Διεθνή

Στροφή στην πυρηνική ενέργεια

Το παράδειγμα του Ιράν εξετάζουν κι άλλοι - Κάποιες αραβικές χώρες έχουν ήδη αρχίσει διαδικασίες εγκατάστασης πυρηνικών σταθμών

Πέρα από την ψυχροπολεμική εικόνα με την επαναφορά των ανταγωνισμών οπλικής ισχύος μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας, εκτός από την Τουρκία που αναπτύσσει πυρηνικά εργοστάσια με την αρωγή της Μόσχας, εξαιρώντας την Τεχεράνη που πληρώνει το τίμημα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας με κυρώσεις και βάζοντας στο κάδρο το γεγονός ότι οι διεθνείς συμφωνίες των μεγάλων δυνάμεων καταρρέουν η μια μετά την άλλη, υπάρχουν και άλλες, μικρότερου βεληνεκούς κινήσεις, στις οποίες προβαίνουν τα αραβικά κράτη του Κόλπου και οι οποίες, ωστόσο, μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές αναταράξεις στην ευρύτερη περιοχή. Με δεδομένο ότι τα αποθέματα πετρελαίου έχουν ημερομηνία λήξης, η επιλογή της πυρηνικής ενέργειας μοιάζει να είναι όλο και πιο πιθανή για αρκετά κράτη που θέλουν να διασώσουν τις οικονομίες τους. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήδη κατασκευάζουν τον πρώτο τους πυρηνικό σταθμό και μάλιστα βρίσκονται σε συζητήσεις για περαιτέρω ενέργειες με εταιρείες από τη Νότια Κορέα, τη Ρωσία και τη Γαλλία.

Την ίδια ώρα η Σαουδική Αραβία, φίλη χώρα των Ηνωμένων Πολιτειών και η οποία διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα μαύρου χρυσού απ’ όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής, προσανατολίζεται επίσης στην κατασκευή εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας. Το επιχείρημα της Γερμανίας, σύμφωνα με το οποίο ειδικά οι χώρες της Μέσης Ανατολής δεν χρειάζονται την πυρηνική ενέργεια, αφού έχουν τον ήλιο, φαίνεται πως εξαντλείται μαζί με τα αποθέματα πετρελαίου, σε 70 χρόνια από σήμερα. Το ζητούμενο, λοιπόν, φαίνεται πως είναι όχι αν θα υπάρξουν εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας, αλλά ποιος θα πουλήσει στις χώρες την τεχνολογία και με ποιον τρόπο θα διασφαλιστεί ότι η τεχνολογία αυτή θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για ειρηνικές δραστηριότητες.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Η ανάπτυξη των χωρών με τις όλο και πιο απαιτητικές πόλεις, ώστε να είναι ανταγωνιστικές, δεν μπορεί να τροφοδοτηθεί αποκλειστικά από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η απόδοση δεν είναι τέτοια, ώστε να μπορεί να κρατήσει σε λειτουργία τις μονάδες αφαλάτωσης των ερήμων, τα κλιματιστικά που λειτουργούν σε 24ωρη βάση σχεδόν ολόχρονα, λόγω θερμοκρασιών. Επιπρόσθετα δεν υπάρχει αποτελεσματικός τρόπος αποθήκευσης της ενέργειας, ώστε να χρησιμοποιείται την κατάλληλη στιγμή. Λύση στο πρόβλημα θα μπορούσε να δώσει η επιστήμη αν έβρισκε δραστικούς τρόπους βελτίωσης των μπαταριών, αλλά προς το παρόν το σενάριο μοιάζει απομακρυσμένο και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες δεν μπορούν παρά να λειτουργούν συμπληρωματικά.

Στο παρόν στάδιο, βέβαια, το φυσικό αέριο αποτελεί την ιδανικότερη λύση, ωστόσο και πάλι έχει ημερομηνία εξάντλησης. Είναι λοιπόν ζήτημα χρόνου, δεδομένης και της έλλειψης σε άνθρακα και ποταμούς, και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως το Κουβέιτ, να στραφούν στην επιλογή της πυρηνικής ενέργειας.

Τα στοιχεία διεθνώς

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας, υπάρχουν σήμερα στον κόσμο 439 εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας και 34 υπό κατασκευή. Η πυρηνική ενέργεια παράγει το 16% της ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο και το 34% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε.
Οι 15 από τις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. διαθέτουν εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας. Η Γαλλία θεωρείται η «πρωταθλήτρια» στον τομέα αυτό, με 58 εργοστάσια που καλύπτουν το 80% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια. Συνολικά στον κόσμο τα περισσότερα εργοστάσια διαθέτουν οι ΗΠΑ, 104 στον αριθμό.
Το 2018, ο πλανήτης παρήγαγε 2.701 τεραβατώρες πυρηνικής ενέργειας. Αυτό δείχνει πως η παγκόσμια παραγωγή πυρηνικής ενέργειας μειώθηκε κατά 10% από το 2010 έως το 2012, όχι λόγω ανθρώπινης επιδίωξης, αλλά εξαιτίας της πυρηνικής καταστροφής στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011. Το 2018, οι ΗΠΑ παρήγαγαν 850 τεραβατώρες πυρηνικής ενέργειας, τουτέστιν το 31,4% της παγκόσμιας πυρηνικής παραγωγής. Η Γαλλία, η οποία κατέχει τη δεύτερη θέση παγκοσμίως, άγγιξε το 15,3%.

Η Κίνα, κατέχοντας την τρίτη θέση και ποσοστό 10,9%, έχει τους περισσότερους εγκατεστημένους σταθμούς πυρηνικής ενέργειας από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Η Ιαπωνία, η Κίνα, η Ελβετία, το Πακιστάν, η Ταϊβάν, το Μεξικό και η Αργεντινή σημείωσαν όλες διψήφια κέρδη στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας από το 2017.

Γιατί υπάρχει ανάγκη περισσότερης πυρηνικής ενέργειας

Σύμφωνα με τον Robert Rapier, χημικό μηχανικό και εμπειρογνώμονα στα ζητήματα ενέργειας, είναι ιδιαίτερα σημαντική η ανάπτυξη της τεχνολογίας για την πυρηνική ενέργεια. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα επιβάλλουν στροφή στην πυρηνική ενέργεια, εξηγεί, καθώς θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση αυτού του προβλήματος, επειδή είναι η μόνη ισχυρή πηγή μεγάλης κλίμακας που δεν παράγει εκπομπές άνθρακα κατά τη λειτουργία της. Θεωρεί δε πως οι πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής πρέπει να σχεδιάζονται έτσι ώστε να είναι ασφαλείς σε περίπτωση βλάβης, αν όχι να αποκλείεται η βλάβη. Για να είναι ασφαλείς σε περίπτωση βλάβης σημαίνει ότι εάν συμβεί ένα ατύχημα, το σύστημα κλείνει και περνάει σε ασφαλή κατάσταση. Ένα απλό παράδειγμα είναι ηλεκτρική ασφάλεια. Εάν υπερβολικά πολύ ρεύμα προσπαθήσει να περάσει από την ασφάλεια, η ασφάλεια τήκεται και σταματά τη ροή του ηλεκτρικού ρεύματος. Τα μελλοντικά πυρηνικά εργοστάσια πρέπει να σχεδιάζονται κατά τρόπο που να εμπνέουν απόλυτη εμπιστοσύνη στον κοινό, ώστε να μην μπορούν να γίνονται καταστροφικά ατυχήματα.