Παιδεία

Η σχολική εκδρομή που έγινε εφιάλτης

Τα δεμένα χέρια των μαθητών, των γονιών, των κατοίκων της Κακοπετριάς και της αστυνομίας

Οι κάτοικοι της Κακοπετριάς βλέπουν σχεδόν κάθε εβδομάδα την περιουσία τους να ρημάζεται, τους έφηβους να ξεσαλώνουν κάνοντας ζημιές στο χωριό, την αστυνομία να κάνει αγώνα δρόμου να μαζέψει τα ασυμμάζευτα και τα σχολεία, αλλά και τους γονείς, να τηρούν αποστάσεις. Τα τελευταία γεγονότα που είδαν το φως της δημοσιότητας μόνο εφησυχασμό δεν προσφέρουν, αφού πληροφορηθήκαμε όχι για ένα, αλλά πολλά περιστατικά που αφορούσαν μαθητές μεθυσμένους, οι οποίοι προκάλεσαν υλικές ζημιές σε ξένη περιουσία, διατάραξη κοινής ησυχίας, καυγάδες μεταξύ τους και άσκησαν σωματική βία με απρόβλεπτες συνέπειες. Τα απωθημένα τους μάλιστα φαίνεται να είναι τόσα πολλά, που φροντίζουν να γνωρίζουν από πριν με ποιους άλλους θα συναντηθούν εκεί, ώστε να εκτονωθούν χωρίς καμία ενήλικη επίβλεψη! Υπουργείο, Σχολείο και Γονείς αδυνατούν να παρέμβουν, οι οργανωμένοι μαθητές παραδέχονται το ανεξέλεγκτο της υπόθεσης, ενώ οι κάτοικοι του χωριού κάνουν την προσευχή τους για μη χειρότερα!

Η αστυνομία τρέχει τους μαθητές

Η παρέμβαση της αστυνομίας είναι καταλυτική κάθε φορά που διοργανώνεται η «σχολική» αυτή εκδρομή, που μόνο σχολική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Ένα διήμερο ξεγνοιασιάς που μετατρέπεται σε κόλαση, όταν το αλκοόλ ρέει καλά στο αίμα των εφήβων και παίρνει τον έλεγχο της κατάστασης. Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου της Κακοπετριάς, Ιωάννης Ιακωβίδης, μιλώντας στη «Σ» ξεκαθάρισε ότι το χωριό δεν προτίθεται να ασχοληθεί άλλο με το θέμα των παρεκτροπών των εφήβων. «Είναι θέμα του Υπουργείου Παιδείας και των γονέων οι εκδρομές, εμείς προσέχουμε το χωριό μας όσο πρέπει. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε να δεχόμαστε τους μαθητές, εφόσον αυτοί έρχονται με τη γραπτή συγκατάθεση των γονέων τους». Στο ερώτημα κατά πόσο τα ξενοδοχεία μπορούν να δέχονται ανήλικους, ο κ. Ιακωβίδης επανέλαβε ότι αυτά δέχονται τη γραπτή συγκατάθεση των γονέων των μαθητών». Για ανεξέλεγκτη κατάσταση έκανε λόγο ο νέος Πρόεδρος Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπος Διονυσίου, ο οποίος ανέφερε τη δυσκολία που υπάρχει στην οριοθέτηση και στην οργάνωση των εκδρομών από τους γονείς. «Το ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει δεν μπορεί κανένας να το διαψεύσει. Δεν γίνεται κάθε Σαββατοκύριακο να γίνεται ένας αγώνας δρόμου από την αστυνομία, έτσι ώστε να μαζέψει ή να αποτρέψει τους μαθητές από παρεκτροπές. Τι άλλο πρέπει να γίνει ώστε να συνετιστούν οι νέοι μας και να μην προκαλούν καταστροφές στους γύρω τους και στον εαυτό τους;»

«Οι γονείς δεν μπορούν να βάλουν όρια στα παιδιά τους»

Μεγάλη η ευθύνη των γονέων σε αυτές τις εκδρομές, τόνισε ο κ. Διονυσίου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε την αδυναμία πολλών να μπορέσουν να διαχειριστούν τα παιδιά τους. «Δυστυχώς υπάρχουν ακόμη πολλοί γονείς που όχι μόνο επιτρέπουν στα παιδιά τους να πάνε σε τέτοιες εκδρομές, αλλά δεν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο που διατρέχουν με όσα γίνονται σήμερα ή δεν μπορούν να βάλουν όρια στα παιδιά τους και να πουν όχι. Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να το λέμε συνέχεια και να το επαναλαμβάνουμε. Το να βρεις ημιλιπόθυμα κορίτσια έξω ή μέσα στο δρόμο και να αγνοούνται για ώρες και να τα ψάχνουν οι φίλοι τους, δεν είναι ό,τι πιο φυσιολογικό». Αυτό που επιθυμούν πρωτίστως οι οργανωμένοι γονείς είναι να μάθουν τους κινδύνους πίσω από αυτές τις εκδρομές. «Γίνεται κατάχρηση αλκοόλ, χρήση διαφόρων ουσιών και μάλιστα εφόσον τα ξενοδοχεία γεμίζουν και δεν μπορούν να φιλοξενήσουν άλλους μαθητές, οι τελευταίοι ενοικιάζουν σπίτια. Άρα ποια είναι η ασφάλεια, όταν μένουν μόνοι τους σε σπίτια;» Ο κ. Διονυσίου ξεκαθάρισε ότι στην παρούσα φάση δεν τίθεται θέμα κατάργησης των εκδρομών αυτών, εφόσον αυτές οργανώνονται από τους ίδιους τους μαθητές. Για το θέμα μίλησε στη «Σ» και ο Πρόεδρος της ΠΣΕΜ, Γιάννης Λαπίθιος, ο οποίος τόνισε την ανάγκη της πρόληψης. «Η θέση της ΠΣΕΜ είναι ότι πρέπει να στοχεύσουμε στην πρόληψη και όχι στις μεθόδους καταστολής του φαινομένου. Δηλαδή με το να ενταχθούν ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί στα σχολεία και να ακολουθούνται ολοκληρωμένα προγράμματα ενημέρωσης και σφαιρική διαπαιδαγώγηση σε θέματα εξαρτησιογόνων ουσιών, για σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και ενημέρωση γύρω από το αλκοόλ. Εμείς ζητήσαμε να γίνεται αυτή η εκδρομή μέσα σε ένα πλαίσιο όπως γίνεται η εκδρομή στην Ελλάδα. Δηλαδή να συνοδεύονται οι μαθητές από τη διεύθυνση του σχολείου, από καθηγητές και από γονείς. Αυτό έχει απορριφθεί».