Παιδεία

Τομή ή διχοτόμηση στην Παιδεία;

Η νομοθεσία των τετράμηνων εξετάσεων εξακολουθεί να πυροδοτεί αντιπαραθέσεις

Από τη μια μεριά οι μεταρρυθμίσεις, από την άλλη οι αντιδράσεις. Ο εκσυγχρονισμός συναντά το αδιέξοδο. Για άλλη μια φορά είτε οι αλλαγές γίνονται χωρίς να ληφθούν υπόψη βασικές παράμετροι είτε η κουλτούρα μονιμότητας δεν επιδέχεται τις τροποποιήσεις. Όπως και να ‘χει, οι νομοθεσίες έχουν ψηφιστεί, οι αλλαγές έχουν δρομολογηθεί και εμείς μένουμε θεατές όχι μόνο των αντιπαραθέσεων, αλλά και ενδεχόμενων πειραμάτων στους ήδη βεβαρημένους μαθητές αλλά και εκπαιδευτικούς. Αναμένοντας τις εξελίξεις, οι οργανωμένοι εκπαιδευτικοί γι’ ακόμη μια φορά προειδοποιούν ότι το εκπαιδευτικό σύστημα όχι μόνο γίνεται περισσότερο εξετασιοκεντρικό, αλλά πολύ φοβούνται ότι στην τελική οι μαθητές δεν θα προλαβαίνουν να μάθουν τίποτε απ’ όσα προνοείται.

Αναστολή ή τροποποίηση;

Αν και η πλειοψηφία των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας υποστηρίζει την εφαρμογή των τετράμηνων εξετάσεων, εντούτοις το ΑΚΕΛ ζήτησε την κατάργηση ή την αναστολή της εφαρμογής αυτής. Το ΔΗΚΟ από τη μεριά του κατέθεσε πρόταση, σύμφωνα με την οποία η έναρξη της εφαρμογής των εξετάσεων τετραμήνων από την επόμενη σχολική χρονιά να ισχύει για την Α’ Λυκείου μόνο και ακολούθως την επόμενη χρονιά για τη Β’ Λυκείου και αργότερα για Γ’ Λυκείου, ώστε να γίνει ομαλή προσαρμογή των μαθητών. Όπως και να ‘χει συμφωνήθηκε ότι το σύστημα δημόσιας εκπαίδευσης πάσχει και χρήζει άμεσων μεταρρυθμίσεων, οι οποίες δεν θα πρέπει να παραμείνουν στο χαρτί. Ο ίδιος ο Υπουργός μάλιστα δήλωσε πως το Υπουργείο θα εφαρμόσει τη νομοθεσία που ψήφισε η ίδια η Βουλή. Συνεχίζοντας ανέφερε πως χρειάζονται τομές στην Παιδεία, οι οποίες πρέπει να γίνουν. Τη Δευτέρα το πρωί ο Υπουργός θα δει τους οργανωμένους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι με τη σειρά τους τοποθετούνται κάθετα εναντίον των εξετάσεων των τετραμήνων, θέτοντας ως κύριο λόγο τη ραγδαία συρρίκνωση του καθαρού διδακτικού χρόνου. Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Κώστας Χατζησάββας μίλησε στη «Σ» εκφράζοντας τις ανησυχίες του όσον αφορά την ανταπόκριση των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών στις προκείμενες αλλαγές. «Η οργάνωσή μας θεωρεί πως σε περίπτωση που εφαρμοστεί η νομοθεσία ως έχει, τότε το μοναδικό πράγμα που θα κάνουμε στα σχολεία είναι συνεχώς οι εξετάσεις. Μειώνεται δραματικά ο διδακτικός χρόνος και αυτό το λέμε συνέχεια. Η νομοθεσία λέει ότι μετά το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη κλείνουν τα σχολεία. Άρα από τις 10 ή 11 του Δεκέμβρη μέχρι τέλος τα σχολεία είναι κλειστά. Έτσι χάνονται ήδη 20 ημέρες από το α’ τετράμηνο».

Οι μαθητές εγκαταλείπουν

το σχολείο λόγω εξετάσεων

Οι εξετάσεις στο τέλος του χρόνου αναγκάζουν τους μαθητές να μένουν εκτός σχολείου για αρκετές ημέρες, ώστε να διαβάσουν ή να καλύψουν με άλλους τρόπους την ύλη. Αυτό ενδέχεται να γίνει ρουτίνα και για τους πιο μικρούς μαθητές που θα ριχτούν στην πάλη των εξετάσεων των τετραμήνων, σύμφωνα με τον κ. Χατζησάββα. «Η κατάσταση είναι δραματική προς το τέλος της σχολικής χρονιάς. Οι μαθητές εγκαταλείπουν το σχολείο για να διαβάσουν. Αν γίνει αυτό, τότε εμείς ως εκπαιδευτικοί θα έχουμε μπροστά μας μόνο τον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο για να καλύψουμε την ύλη. Δεν είναι δυνατόν να καλύψουμε την ύλη των νέων αναλυτικών προγραμμάτων που απαιτούν τέσσερεις μήνες. Η λήξη των μαθημάτων του α’ τετραμήνου είναι μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Πώς και πότε θα εφαρμόσουμε και όλα τα υπόλοιπα που παρουσιάζονται ωραιοποιημένα και πλασάρονται ως σύγχρονα και νέα; Κάποιοι πάλι τα θεωρούν όλα εύκολα να γίνουν και μετά αναρωτιούνται γιατί οι μαθητές δεν γράφουν στις εξετάσεις». Σε ερώτησή μας τι αναμένεται από τη συνάντηση της Δευτέρας, ο κ. Χατζησάββας δήλωσε την απαισιοδοξία του στο να υπάρξει κάποια εξέλιξη. «Για να είμαι ειλικρινής, δεν αναμένουμε κάποια εξέλιξη. Εμείς θα επαναλάβουμε τις θέσεις μας και θα δούμε μετά τα επόμενα βήματα».

Από εξετασιοκεντρικό

σε εξετασιοκεντρικό

Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ ανέφερε πως τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο κουρασμένα. «Από τους πρώτους τρεις μήνες οι μαθητές μας παρουσιάζουν υπερκόπωση. Ειδικά όταν είναι μαθητές Γ’ Λυκείου και τρέχουν σε φροντιστήρια και κουράζονται. Υπάρχουν μαθητές που κοιμούνται χαράματα γιατί όλο το απόγευμα έτρεχαν στα ‘ιδιαίτερα’ και μετά κάθονταν για διάβασμα. Πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε όλα αυτά που θέλουν όταν θα εξακολουθεί να υπάρχει η πίεση σε συνδυασμό με τη μείωση του διδακτικού χρόνου; Επαναλαμβάνω ότι εμείς είμαστε κατά της νομοθεσίας που κάνει ακόμη πιο εξετασιοκεντρική την εκπαίδευση. Εμείς θέλουμε πιο ανθρώπινο το σχολείο. Μάλιστα η πρότασή μας κατατέθηκε από τις 19 Ιανουαρίου για την αξιολόγηση του μαθητή. Ο Υπουργός όφειλε να κατέθετε τροποποιητικούς κανονισμούς αναφορικά με την αξιολόγηση του μαθητή. Για παράδειγμα οι πηγές αξιολόγησης δεν φαίνονται καθαρά μέσα στη νομοθεσία; Σε ποιες πηγές θα αξιολογούνται οι μαθητές; Ποιες είναι οι σύγχρονες πηγές που διαφημίζονται ως τέτοιες; Η κατ’ οίκον εργασία, η συμμετοχή στην τάξη, οι δημιουργικές εργασίες είναι σύγχρονες πηγές; Αυτά γίνονται ήδη εδώ και καιρό. Αλλά θα πρέπει να ξεκαθαριστούν για να ξέρει και ο καθηγητής τι ακριβώς πρέπει να κάνει. Σε άλλο σημείο λέγεται να περιοριστούν τα διαγωνίσματα. Σίγουρα ο στόχος δεν είναι να κάνει ο κάθε καθηγητής από τέσσερα διαγωνίσματα και να τρέχουν οι μαθητές σε φροντιστήρια. Θα πρέπει όντως να περιοριστούν. Αλλά στη νομοθεσία υπάρχει και εδώ ασάφεια. Λέει ο καθηγητής έχει το δικαίωμα να κάνει ένα τουλάχιστον διαγώνισμα. Αυτό ερμηνεύεται ότι μπορεί να κάνει και ένα και δύο και τρία διαγωνίσματα. Γι’ αυτό λέμε ότι πρέπει να υπάρξουν τροποποιητικοί κανονισμοί. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να υπάρχει ένα κεντρικό 90λεπτο διαγώνισμα ή ένα 45λεπτο ή μια 20λεπτη άσκηση. Επίσης εμείς θέλουμε να παραμένουν ανοικτά τα σχολεία και όχι να κλείνουν».