Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Εξουσία της τσαπατσουλιάς ή τσαπατσουλιά της εξουσίας

Η ανέγερση του νέου σταδίου της Λεμεσού άρχισε ή μάλλον δεν άρχισε με προβλήματα. Και μάλιστα σοβαρά προβλήματα. Ήδη το κόστος του είναι περίπου 10000 ευρώ την ημέρα, χωρίς να κτιστεί ένα τούβλο και χωρίς να θεμελιωθεί ένα υποστύλωμα. Η προσπάθεια είναι να συμφωνηθεί με τον εργολάβο ότι το έργο δεν έχει αρχίσει, όπως προνοούν τα συμβόλαια, η περίοδος μέχρι την έναρξη των εργασιών να θεωρηθεί νεκρή εργασιών, ο εργολάβος να μπορεί να αποδεσμεύσει μηχανήματα και προσωπικό, ώστε η αποζημίωσή του να είναι μικρότερη.

Η ανέγερση του Σταδίου της Λεμεσού χρηματοδοτήθηκε από την Κυβέρνηση, μέσω του ΚΟΑ. Σκοπός, φυσικά, ήταν η ανάπτυξη της αθλητικής υποδομής της επαρχίας Λεμεσού, για να εξυπηρετηθούν οι αθλητικές δραστηριότητες της πόλης. Πιο απλά και κατανοητά, το νέο στάδιο της Λεμεσού θα προσφερθεί στις τρεις ομάδες της πόλης και θα είναι η ποδοσφαιρική τους έδρα. Ακόμα πιο απλά, οι τρεις ομάδες της πόλης επηρεάζουν το μεγαλύτερο ποσοστό των ενεργών πολιτών (αυτών που ψηφίζουν) κι έτσι η ανέγερση του σταδίου μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως προεκλογικό χαρτί, ενόψει των προεδρικών εκλογών. Έτσι, οι διαδικασίες επιταχύνθηκαν με πρωτόγνωρο τρόπο. Κάποιος κάπου κάποτε έκαμε μια οικονομική μελέτη και έδειξε ότι η δαπάνη ήταν επιβεβλημένη. Κάποιος κάπου κάποτε, με ανάθεση από τα σωματεία, έκαμε μια γεωλογική μελέτη και αποφάνθηκε ότι πρέπει πάραυτα να τεθεί ο θεμέλιος λίθος.

Ο θεμέλιος λίθος τέθηκε, ο πρόεδρος καμάρωσε, ο ΚΟΑ προβλήθηκε, τα συμβόλαια υπογράφτηκαν και οι οπαδοί ψηφοφόροι, που στο μεταξύ είχαν ψηφίσει και βουλευτές και δήμαρχο και Πρόεδρο, έμειναν ευχαριστημένοι, για το ενδιαφέρον της εκτελεστικής εξουσίας για τον αθλητισμό της πόλης. Όλα καλά, όλα ωραία.

Κι εκεί που άρχισαν οι εκσκαφές για τη θεμελίωση, ο εργολάβος βρήκε μπάζα. Δεν μπορούσε φυσικά το στάδιο να θεμελιωθεί πάνω στα μπάζα. Και εκεί που έψαχναν να βρουν λύσεις και χρήματα για να εφαρμόσουν τις λύσεις, προέκυψε άλλο απροσδόκητο. Στην περιοχή όπου θα ανεγερθεί το Στάδιο, αν ανεγερθεί, ανακάλυψαν, ω! της σημαντικής ανακάλυψης!!!, ότι από κει, εκεί που θα μπουν τα θεμέλια του σταδίου, περνά ο νότιος αγωγός και ο αγωγός για το εργοστάσιο αφαλάτωσης. Κύριε ελέησον! Πού ξεφύτρωσαν αυτοί οι δυο αγωγοί μέσα στα μπάζα της περιοχής και δεν τους ανακάλυψε ή δεν τους αποκάλυψε η γεωλογική μελέτη;

Άλλο, όμως, γεωλογική μελέτη, άλλο διαδικασίες και άλλο συνοπτικές διαδικασίες που εξυπηρετούσαν τα σωματεία, τον ΚΟΑ και την εξουσία. Τα σωματεία βιάζονταν και δεν τα ενδιέφερε η γεωλογία της περιοχής και οι αγωγοί, που μπορούσες να τους δεις, αν απλώς κοίταζες βιαστικά στα σχέδια του αρμόδιου τμήματος. Αλλά πού χρόνος για τέτοια μελέτη και έρευνα. Η εξουσία βιαζόταν, γιατί έπρεπε να θέσει τον θεμέλιο λίθο για επικοινωνιακούς λόγους και, φυσικά, για ανάπτυξη του αθλητισμού και για χάιδεμα των αφτιών και των ματιών των φιλάθλων και των τριών σωματείων.

Τώρα, τι γίνεται; Όλα σταμάτησαν. Χρειάζεται να γίνει πραγματική γεωλογική μελέτη, να δοθούν λύσεις για τα αόρατα μπάζα, να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα των δύο αθέατων και αόρατων αγωγών του νερού. Γιατί τους έθαψαν κι αυτούς, ώστε να ξεγελάσουν τους μελετητές; Κι αυτό είναι και το πρόβλημα με τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, που πρέπει να πάρει ως αποζημίωση ο εργολάβος.

Η δική μου άποψη είναι ότι όλες οι εργασίες θα σταματήσουν. Και θα αρχίσουν με πιο έντονο ρυθμό μερικούς μήνες πριν από τις βουλευτικές και τις δημοτικές εκλογές ή έστω πριν από τις προεδρικές εκλογές. Να είσαστε βέβαιοι ότι, ώς τότε, θα επιλυθούν όλα τα προβλήματα και οι εργασίες θα αρχίσουν με πανηγυρικό και επικοινωνιακό τρόπο. Η τσαπατσουλιά δεν πτοείται. Ούτε και η εξουσία της τσαπατσουλιάς.

Υποστηρίξτε τη