισβήτητα το καλοκαίρι ενδείκνυται για στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς, με μικρούς και μεγάλους να απολαμβάνουν τη θάλασσα σε αναζήτηση ανάσας δροσιάς, από τον καυτό ήλιο.

Μπορεί το καλοκαίρι να αποτελεί αγαπημένη εποχή για τους πλείστους, ωστόσο μαζί του φέρνει και διάφορες δερματικές μυκητιάσεις, από τις οποίες υποφέρει ένας μεγάλος αριθμός του πληθυσμού, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις πολλοί αγνοούν τα συμπτώματα με αποτέλεσμα αυτό να δυσχεραίνει την ίαση του προβλήματος.

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Π. Συμεωνίδης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (skinlab) και Γραμματέας της Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας Κύπρου, εξήγησε στη «Σ» ότι οι μυκητιάσεις, ανάλογα με το σημείο του δέρματος στο οποίο και εμφανίζονται, διακρίνονται σε επιφανειακές, τις πλέον συνηθισμένες, που προκαλούνται κατά βάση από τα δερματόφυτα και την Candida Albicans, και σ’ εκείνες που προχωρούν πιο βαθιά, προσβάλλοντας δέρμα και υπόδερμα.

Τα σημεία του σώματος τα οποία μπορούν να προσβληθούν, είναι τα νύχια, το τριχωτό της κεφαλής, ο κορμός, τα άκρα, ενώ δερματόφυτα μπορεί να εντοπιστούν στις μηρογεννητικές πτυχές και στα γεννητικά όργανα.

Ωστόσο, οι πιο συχνές μυκητιάσεις την περίοδο του καλοκαιρού, όπως είπε, είναι αυτές του άκρου ποδός, του κορμού και των μηρογεννητικών περιοχών.

Μύκητες στα πόδια

Οι μύκητες στα πόδια, όπως ανέφερε ο κ. Συμεωνίδης, παρατηρούνται συχνά και ιδιαίτερα σε νεαρές ηλικίες, καθώς με τη διαδεδομένη χρήση των αθλητικών παπουτσιών το πόδι αναπόφευκτα ιδρώνει, διευκολύνοντας έτσι την ανάπτυξή τους.

Οι μυκητιάσεις αυτές, εξήγησε, παρατηρούνται συχνά στις μεσοδακτύλιες πτυχές και πέλματα εξαιτίας της εφίδρωσης που προδιαθέτει για τη λοίμωξη.

Κύριο σύμπτωμα είναι ο κνησμός, ενώ πιθανή είναι και η εμφάνιση φουσκάλων ανάμεσα στα μεσοδάχτυλα και το πέλμα του ποδιού.

Οι μυκητιάσεις των ποδιών είναι κυρίως ήπιες, ωστόσο πρέπει να θεραπευθούν άμεσα, διαφορετικά μπορεί η ίασή τους να διαρκέσει περισσότερο χρόνο, επιφέροντας δυσάρεστα αποτελέσματα.

Παράλληλα, ένας άλλος μεγάλος «πονοκέφαλος» είναι και οι ονυχομυκητιάσεις, όταν δηλαδή οι μύκητες προσβάλλουν τα νύχια διεισδύοντας στην πλάκα και κάνοντας τα νύχια κίτρινα και εύθραυστα.

Σε περίπτωση που η αντιμετώπισή τους δεν είναι άμεση, το νύχι θα καταστραφεί και ίσως χρειαστεί να αφαιρεθεί με χειρουργική επέμβαση.

H θεραπεία εξαρτάται από το είδος του μύκητα που προσβάλλει το δέρμα.

Ποικιλόχρους πιτυρίαση

Η ποικιλόχρους πιτυρίαση, ή αλλιώς «αρρώστια του ντεκολτέ», επίσης συχνή καλοκαιρινή μυκητίαση, είναι η περίπτωση κατά την οποία λευκές ή καφέ κηλίδες κάνουν την εμφάνισή τους στο δέρμα και συνήθως ξεκινούν από τον αυχένα, ενώ μπορεί να επεκταθούν στους ώμους, το θώρακα και την πλάτη.

Ο αποχρωματισμός του δέρματος, όπως ανέφερε ο δερματολόγος, γίνεται λόγω έλλειψης της μελανίνης, ενώ η υγρασία και η παραγωγή ευνοούν τον μύκητα ώστε να γίνει παθογόνος.

Πρόκειται για πολύ διαδεδομένη μυκητίαση, που προσβάλλει κυρίως έφηβους και ενήλικες παρά ηλικιωμένους και παιδιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι μεταδοτική, ενώ η αντιμετώπισή της είναι ιδιαιτέρως δύσκολη.

Μυκητίαση των μηρογεννητικών πτυχών

«Πρόκειται για μυκητίαση πεζοπόρων, ποδηλατών και παχύσαρκων ατόμων», σημειώνει ο κ. Συμεωνίδης.

Τα συμπτώματα αρχίζουν με κάψιμο, κοκκινίλα και μικρή απολέπιση στο εσωτερικό των μηρών.

Η ζέστη, η τριβή και ο ιδρώτας επιδεινώνουν την κατάσταση, ωστόσο με κατάλληλη αγωγή θεραπεύεται σε μερικές εβδομάδες.

Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να αποφεύγονται τα πολύ στενά παντελόνια και τα συνθετικά εσώρουχα.

Επιπλέον, όπως ανέφερε ο δερματολόγος, τα συχνά ντους με αντισηπτικά σαπούνια, η κατάχρηση αποσμητικών και τα βρεγμένα μαγιό ερεθίζουν και ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων κάτω από τους μαστούς ή τις μασχάλες και τις μηρογεννητικές πτυχές.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η μετάδοση των μυκήτων μέσα την θάλασσα αποκλείεται, γιατί αυτοί δεν επιβιώνουν στο θαλασσινό νερό, ωστόσο είναι εύκολη με την επαφή μας με την άμμο, ενώ προδιάθεση στις μυκητιάσεις έχουν όσοι χρησιμοποιούν αντιβιοτικά, κορτιζόνη για μεγάλο χρονικό διάστημα ή ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Επίσης επιρρεπή είναι τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

Πώς να προστατευθούμε:

- Συχνά ντους με σαπούνι.

- Δεν χρησιμοποιούμε ρούχα, πετσέτες ή παπούτσια άλλων ατόμων.

- Δεν περπατάμε ποτέ ξυπόλητοι σε δημόσιους χώρους όπως πισίνες, αποδυτήρια, ακόμη και στην παραλία, κυρίως στην άμμο.

- Πλένουμε με σαπούνι και νερό τα μαγιό και τις πετσέτες μετά από κάθε χρήση.

- Δεν καθόμαστε ποτέ απευθείας επάνω στην άμμο ή στα κρεβατάκια θαλάσσης.

- Αποφεύγουμε τα στενά και χωρίς κάλτσες κλειστά παπούτσια.

- Να προτιμάτε κάλτσες που απορροφούν τον ιδρώτα, όπως οι βαμβακερές, και να τις αλλάζετε δύο φορές την ημέρα.

- Να πλένετε καλά τα πόδια σας, με νερό και σαπούνι και μετά να τα στεγνώνετε καλά.

- Να βάζετε πούδρα ή αντιμυκητιακό φάρμακο σε σκόνη στα πόδια σας.

Η έκθεση στον ήλιο και

ο καρκίνος του δέρματος

Μπορεί να απολαμβάνουμε την έκθεση στον ήλιο κατά την καλοκαιρινή περίοδο, κυρίως για την απόκτηση του πολυπόθητου για πολλούς «μαυρίσματος», ωστόσο πρέπει να γνωρίζουμε ότι εκθέτουμε τον εαυτό μας σε μεγάλο κίνδυνο, εάν δεν λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης.

Ο Δρ Κωνσταντίνος Π. Συμεωνίδης μίλησε στην «Σ» και για τον καρκίνο του δέρματος.

«Ο καρκίνος δέρματος είναι μια κακοήθης βλάβη του δέρματος, που αναπτύσσεται από τα κύτταρα της επιδερμίδας. Σε αντίθεση με το δερματικό κακόηθες μελάνωμα, οι περισσότεροι τύποι καρκίνου του δέρματος σπάνια εξαπλώνονται και σε άλλα μέρη του σώματος (μεταστάσεις)», ανέφερε.

Οι βασικοί τύποι καρκίνου του δέρματος, είναι το μελάνωμα, το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, ο πιο διαδεδομένος τύπος καρκίνου του δέρματος και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, ο δεύτερος πιο διαδεδομένος.

Ο καρκίνος του δέρματος εμφανίζεται συνήθως σε περιοχές που εκτίθενται στον ήλιο επαναλαμβανόμενες φορές για πολλά χρόνια, όπως το πρόσωπο και η μύτη, τα αυτιά, το πίσω μέρος του λαιμού και η γυμνή περιοχή του τριχωτού της κεφαλής. Λιγότερο συχνά, μπορεί να εμφανιστεί σε περιοχές λιγότερο εκτεθειμένες στον ήλιο, όπως η πλάτη, το στήθος ή τα άκρα. Ωστόσο, ο καρκίνος δέρματος μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο δέρμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κακοήθη μελανώματα συχνά αρχίζουν από ένα προϋπάρχοντα μελανοκυτταρικό σπίλο με πρώτη ένδειξη να είναι η αλλαγή στο μέγεθος, σχήμα, χρώμα ή και αιμορραγία του σπίλου (ελιάς).

Ο ήλιος και… τα μάτια μας

Από την έκθεση στον ήλιο και τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν το καλοκαίρι, δεν επηρεάζεται μόνο το δέρμα μας αλλά και τα μάτια μας.

Ο Νικόλαος Τράκος, Χειρουργός Οφθαλμίατρος και Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Δακρυολογίας & Ξηρού Οφθαλμού, μίλησε στη «Σ» για τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν τόσο η θερμοκρασία όσο και το νερό της θάλασσας και της πισίνας, στα μάτια μας.

Όπως ανέφερε, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν το καλοκαίρι και δη στην Κύπρο, αρκετός κόσμος μπορεί να εμφανίσει το Σύνδρομο του ξηρού οφθαλμού.

Αυτό εκδηλώνεται κυρίως με κόκκινα μάτια, φαγούρα, καύσο και παροδική θόλωση της όρασης.

Είναι σημαντικό, τόνισε, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, να λαμβάνουμε προφυλάξεις προς αποφυγήν του Συνδρόμου όπως:

- Nα φοράμε γυαλιά ηλίου με UV 400.

- Nα αποφεύγουμε οι κλιματιστικές συσκευές να έχουν άμεση επαφή με τα μάτια μας.

- Όταν εφαρμόζουμε αντηλιακή κρέμα προσώπου, αυτή να μην έρχεται σε επαφή με τα βλέφαρα.

- Να βάζουμε προληπτικά σταγόνες τεχνητών δακρύων.

- Να ενυδατωνόμαστε καλά πίνοντας άφθονο νερό, γιατί όταν στεγνώνει το σώμα στεγνώνουν και τα μάτια.

Όσον αφορά τώρα τις θάλασσες και τις πισίνες, ο κ. Τράκος τόνισε ότι το θαλασσινό νερό, το χλώριο, αλλά και οι χημικές ουσίες από αντηλιακά προϊόντα μπορεί να ερεθίσουν τα μάτια και να δημιουργήσουν φλεγμονή στην οφθαλμική επιφάνεια.

Καλό θα ήταν, όταν βρισκόμαστε κάτω από το νερό, να έχουμε πάντοτε κλειστά τα μάτια εκτός και εάν φοράμε προστατευτικά γυαλιά, ενώ πρέπει να αποφεύγεται η επαφή του νερού με τα μάτια όταν φοράμε φακούς επαφής.

Σημαντικό είναι να πλένουμε τα χέρια μας συχνά αλλά και να αποφεύγουμε την τριβή των ματιών.

Ο κ. Τράκος σημείωσε επίσης ότι μετά από επεμβάσεις λέιζερ μυωπίας, αστιγματισμού, καταρράκτη ή γλαυκώματος, τα μάτια είναι πιο ευάλωτα σε μολύνσεις από μικρόβια γι’ αυτό ιδιαίτερα το καλοκαίρι θα πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί.