Οι προσδοκίες μας και τα προβλήματα του Γε.Σ.Υ.

Είναι ανάγκη να επισπευσθεί ο διάλογος με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, για να ενταχθούν σύντομα με το προσωπικό τους, στη εξωνοσοκομειακή περίθαλψη. Οι γιατροί των ιδιωτικών νοσοκομείων θα δώσουν μεγάλη ανάσα στην ασφυκτική σημερινή κατάσταση

Ο κυπριακός λαός έχει μεγάλες προσδοκίες από το Γε.Σ.Υ. Αναμένουμε την ολοκλήρωση της μεγάλης αλλαγής στον τομέα της Υγείας. Η ιατρική περίθαλψη στην Κύπρο ήταν δυο ταχυτήτων. Η πρώτη ήταν για όσους είχαν λεφτά να πληρώνουν μεγάλα ποσά για την ιατρική τους περίθαλψη και για όσους είχαν σχέδιο ή δωρεάν ιατρική περίθαλψη. Η δεύτερη ήταν για όσους δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα και συνωστίζονταν στις ουρές των δημόσιων νοσοκομείων και στις λίστες αναμονής για κάποια επέμβαση.

Φιλοδοξία του Γε.Σ.Υ. είναι η ισότιμη και ποιοτική περίθαλψη για όλους, πλούσιους και φτωχούς, προνομιούχους και άπορους. Όπλο του Γε.Σ.Υ. η αλληλεγγύη και η καθολική συμμετοχή. Όλοι πληρώνουμε για την υγεία του καθενός και ο καθένας μας πληρώνει για την υγεία όλων. Όλοι πληρώνουμε ανάλογα με τα εισοδήματά μας και όλοι απολαμβάνουμε ιατρική περίθαλψη ανάλογα με τις ανάγκες της υγείας μας, χωρίς το άγχος των δαπανηρών επεμβάσεων. Αυτός είναι ο στόχος. Αναμένουμε να δούμε και να ζήσουμε την επίτευξή του. Τα προβλήματα είναι πολλά. Και όλα τα προβλήματα έχουν σχέση με οικονομικά συμφέροντα. Θα επιλυθούν όταν όλοι βάλουν την ανθρώπινη αλληλεγγύη πάνω από το στενό οικονομικό συμφέρον.

Οι ιδιώτες γιατροί και τα ιδιωτικά νοσοκομεία αντιστέκονται πεισματικά. Δεν συναινούν να ενταχθούν στο Γε.Σ.Υ. Αναμένουν και απαιτούν αλλαγές στη νομοθεσία, που θα αλλάξει τη φιλοσοφία του σχεδίου. Και αναμένουν την κατάρρευση του συστήματος, για να γίνουν αποδεχτές οι απαιτήσεις τους.

Φαίνεται ότι οι βασικές απαιτήσεις και αλλαγές που επιδιώκουν είναι το δικαίωμα άσκησης ιδιωτικής ιατρικής και η συμπληρωμή στην αμοιβή τους, που θα την καταβάλλει ο ασθενής. Με τις αλλαγές αυτές ισχυρίζονται ότι ο ασθενής θα μπορεί να έχει ελεύθερη επιλογή γιατρού, αφού όλοι οι γιατροί θα είναι ενταγμένοι στο Γε.Σ.Υ. και οι ασθενείς θα μπορούν να τους επιλέγουν. Τώρα πράγματι ο δικαιούχος δεν έχει ελεύθερη επιλογή, επειδή δεν μπορεί να ασκήσει την επιλογή του, όταν ο γιατρός είναι εκτός Γε.Σ.Υ.

Με τις αλλαγές όμως που απαιτούν θα έχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα. Οι γιατροί θα έχουν επιλογή των ευπόρων ασθενών, δηλαδή θα επιλέγουν αυτούς που θα μπορούν και θα θέλουν να πληρώσουν την συμπληρωμή. Και οι άλλοι ασθενείς θα έχουν ελεύθερη επιλογή των δημοσίων νοσηλευτηρίων, όπως ανέφερε και κάποιος γιατρός, που είναι εκτός Γε.Σ.Υ. και υποστηρίζει τις αλλαγές που θέλουν οι γιατροί.

Το Γε.Σ.Υ. βρίσκεται, όντως, σε δύσκολη καμπή. Οι προσωπικοί γιατροί έχουν εγγράψει μεγάλο αριθμό δικαιούχων και αδυνατούν να τους εξυπηρετούν. Δημιουργούνται ουρές. Οι ιδιώτες ειδικοί γιατροί του Γε.Σ.Υ. είναι πολύ λίγοι και οι ασθενείς δεν έχουν επιλογή και όταν επιλέξουν κάποιον μπαίνουν στην ουρά. Τα δημόσια νοσηλευτήρια με τις τσιμεντωμένες νοοτροπίες και χρεοκοπημένες διαδικασίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε ικανοποιητικό βαθμό.

Είναι ανάγκη να επισπευσθεί ο διάλογος με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, για να ενταχθούν σύντομα με το προσωπικό τους, στην εξωνοσοκομειακή περίθαλψη. Οι γιατροί των ιδιωτικών νοσοκομείων θα δώσουν μεγάλη ανάσα στην ασφυκτική σημερινή κατάσταση. Τα νοσηλευτήρια και οι λειτουργοί του Ο.Κ.ΥΠ.Υ πρέπει να θέσουν παρά πόδα τον συνδικαλιστικό αγώνα, να αλλάξουν τη νοοτροπία και τις διαδικασίες και να βελτιώσουν την εξυπηρέτησή τους. Αν το πετύχουν, τότε οι λειτουργοί του Ο.Κ.Υ.ΠΥ θα έχουν ερείσματα για συνδικαλιστικές διεκδικήσεις.

Αν το Γε.Σ.Υ. αποτύχει, την αποτυχία θα πληρώσουν και πάλι οι ευάλωτες ομάδες. Αν πετύχει, όλοι θα είναι κερδισμένοι. Οι ασθενείς και όλοι οι δικαιούχοι πρέπει να εξοπλιστούμε με υπομονή, αλλά και με απαιτήσεις από όλους. Έχουμε δικαίωμα να απαιτούμε.