Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

ART AERI: Γκόλντα Μέιρ

Η Γκόλντα Μέιρ, γεννημένη ως Γκόλντα Μάμποβιτς, γεννήθηκε στις 3 Μαΐου 1898 και πέθανε στις 8 Δεκεμβρίου 1978. Ήταν Ισραηλινή δασκάλα, κιμπούτσνικ, πολιτικός και η τέταρτη Πρωθυπουργός του Ισραήλ. Ήταν μία εκ των ιδρυτών του κράτους του Ισραήλ. Διατέλεσε Υπουργός Εργασίας, Υπουργός Εξωτερικών και έπειτα έγινε Πρωθυπουργός του Ισραήλ, από τις 17 Μαρτίου 1969 έως τις 3 Ιουνίου 1974. Χαρακτηρίστηκε κάποτε από τον Νταβίντ Μπεν Γκουριόν ως «ο μόνος άντρας στην κυβέρνηση». Είναι η πρώτη και, μέχρι σήμερα, μόνη γυναίκα Πρωθυπουργός του Ισραήλ, και ήταν η τρίτη γυναίκα Πρωθυπουργός στον κόσμο. Σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την περίοδο της διακυβέρνησής της ήταν η σφαγή του Μονάχου το 1972 και ο πόλεμος του Γιομ Κιππούρ το 1973.

Η Γκόλντα Μάμποβιτς γεννήθηκε στις 3 Μαΐου 1898 στο Κίεβο της Ουκρανίας τής τότε Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Είχε δύο αδελφές, την Sheyna και την Tzipke, καθώς και άλλα πέντε αδέλφια που έχασαν τη ζωή τους σε παιδική ηλικία. Η μητέρα της ήθελε να εγκαταλείψει το σχολείο και να παντρευτεί, αλλά αυτή επαναστάτησε. Η Μέιρ εγκαταστάθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπου αγόρασε ένα εισιτήριο τρένου για το Ντένβερ, Κολοράντο, και πήγε να ζήσει με την παντρεμένη αδελφή της, Sheyna Korngold. Οι Korngolds πραγματοποιούσαν ακαδημαϊκές βραδιές στο σπίτι τους, όπου η Γκόλντα Μέιρ συμμετείχε σε συζητήσεις σχετικά με τον σιωνισμό, τη λογοτεχνία, την ψήφο των γυναικών, τον συνδικαλισμό και πολλά άλλα.

Η Μέιρ άρχισε τη σταδιοδρομία της ως δασκάλα, για να επιστρέψει το 1921 στην Παλαιστίνη και να ενταχθεί αμέσως στο εβραϊκό απελευθερωτικό κίνημα. Γυναίκα με μεγάλη θέληση, πείσμα και αυτοπεποίθηση, η Μέιρ κατείχε επί σχεδόν 20 χρόνια μετά την απελευθέρωση διάφορα χαρτοφυλάκια με σημαντικότερο εκείνο των Εξωτερικών. Από τη θέση αυτή εργάστηκε σκληρά για την κατοχύρωση της διεθνούς θέσης της χώρας, ιδίως σε σχέση με τις Η.Π.Α.

Στις 17 Μαρτίου του 1969, η Γκόλντα Μέιρ ανέλαβε την πρωθυπουργία του Ισραήλ μετά τον ξαφνικό θάνατο, στις 26 Φεβρουαρίου, του παλαιού συμμάχου της, Λεβί Εσκόλ. Στην εκλογή της αντιτάχθηκε ουσιαστικά μόνο η ομάδα που περιέβαλε τον Υπουργό Άμυνας, στρατηγό Μοσέ Νταγιάν, αλλά, αν και ο ίδιος πίστευε ότι η Μέιρ ήταν ακατάλληλη για τη θέση, δεν έθεσε τελικά υποψηφιότητα. Το γεγονός είναι όμως ότι οι υπόνοιες του στρατηγού δεν επαληθεύτηκαν. Από τον Μάιο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου του 1969, σχεδόν επί καθημερινής βάσεως, οι ισραηλινές δυνάμεις συγκρούονταν με αιγυπτιακές μονάδες κατά μήκος της διώρυγας του Σουέζ, ενώ αραιότερες, αλλά εξίσου φονικές, ήταν οι συγκρούσεις με τη Συρία και την Ιορδανία. Παρόλα αυτά υπήρξε η πρώτη πολιτικός που πίστεψε στην ισραηλοαιγυπτιακή φιλία και τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο εργάστηκε για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Σατάτ, θεμελιώνοντας φιλικές πλέον σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στο www.artaeri.com.

Μακαρίου 71, Λ/σία

Υποστηρίξτε τη