Διεθνή

Η νίκη του κ. Imamoglu και η θέση του κ. Ερντογάν

Το ζεύγος Imamoglu αποτελεί ίσως το μέλλον της Τουρκίας, όπως θέλει να δείχνει τουλάχιστον, μπροστά στο ζεύγος Ερντογάν, που είναι το παρελθόν της ίσως.

Οι φετινές εκλογές για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης στην Τουρκία έδειξαν ορισμένα θέματα σχετικά με την πολιτική σκηνή στην Τουρκία.

Ως γνωστόν, τον Μάρτη του 2019 ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Ekrem Imamoglu νίκησε τον Binali Yildirim, πρώην Πρωθυπουργό της Τουρκίας και υποστηριζόμενο από τον κ. Ερντογάν και το κόμμα του, με το στενό περιθώριο των 13.000 ψήφων σε μιαν πόλη 15 εκατομμυρίων κατοίκων. Μετά απ’ αυτή την ισχνή πλειοψηφία ο κ. Ερντογάν και το κόμμα του ζήτησαν νέα ψηφοφορία, ισχυριζόμενοι ότι υπήρχαν λάθη στις εκλογές, πιστεύοντας ότι αυτή τη φορά θα μπορούσαν να κερδίσουν.

Στις 23 Ιουνίου 2019 η Κωνσταντινούπολη ψήφισε και πάλι. Αυτή τη φορά ο κ. Imamoglu κέρδισε με ένα πολύ μεγαλύτερο περιθώριο, περίπου 800.000 ψήφους.

Ο νέος δήμαρχος είναι ένας νέος, μοντέρνος άνθρωπος, συνοδευόμενος από μια σύζυγο που ζει σ’ αυτόν τον αιώνα, και δεν φέρει μαντίλα. Το ζεύγος Imamoglu αποτελεί ίσως το μέλλον της Τουρκίας, όπως θέλει να δείχνει τουλάχιστον, μπροστά στο ζεύγος Ερντογάν, που είναι το παρελθόν της ίσως.

Οι εκλογές στην Κωνσταντινούπολη ανέδειξαν ίσως, μετά από 17 χρόνια, τον πολιτικό αντίπαλο του κ. Ερντογάν στις εκλογές του 2023. Όλοι εκείνοι, και δεν είναι λίγοι, που αντιτίθενται στον κ. Ερντογάν και στην πολιτική του, ίσως βρουν στον Imamoglu τον άνθρωπο που θα υποστηρίξουν.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο κ. Ερντογάν είναι στο προσκήνιο από το 2002, έχει απομακρύνει από την εξουσία ισχυρές προσωπικότητες, όπως τον Ahmet Davutoglu και τον πρώην Πρόεδρο Abdullah Gul, οι οποίοι όμως λίγο-πολύ ανήκουν στην ίδια σχολή, με διαφορές, βέβαια, με τον κ. Ερντογάν.

Όπως έχω γράψει ξανά, 17 χρόνια είναι πάρα πολλά στην εξουσία. Ο κ. Ερντογάν, όπως είναι φυσικό, έχει κάνει πολλούς εχθρούς όλα αυτά τα χρόνια, τόσο εντός όσο και εκτός της Τουρκίας. Ένας νέος άνθρωπος, που ζει στον αιώνα του και όχι στο παρελθόν, ίσως να προσπαθήσει να τον αντικαταστήσει με την ψήφο των συμπατριωτών του. Ίσως αυτός ο άνθρωπος να είναι ο κ. Imamoglu.

*Δικηγόρος, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι., Γενεύης Ελβετίας), Πρώην Μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ