Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Το 1ο Φεστιβάλ Κυπριακής Διαφήμισης

Η τελετή απονομής των πρώτων βραβείων δημιουργικότητας στον χώρο της διαφήμισης στην Κύπρο θα πραγματοποιηθεί στις 12 Σεπτεμβρίου 2019

Τα Carob Awards, τα πρώτα βραβεία δημιουργικότητας στον χώρο της κυπριακής διαφήμισης, βρίσκονται πλέον στην τελική ευθεία υλοποίησής τους. Ο κ. Λούκας Γρηγοράς, Διευθύνων Σύμβουλος και Chief Creative Director της Partners VMLY&R, Αντιπρόεδρος του ΣΔΕΚ και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Carob Awards, μιλά στη «Σ» για το 1ο Φεστιβάλ Κυπριακής Διαφήμισης και τους στόχους των βραβείων.

Ερ. Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι που θέσατε ως Σύνδεσμος Διαφήμισης και Επικοινωνίας Κύπρου (ΣΔΕΚ) γι’ αυτά τα βραβεία;

Οι βασικοί στόχοι των Carob Awards είναι η δημιουργία κινήτρων, τόσο για τους επαγγελματίες του χώρου όσο και για τις εταιρείες, διαφημιστές και διαφημιζομένους, που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη του επιπέδου της κυπριακής διαφήμισης και θα ενισχύσουν την ποιότητά της. Επίσης, είναι εξίσου σημαντικό για εμάς να δημιουργήσουμε ένα ιστορικό αρχείο για τη διαφήμιση στη χώρα μας.

Ερ. Πώς ξεκίνησε η όλη ιδέα της δημιουργίας των βραβείων και ποιες δυσκολίες συναντήσατε;

Η ιδέα δημιουργίας των κυπριακών βραβείων διαφήμισης ξεκίνησε να συζητείται σοβαρά από το ΔΣ του ΣΔΕΚ εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Η οικονομική κρίση αποτέλεσε μιαν αρχική τροχοπέδη, αλλά η ιδέα είχε ριζώσει για τα καλά στο μυαλό μας και συνέχισε να αποτελεί μέρος της ατζέντας όλων των ΔΣ του ΣΔΕΚ από τότε.

Φέτος αποφασίσαμε ότι η πραγματοποίησή τους δεν σήκωνε άλλη αναβολή.

Η απόφαση ήταν πάρα πολύ δύσκολη γιατί πρόκειται για ένα πολύπλοκο και πολυσχιδές έργο, που απαιτεί πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια, χρόνο και αφοσίωση.

Οτιδήποτε δημιουργείς για πρώτη φορά, ειδικά έναν σοβαρό θεσμό όπως τα βραβεία δημιουργικότητας, έχει πάντα τα απρόβλεπτά του, τις δυσκολίες του, την αγωνία για την ανταπόκριση της αγοράς αλλά και για το αποτέλεσμα.

Ερ. Ποια ήταν η αντιμετώπιση αλλά και η ανταπόκριση της αγοράς σε αυτήν σας την προσπάθεια;

Η αντιμετώπιση ήταν πάρα πολύ θετική και η αγορά φάνηκε ότι ήταν έτοιμη γι’ αυτό το βήμα. Διαφημιστικές εταιρείες, διαφημιζόμενοι και ΜΜΕ αγκάλιασαν αμέσως τη μεγάλη αυτή πρωτοβουλία. Είναι αλήθεια ότι υπήρχε μια μικρή δυσπιστία στην αρχή για το αν θα καταφέρναμε να υλοποιήσουμε με επιτυχία έναν τέτοιο θεσμό σε ένα τόσο ανταγωνιστικό περιβάλλον, αλλά πολύ γρήγορα η αγορά από μόνη της ανέτρεψε τις όποιες ανησυχίες μέσα από τους αριθμούς.

Με πάνω από 340 συμμετοχές σε όλες τις ενότητες Ad, Design, Pr, Digital & Mobile και Integration από 29 διαφορετικές εταιρείες. Το ενδιαφέρον ήταν τεράστιο και άμεσο. Αν σκεφτούμε ότι κάτι τέτοιο διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Κύπρο, από μόνος του ο αριθμός των συμμετοχών το μετατρέπει σε επιτυχία.

Ερ. Αντιλαμβάνομαι ότι μεγάλο ρόλο στην αποτελεσματικότητα του θεσμού παίζουν οι κριτικές επιτροπές αλλά και οι επιτροπές ελέγχου. Οι συμμετέχοντες σε αυτές πώς ανταποκρίθηκαν;

Η προσήλωση και ο επαγγελματισμός που επέδειξαν όλα τα μέλη των επιτροπών ήταν η καλύτερη αρχή που μπορούσαμε να κάνουμε για τον πρωτοεμφανιζόμενο θεσμό των Carob Awards. Η αρμονική συνεργασία των μελών από διαφορετικές εταιρείες με διαφορετικό υπόβαθρο ήταν υποδειγματική. Αντιμετώπισαν με υπευθυνότητα και προσοχή όλες τις προκλήσεις.

Είναι προς τιμήν όλων των μελών των επιτροπών η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα με την οποία αντιμετώπισαν την αποστολή τους αλλά και που κατάφεραν με τη θετική ενέργειά τους να μετατρέψουν ένα δύσκολο έργο σε μια ευχάριστη διαδικασία!

Παράλληλα, τα θετικά αλλά και εποικοδομητικά τους σχόλια μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουμε αλλά και την πεποίθηση ότι άσχετα με το ποιοι θα κερδίσουν ή όχι βραβεία, ο μεγάλος νικητής στο τέλος της βραδιάς θα είναι ο κλάδος της επικοινωνίας και διαφήμισης.

Ερ. Τι να περιμένουμε στη συνέχεια; Πώς ολοκληρώνεται το πρώτο Φεστιβάλ Κυπριακής Διαφήμισης;

Την Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου, στο Δημοτικό Θέατρο στη Λευκωσία, θα έχουμε φυσικά τις βραβεύσεις σε μια εκδήλωση που θα ολοκληρώνει την όλη προσπάθεια, αλλά ταυτόχρονα θα σηματοδοτεί και την αρχή ενός καινούργιου θεσμού. Μιας και είναι η πρώτη φορά, θα έχουμε μιαν απλή, σεμνή τελετή, με ιδιαίτερο φυσικά χαρακτήρα, η οποία προσδοκούμε να είναι μια γιορτή της διαφήμισης που θα τη χαρούν όλοι.

Ερ. Ποιοι στηρίζουν αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια;

Μεγάλοι Χορηγοί των CAROB Awards είναι η Τράπεζα Κύπρου και το Lidl Cyprus. Χρυσός Χορηγός η ΟΠΑΠ Κύπρου. Χορηγός οι Zorbas Bakeries.

Τα CAROB Awards αποτελούν πρωτοβουλία του Συνδέσμου Διαφήμισης- Επικοινωνίας Κύπρου (ΣΔΕΚ). Ο ΣΔΕΚ είναι ο επίσημος φορέας που εκπροσωπεί τον χώρο της Διαφήμισης και Επικοινωνίας στην Κύπρο από το 1982. Συνδιοργανωτής των βραβείων είναι το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

Για περισσότερες πληροφορίες για τα βραβεία, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: http://carobawards.com/.

Υποστηρίξτε τη