Διεθνή

Οι 5 μνηστήρες της προεδρίας

Λήγει η θητεία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Η οκταετής θητεία του Ιταλού προέδρου της Eυρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι λήγει στα τέλη Οκτωβρίου και ήδη πέντε μνηστήρες προθερμαίνονται για να διεκδικήσουν τη θέση του και συγκεκριμένα δύο Φινλανδοί, δύο Γάλλοι και ένας Γερμανός. Μεταξύ αυτών και ο πολύ γνωστός σε Ελλάδα και Κύπρο πρώην Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Φινλανδός Όλι Ρεν, ο οποίος, με βάση τα όσα δήλωσε δημόσια, τάσσεται πάντως υπέρ της αναθεώρησης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, η οποία παραμένει αμετάβλητη από το 2003.

Τα πέντε ονόματα

Ο Όλι Ρεν δεν είναι ο μόνος Φινλανδός που διεκδικεί την ηγεσία της ΕΚΤ. Είναι και ο Έρικ Λιικάνεν, που συνταξιοδοτήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, μετά από 14 χρόνια στην ηγεσία της φινλανδικής Κεντρικής Τράπεζας. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ο Λιικάνεν στήριξε δημοσίως μάλιστα την πιο χαλαρή πολιτική τού Ντράγκι. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι, σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg, ο Λιικάνεν θεωρείται ο επικρατέστερος διάδοχος του Ντράγκι.

Δυο Φινλανδοί, δυο Γάλλοι και ένας Γερμανός διεκδικούν τη θέση

Ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, πρόεδρος της Banque de France, είναι επίσης μεταξύ των πιθανών υποψηφίων διαδόχων του Ντράγκι. Ο 60χρονος Γάλλος παρουσιάζεται ως ο αληθινός Ευρωπαίος που μιλάει πολλές γλώσσες και γνωρίζει τον πολιτισμό των διαφόρων χωρών. Οι απόψεις του συμπίπτουν συχνά σε περιεχόμενο με αυτά που λέει ο Ντράγκι. «Η ΕΚΤ πρέπει να βαδίσει προσεκτικά και πραγματιστικά», είπε πρόσφατα ο ντε Γκαλό. Υπό την ενδεχόμενη προεδρία του, λοιπόν, δεν θα πρέπει να αναμένονται σύντομα υψηλότερα επιτόκια ή αλλαγή πολιτικής κρίσης.

Ο άλλος Γάλλος υποψήφιος είναι ο 50χρονος Γάλλος Κερέ - αντιπρόεδρος σήμερα της ΕΚΤ. Ο ίδιος υποστηρίζει μια χαλαρή νομισματική πολιτική, προειδοποιεί όμως ταυτόχρονα και για τις αρνητικές συνέπειες μη εφαρμογής των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Αυτό τον κάνει πραγματικά τον τέλειο υποψήφιο στη Ζώνη του ευρώ. Ωστόσο, η οκταετής θητεία του ως αντιπροέδρου της ΕΚΤ λήγει τον Δεκέμβριο και δεν μπορεί να παραταθεί.

Ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν ήταν μέχρι πέρυσι το καλοκαίρι ο πιο ισχυρός υποψήφιος διάδοχος του Ντράγκι. Και όχι μόνο επειδή είναι Γερμανός, αλλά γιατί ο 50χρονος Βάιντμαν ως πρόεδρος της Bundesbank έχει υψηλό προφίλ, αν και πολλοί από τους συναδέλφους του δεν συμμερίζονται κατ' ανάγκην τη γνώμη του. Ο Βάιντμαν είχε μεγάλες φιλοδοξίες για διάδοχος του Ντράγκι, αλλά το Βερολίνο φαίνεται να μην τον στηρίζει, αφού προωθεί έναν άλλο Γερμανό για την προεδρία της Κομισιόν, τον Μάνφρεντ Βέμπερ. Και φυσικά δεν μπορεί να υπάρχουν δυο Γερμανοί στα δυο ανώτατα αξιώματα της ΕΕ.

Τι αναφέρουν οι Financial Times

«Μπορεί ο Γενς Βάιντμαν να είναι δημοφιλής στο εσωτερικό της Γερμανίας, ωστόσο αντιμετωπίζεται με καχυποψία στην υπόλοιπη Ευρώπη», γράφουν οι Financial Times.

«Αν, όμως, ο Μάνφρεντ Βέμπερ τελικά δεν αναλάβει την προεδρία της Κομισιόν, οι πιθανότητες για τον Βάιντμαν (να αναλάβει επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) αυξάνονται. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι η σειρά της Γερμανίας να αναλάβει κορυφαίο οικονομικό πόστο», σημειώνουν.

Η βρετανική εφημερίδα γράφει ότι οικονομολόγοι, επενδυτές και βουλευτές στη Γαλλία και στις νότιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πιστεύουν ότι η στάση του κ. Βάιντμαν κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους συνιστά απειλή για τη σταθερότητα του ευρώ.

«Η Ευρωζώνη χρειάζεται κάποιον τολμηρότερο από τον Ντράγκι, όχι συντηρητικό όπως ο Βάιντμαν», σημειώνει ο Κρίστιαν Όντενταλ του think-tank Centre for European Reform.

Αν και οι Γερμανοί πολιτικοί και οι Γερμανοί πολίτες υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του κ. Βάιντμαν, ανώτεροι υπάλληλοι στο Βερολίνο αναρωτιούνται αν αξίζει να «κάψει» η Μέρκελ το πολιτικό κεφάλαιο που διαθέτει για να πείσει την υπόλοιπη Ευρώπη.

«Αυτήν τη στιγμή, για τους Γερμανούς συντηρητικούς είναι πολύ βολικό να λέμε ότι το πρόβλημα της Ευρώπης είναι αυτός ο Ιταλός στην ηγεσία της ΕΚΤ που σας κλέβει τις αποταμιεύσεις σας», δήλωσε ανώτερος υπάλληλος. «Με τον Βάιντμαν επικεφαλής της ΕΚΤ, θα χαθεί ένας βολικός αποδιοπομπαίος τράγος», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Οι προκλήσεις του επόμενου Προέδρου

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως μέχρι το τέλος του έτους, οκτώ από του 19 εθνικούς διοικητές τραπεζών θα έχουν αποχωρήσει και θα λήξει η οκταετής θητεία του Ντράγκι.

Στην ατζέντα του επόμενου Διοικητή της ΕΚΤ θα είναι μεταξύ άλλων: η επανεξέταση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, η επιστροφή των πληθωρισμού εντός στόχων και η αντιμετώπιση πιθανής ύφεσης κατά την προσπάθεια εξισορρόπησης των ανταγωνιστικών πολιτικών συμφερόντων.