Πρόεδρε, μη μας πεις ότι σου έβαλαν το πιστόλι στον κρόταφο

Το 2013, μόλις κέρδισε τις εκλογές, ο ΠτΔ βρέθηκε με το πιστόλι στον κρόταφο. Έτσι ένιωσε και διακήρυξε ο ίδιος για να δικαιολογήσει την αποδοχή τού κουρέματος των καταθέσεων και των μέτρων που βοήθησαν τις τράπεζες να κατακλέψουν τον κόσμο και να τον οδηγήσουν στην οικονομική εξαθλίωση.

Από τότε και στη συνέχεια ο ίδιος ο ΠτΔ μάς βάλλει συνεχώς το πιστόλι στον κρόταφο και το σχοινί στον λαιμό με τις υποχωρήσεις και τις παραχωρήσεις του. Οι απαράδεκτες υποχωρήσεις του Δημήτρη Χριστόφια, που τις άρχισε ως ΠτΔ τον Μάρτη του 2008, ωχριούν μπροστά σε αυτές που αποδέχτηκε ο ίδιος τον Φεβράρη του 2014. Θέλοντας να δείξει και να αποδείξει πόσο επιθυμεί τη λύση, για την οποία αγωνίστηκε ο ίδιος το 2004 και την απέρριψε το 76% του λαού, ξεκίνησε το άλα ούνα, άλα ντούε, έτοιμος να φωνάξει πανηγυρικά το άλα τρε. Ο Χριστόφιας αναγνώρισε τον συνεταιρισμό των δυο κρατών και ο ίδιος αναγνώρισε τη διπλή κυριαρχία, τη διπλή ιθαγένεια και την ξεχωριστή διεθνή προσωπικότητα των δύο ισοτίμων κρατιδίων.

Έκτοτε οι υποχωρήσεις ακολούθησαν κατά γεωμετρική πρόοδο με αποκορύφωμα στον Κραν Μοντανά, παραχωρήσεις που κατοχυρώθηκαν στο πλαίσιο Γκουτέρες, που ο ΠτΔ, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ αποδέχονται ασμένως. Αν προχωρήσουν με αυτόν τον ρυθμό και την επιθυμία για «επανένωση», θα καταλήξουμε σε μια ΣΥΝομοσπονδία, με εκ περιτροπής προεδρία, με τους σφετεριστές να γίνονται ιδιοκτήτες, με ελάχιστους πρόσφυγες να επιστρέφουν και ελάχιστο έδαφος να απελευθερώνεται. Και με το ΒΕΤΟ των Τουρκοκυπρίων, η Τουρκία θα ελέγχει ολόκληρη την Κύπρο, μέχρι να διαλύσει τη ΣΥΝομοσπονδία και να επανακτήσει την Κύπρο.

Ευτυχώς φαίνεται ότι την υστάτη ο ΠτΔ αντιλήφθηκε πού οδηγεί την Κύπρο. Και πάτησε αδέξια το φρένο, παρά την αγανάκτηση του ΑΚΕΛ. Δεν ξέρουμε αν ο ΠτΔ θα συνεχίσει να μην προχωρεί προς τον κρημνό, την κατάργηση της Κ.Δ. και τη δημιουργία με την υπογραφή του δύο κρατών, που για μικρό χρονικό διάστημα θα μετέχουν στην «επανένωση».

Ελπίζουμε ο ΠτΔ να έχει αντιληφθεί ότι μόνο ένα όπλο έμεινε στα χέρια του για να αντισταθεί. Κι αυτό το όπλο είναι η κυριαρχία της Κ.Δ., είναι η ύπαρξη και η συνέχιση της Κ.Δ. μέλους του ΟΗΕ και ισοτίμου μέλους της Ε.Ε. Αλίμονο αν δεχτεί την υποβάθμιση και την κατάργησή της κι αν αποδεχτεί συζήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην ΑΟΖ της.

Οι τελευταίες εξελίξεις, που εν πολλοίς είναι δημιούργημα του ΠτΔ και της συνήθειάς του να υποχωρεί, φαίνεται ότι τα Η.Ε., η Ε.Ε. και οι στρατηγικοί μας εταίροι θα μεθοδεύσουν μια διαπραγμάτευση εφ’όλης της ύλης με πρώτο θέμα τη διαπραγμάτευση του θέματος των υδρογονανθράκων και τους όρους αποχώρησης του τουρκικού γεωτρύπανου. Ήδη ο Ακιντζί έχει προτείνει κοινή Επιτροπή για το Φ.Α..

Αυτή η εξέλιξη θα είναι η αρχή του τέλους της Κ.Δ., που η κατάργησή της είναι ο πρώτος διαχρονικός στόχος της Τουρκίας, που θεωρεί την Κ.Δ. εκλιπούσα. Αλίμονό μας αν ο ΠτΔ αποδεχτεί τέτοιους όρους για επανέναρξη των συνομιλιών με την υπόσχεση οριστικής και μόνιμης λύσης όλων των θεμάτων. Αλίμονο αν αποδεχτεί συζήτηση για την ΑΟΖ, αν αποδεχτεί εγγυήσεις και παραμονή στρατευμάτων μέσα σε μια νέα συμφωνία συμμαχίας.

Καλούμε τον ΠτΔ να αναλογιστεί την Κ.Δ. και το μέλλον των επόμενων γενιών των Ελλήνων στην Κύπρο. Ελπίζουμε να μη μας πει ότι του έβαλαν το πιστόλι στον κρόταφο και το μαχαίρι στον λαιμό. Ελπίζουμε να μη βάλει κι αυτός τη θηλιά στο λαιμό της Κ.Δ. για χάρη μια απατηλής επανένωσης, όπως την οραματίζεται ο Άντρος και ο Αβέρωφ.

Κύριε Πρόεδρε, τα κυριαρχικά δικαιώματα και η συνέχιση της Κ.Δ. δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Και κανένας δεν έχει εξουσιοδότηση να τα διαπραγματεύεται, ούτε και αν του βάλουν το πιστόλι στον κρόταφο. Ακόμα και αν πατήσουν την σκανδάλη. Η Κ.Δ. δεν έχει άλλα περιθώρια υποχωρήσεων. Πρέπει να αντισταθεί.

Όταν σου βάλουν το πιστόλι στον κρόταφο, μην υποταχθείς. Βάλε εμάς μπροστά. Και να θυμάσαι κάποιους άλλους που έβαλλαν το στήθος μπροστά στο πολυβόλο και ανέβαιναν τραγουδώντας την αγχόνη, όταν τους έβαλλαν το σχοινί στο λαιμό. Εμείς χρωστάμε σε αυτούς. Και μόνο με άρνηση στην υποταγή και στην παράδοση μπορούμε να λέμε ότι είμαστε απόγονοί τους. Έστω και αν δεν μπορούμε να τους μιμηθούμε. Τουλάχιστον ας μην παραδώσουμε μόνοι την Κ.Δ. στις ορέξεις της Τουρκίας.